Stres döneminde beslenme

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Gerilim dert yaratan vukuatlar önünde bir reaksiyon sürecidir. Tıpkı devirde vücudun vukuatlara reaksiyon verme biçimidir. Günlük hayatta birden fazla hengam gerilimli hayatımız motivasyon kaybına neden olduğu üzere hakikat kararlar almamıza köstek olmaktadır. Kimi durumlarda da yanlış beslenme alışkanlıkları ile gerilimle baş etmeye çalışmaktayız. Gerilimli olduğumuzda vücudumuzda nasıl bir süreç oluşur.

Gerilim anında vücutta oluşan belirtiler
-Kan akımı dimağa ve kaslara yönlenir.düşünce ve hafıza sertleşir.
-Tükürük artar,ter bezlerinin çalışması artar.
-Solunum sayısı artar.depolanmış yağ ve şeker kana karışır.
-Kalbin atım sayısı artar.
-Sindirim yavaşlar mide asidi artar.
-Konuşmalarda belirsizlik ve kopukluk oluşur.
-Aşırı itimat yahut güvensizlik oluşur.

Gerilimin sonuçları
-Sağlığa ölçüsüz ilgi
-Aşırı endişelenme yada kayıtsızlık
-Ölüm ve intihar mülahazası
-Tansiyon yükselmesi
-Baş ağrısı
-Yorgunluk
-Mide bulantısı
-Gerginlik
-Aşırı yemek yeme sonucunda suçluluk
-Tansiyon yükselmesi
-Terleme
-Nefes darlığı

Gerilim anında kendinizi telkin etmek için:
-Rahatlamayı deneyebilirsiniz.
-Olumlu iletiler içeren hayaller kurabilirsiniz.
-Egzersiz ve vücut hareketleri ile mevzudan uzaklaşabilirsiniz.
-Arkadaşlarınızla muhabere kurabilirsiniz.
-Meditasyon ve dua ederek rahatlayabilirsiniz.
-Gıda denetimin de bulunarak kendinizi telkin edebilirsiniz.
-Yeni hobiler bulup yahut olan hobilerinizi hayata geçirebilirsiniz.

GERILIM DEVRINDE BESLENME
-Stresli durumunda vücuttan C vitamini atımı nispeten artmaktadır. C vitamini tıpkı hengamda bağışıklık sistemini de güçlendirir. Günlük C vitamini gereksiniminin karşılanması durumunda da kortizol seviyeleri daha çabuk sıradana dönmektedir. Gerilimli devirlerde C vitamini alınması bu sebeplerden dolayı son nokta değerlidir. Portakal, mandalina, limon üzere turunçgiller, maydanoz C vitaminin güçlü kaynaklarıdır.

-Stres sonucu artan iştah umumiyetle yağlı karbonhidrat kaynakları formundadır. Şekerli yiyecekler ise bize keyif vermektedirler zira dimağ endorfin seviyesini yükseltmektedirler. Şeker ve şekerli yiyecekler tüketmeden de daha keyifli olabiliriz.

-Serotonin, uyku sistemini, iştahı, ruh halimizi ve güç seviyemizi etkileyen bir hormondur. Serotonin triptofan aminoasidinden sentezlenmektedir. Gerilim altında serotonin ölçüsü azalır.Bu nedenle daha mutsuzluk hissi oluşur ve değerli kararlar alınmaması gereken bir süreç oluşur.

-Streste kolay karbonhidratlı besinlere yönelmek alanına serotonin seviyesini yükselten triptofan isimli aminoasidi içeren besinlerin tüketimi de emsal bir keyif hali oluşturacaktır. Tavuk, hindi, süt, yumurta, muz, avokado, kurubaklagiller, kakao, sarımsak, domates, bezelye serotonin seviyesini arttıran besinlerdir.

-Karbonhidratların endorfin sentezini arttırıcı tesirlerinden yararlanmak için ise kesinlikle kurubaklagiller, sebzeler, meyveler ve karışık tahıllı yiyecekler üzere kompleks karbonhidratlara yönelmek gerekmektedir. Kompleks karbonhidratlar içerdikleri posa sayesinde de yavaşlamış olan sindirim sisteminin olumsuz tesirlerini de azaltacaktır.

-Streste artan kan basıncı için potasyumdan varlıklı besinleri de tercih edilmesi yarar sağlayacaktır. Potasyumun varlıklı kaynakları tüm sebzeler olmakla bir arada daha fazla muz, patates, kayısı, avokado üzere yiyeceklerdir.

-Magnezyum da tekrar kortizol seviyelerinin düzenlenmesinde tesirlidir. Magnezyumun yeterli kaynakları ise ıspanak, roka, pazı, maydanoz, tere üzere yeşil yapraklı sebzelerdir. Birebir vakitte mercimek, nohut, kuru fasulye üzere kurubaklagiller de düzgün magnezyum kaynaklarıdırlar.

-Ceviz, badem, fındık üzere besinler çinkonun, B vitaminlerinin ve E vitaminin çok düzgün kaynaklarıdırlar. Çinko ve E vitamini değerli birer antioksidandırlar. Her gün 2-3 ceviz yahut 10-15 fındık tüketilmesi yarar sağlayacaktır.A vitamini de yeniden bağışıklık sistemini olumlu cephede etkilemektedir. Havuç koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı ve turuncu meyveler A vitaminin yeterli kaynaklarındandır.

-Omega -3 yağ sitlerinin gerilim hormonlarını azaltıcı tesiri bulunmaktadır. Somon, ton üzere derin ve soğuk su balıkları, uskumru, sardalye balıkları omega – 3 yağ asitlerinin düzgün kaynaklarıdır. Gerilimin olumsuz tesirlerinden korunmak için haftada en az 2 defa balık tüketilmesinde yarar vardır.

-Fazla tuz tüketimi gerilimle yükselen tansiyonun daha da yükselmesine sebep olacaktır. Bu nedenle tuz tüketiminin sonlandırılması yarar sağlayacaktır.Tüm bunların yanı sıra günde 2 kupadan çokça kahve ve kafein içerikli içeceklerin tüketilmesi gerilimi arttırmaktadır. Kafein adrenal bezleri uyararak adrenalin ve kortizol hormonlarının salınımına neden olmaktadır. Bu nedenle kola, kahve, çay, güç içeceklerinden uzak durulmalıdır. Su tüketimi son nokta kıymet kazanmaktadır.

-Yavaşlayan sindirim sisteminin olumsuz tesirlerinden korunmak için günde kesinlikle 8–10 bardak su içilmelidir. Alkol tüketimi de bırakılmalıdır.

-Beslenme ihtarlarının haricinde tertipli fizikî aktivitenin de gerilim üzerine olumlu tesirleri çok büyüktür ve bu nedenle ihmal edilmemelidir.
GEREKLİ HABERLERI BESLENME UZMANINIZ İLE GÖRÜŞEBİLİRSİNİZ.
 
Üst Alt