“su içsem yaıyor” diyorsanız, hipotiroidiniz olabilir. Hipotiroidi döneminde beslenme önerileri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Mütemadi kendinizi yorgun, halsiz hissedip konsantrasyon güçlüğü mü çekiyorsunuz? Saçlarınızda dökülme mi görülüyor? Ve son devirlerde yediklerinizde değişiklik olmasa da kilonuzda değerli bir artış mı oldu? Yani su içseniz yarıyor mu? Dikkat! Siz de hipotiroidi yaşıyor olabilirsiniz.

Hipotiroidi Nedir?

Vücudumuzun boyun kısmında, erkeklerde daha besbelli olan ve “adem elması” olarak bilinen kıkırdak nahiyesinin altında bulunan ve vücuttaki bütün hücreler üzerinde değerli tesirlere sahip olan tiroit bezi bulunur. Tiroit bezi, T3 ve T4 hormonlarını üretir. Tiroid bezi, bir orkestra şefi üzeredir ve bedensel fonksiyonlarımızın neredeyse tamamının denetiminde rol oynar. Bu bezin az çalışması durumuna hipotiroidi ismi verilir. Vücudun bağışıklık sisteminin rastgele bir nedene bağlı olmadan tiroid bezini tanımaması ve vakitle tiroid hücrelerini yok etmesi sonucu gelişen hipotiroid durumuna da “Hashimoto Hipotiroidi” ismi verilir. Umumide anne-kız marazı olarak bilinir zira genetik eğilim marazın görülmesinde tesirlidir ve hastaların %95’i hatundur.

Hipotiroidi belirtileri nelerdir?

Hipotiroidinin yaygın belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, kabızlık, çabuk üşüme ve soğuğa tahammülsüzlük görülür. Cilt kuruluğu, ciltte kabalaşma, şişkinlik, saçlarda dökülme, uyku bozukluğu, adet düzensizliği, kansızlık, B12 eksikliği ve metabolizma yavaşladığı için kilo artışı tiroit bezinin az çalışması nedeniyle gelişebilir.

Hipotiroidi bebeklerde ve çocuklarda, büyümede ve zeka gelişiminde geriliğe neden olabilir. Yetişkin bireylerde ise vücutta ve metabolizmada umum bir yavaşlama laf konusu olur. Gelgelelim erişkin bireylerdeki hipotiroidi belirtileri tiroit hormonu tedavisi ile büyük orantıda düzelir.

Hipotirodi durumunda beslenmede nelere dikkat etmek gerekir?

Hipotiroidiniz varsa, evvelki periyoda nazaran %15- 30 orantısında bir kilo artışınız olabilir ve kilo vermekte zorlanabilirsiniz. Mahsusen menopoz dönemindeyseniz, hipotirodi ile birlikte kilo vermeniz çok daha zorlaşır. Hipotiroidi illetinde kilo verebilmeniz için öncelikle illetin tedavi edilmesi gerekir. Endokrinolog ile görüşmeniz ve münâsib dozda ilaç tedavisi uygulanması çok değerlidir. İlaç tedavisiyle birlikte, beslenme eksperi tarafından size şahsi hazırlanan kâfi ve istikrarlı beslenme programı hastalığınızın yan tesirlerini azaltmak ve kilo vermeniz açısından değerlidir.

Şayet hipotiroidiniz varsa, işte uygulayabileceğiniz birtakım teklifler:

Günde 2 porsiyon meyve, 3 porsiyon zerzevat tükettiğinizden emin olun. A,C,E üzere antioksidan vitaminlerden varlıklı zerzevat ve meyvelere beslenmenizde nokta verin.

Haftada en az 2 kere balık tüketin, Omega 3, tiroid fonksiyonlarını olumlu etkiliyor. Şayet balık tüketemiyorsanız Omega-3 takviyesi alabilirsiniz

Keten tohumu da Omega 3 içeriğiyle tiroid bezinizin daha uygun çalışmasını sağlar. Günde 1-2 yemek kaşığı kadar taze öğütülmüş keten tohumunu zerzevat yemeklerinize, salataya yahut yoğurdunuza ekleyip tüketmeye çalışın.

Hipotiroid birebir devranda insülin hormonunuzu da yükseltebildiği için şeker içeriği yüksek olan besinlerin sonlandırılmaya çalışın. Şeker, makarna, patates, kek, tatlı vb besinler yanına tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, esmer pirinç üzere tam tahıllı ve glisemik indeksi düşük besinleri tercih edin.

Lif ve bitkisel proteinden epey güçlü kuru baklagillere de (nohut, kuru fasulye, mercimek vb) haftada 2 kere kesinlikle bölge verin

Diyetinizle, gereksiniminize müsait, ehliyetli seviyelerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri) almaya ihtimam gösterin.

Çinko ve selenyum tiroid hormonunun metabolizmasında tesirli minerallerdir ve eksikliğinde tiroid metabolizması bozulur. Beslenmenizde ceviz, et, balık, tam tahıllı unlar, süt eserleri, zerzevat, meyveler ve yumurta üzere besinlere taraf vermeyi unutmayın.

E vitamini de selenyum ile birlikte alınmalıdır. Bu vitaminden güçlü besin olan besinler ise; bitkisel yağlar, zeytinyağı, mısırözü yağı, ayçiçek yağı, buğday tohumu, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, badem, fındık, kabak çekirdeği. Bu besinleri münasebetli porsiyonlarda beslenmenizde nokta verebilirsiniz.

Tiroidde en ziyade görülen sorun de ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 8-10 bardak su içmeye çalışın.

Gerilim birçok hastalık üzere tiroid bulgularını da direkt olumsuz tesirler. Bu nedenle gerilimle baş etmek için nefes egzersizleri, yoga, kitap okuma vb sizi rahatlatacak usulleri kullanın.

Veeee en değerlisi hareket edin. Haftada en az 3 gün en az 45 dk sevdiğiniz, keyif aldığınız bir egzersizi yapın.
 
Üst Alt