Son konular

Stres ve beslenme

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Gerilimle baş edememe, sıradan olan metabolik değişikliklerin aleyhimize biçim alması ile sonuçlanmaktadır. Bu da pek çok sorunu beraberinde getirir. Gerilimle baş etmenin en kıymetli ögelerinden biri de beslenmedir. C vitamini, pantotenik asit, B6 vitamini üzere çeşitli B vitaminleri, çinko, magnezyum, potasyum üzere mineraller ve omega–3 yağ asitleri gerilime karşı çok tesirli besin öğeleridir.

Gerilimli durumlarda vücuttan C vitamini atımı artmaktadır. Bu sebeple, günlük C vitamini gereksiniminin öncelikle karşılanması gerekmektedir. C vitamini birebir devirde bağışıklık sistemini de güçlendirir. C vitamininin yerinde alınması durumunda kortizol seviyeleri daha çabuk sıradana dönmektedir. Gerilimli devirlerde C vitamini alınması bu sebeplerden dolayı son aşama değerlidir. Portakal, mandalina, limon üzere turunçgiller ile maydanoz C vitaminin varlıklı olduğu kaynaklardır.

Gerilim sonucu artan iştah, bizleri ekseriyetle yağlı karbonhidrat kaynaklarına yöneltmektedir. Şekerli yiyecekler ise bize keyif vermektedirler; zira dimağ endorfin seviyesini yükseltmektedirler. Şekeri ve şekerli yiyecekleri tüketmeden de keyif alabiliriz. Nasıl mı? Vücudumuzun serotonin hormonu salgılamasını sağlayarak…

Serotonin, uyku nizamını, iştahı, ruh halimizi ve güç seviyemizi etkileyen bir hormondur. Serotonin triptofan aminoasidinden sentezlenmektedir. Gerilim altında serotonin ölçüsü azalır. Gerilimde olağan karbonhidratlı besinlere yönelmek mekanına serotonin seviyesini yükselten triptofan isimli aminoasidi içeren besinlerin tüketimi de benzeri bir keyif hali oluşturacaktır. Tavuk, hindi, süt, yumurta, muz, avokado, kurubaklagiller, kakao, sarımsak, domates ve bezelye serotonin seviyesini arttıran besinlerdir.

Karbonhidratların endorfin sentezini arttırıcı tesirlerinden yararlanmak için ise kesinlikle kurubaklagiller, sebzeler, meyveler ve karışık tahıllı yiyecekler üzere kompleks karbonhidratlara yönelmek gerekmektedir. Kompleks karbonhidratlar içerdikleri posa sayesinde, yavaşlamış olan sindirim sisteminin olumsuz tesirlerini de azaltacaklardır.

Gerilimde artan kan basıncı için potasyumdan güçlü besinlerin tercih edilmesi gerekir. Potasyumun güçlü kaynakları tüm sebzeler olmakla birlikte daha fazla muz, patates, kayısı, avokado üzere yiyeceklerdir.

Magnezyum da tekrar kortizol seviyelerinin düzenlenmesinde tesirlidir. Magnezyumun uygun kaynakları ise ıspanak, roka, pazı, maydanoz, tere üzere yeşil yapraklı sebzelerdir. Birebir devirde mercimek, nohut, kuru fasulye üzere kurubaklagiller de düzgün birer magnezyum kaynaklarıdırlar.

Ceviz, Badem, Fındık

Ceviz, badem, fındık üzere besinler çinkonun, B vitaminlerinin ve E vitaminin çok âlâ kaynaklarıdırlar. Çinko ve E vitamini kıymetli birer antioksidandırlar. Her gün 2-3 ceviz yahut 10-15 fındık tüketilmesi önerilmektedir.

A Vitamini

A vitamini de yeniden bağışıklık sistemini olumlu cihette etkilemektedir. Havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı ve turuncu meyveler A vitaminin âlâ kaynaklarındandır.

Omega-3

Omega-3 yağ asitlerinin gerilim hormonlarını azaltıcı tesiri bulunmaktadır. Somon, ton üzere derin ve soğuk su balıkları, uskumru, sardalye balıkları omega–3 yağ asitlerinin düzgün kaynaklarıdır. Gerilimin olumsuz tesirlerinden korunmak için haftada en az 2 sefer balık tüketilmesi gerekmektedir.

Tuz Tüketimi

Çokça tuz tüketimi gerilimle zati yükselen tansiyonun daha da yükselmesine sebep olacaktır. Bu nedenle tuz tüketiminin sonlandırılması çok değerlidir.

Tüm bunların yanısıra, her ne kadar aksi düşünülse de, günde 2 kupadan çokça kahve ve kafein içerikli içeceklerin tüketilmesi de gerilimi arttırmaktadır. Kafein adrenal bezleri uyararak adrenalin ve kortizol hormonlarının salınımına neden olmaktadır. Bu nedenle kola, kahve, çay ve kuvvet içeceklerinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Burada, su tüketimi son radde kıymet kazanmaktadır. Yavaşlayan sindirim sisteminin olumsuz tesirlerinden korunmak için günde kesinlikle 8–10 bardak su içilmelidir. Alkol tüketimi de gerilimle baş edebilmek için bu devirde kesinlikle bırakılmalıdır.

Fizikî Aktivite

Beslenme ihtarlarının haricinde nizamlı fizikî aktivitenin de gerilimi azaltmak tarafında olumlu tesirleri vardır ve bu nedenle ihmal edilmemelidir.
 

Similar threads

  • Soru
Gerilim dert yaratan vukuatlar önünde bir reaksiyon sürecidir. Tıpkı devirde vücudun vukuatlara reaksiyon verme biçimidir. Günlük hayatta birden fazla hengam gerilimli hayatımız motivasyon kaybına neden olduğu üzere hakikat kararlar almamıza köstek olmaktadır. Kimi durumlarda da yanlış beslenme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Aç olmadığımız halde neden yemek yanız hiç düşündünüz mü? İste ise birtakım sebepler ve buna nasıl handikap olacağınıza dair ip uçları. Kendimizi âlâ hissetmediğimizde umumiyetle aç olmadığımız halde yemek yiyoruz. Cips, yağlı kuruyemiş, çikolata, bisküvi, şeker en çok tercih ettiğimiz abur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
Hayvansal besinlerle, münhasıran de al etle beslenme, prostat ve kalp - damar marazlarının görülmesini artırmaktadır. O halde, andropozdan kaçınabilmek için bilhassa al etten ve hayvansal yağdan uzak bir beslenme modeli önerilmektedir. Lakin, protein değerli olduğu için al etin noktasına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Saç tel ve kök kısmı olarak ikiye ayrılır. Baş derisinin altında kalan kısım yani kök kısmı saç folikülü olarak bilinir. Saç telini besleyen kısım bu kısımdır. Saç derisinden salgılanan yağa sebum denir. Bu kısmın çokça olması saç kökünün gereğince beslenemesini ve güçsüz kalmasına sebep olur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Yeni bir eve taşınmak,iş değiştirmek, önemli bir karar vermek, para kaygısı, trafik karmaşası… gibi daha birçok şey maalesef günlük hayatımızda stres düzeyimizin artmasına neden olabiliyor. Günümüz koşullarına uyum sağlayabilmek adına yaşadığımız stres, bizler için başlıbaşına bir sorun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt