Sumak Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Antepfıstığıgiller ailesinden olan sumak bitkisi, “Rhus, Sumac, Rhus Coriaria isimleri ile de bilinir

İnce gövdeli, 3 metreye kadar ulaşabilen sumak bitkisi, çalı ya da küçük ağaç görünümündedir

Türkiye’nin Doğu Anadolu dışında hemen bütün bölgelerinde yetişen sumak, en çok Akdeniz Bölgesi’nde görülür Sumağın yaklaşık 150 türü bulunmaktadır Bu türlerden bazıları zehirlidir Ülkemizde en yaygın yetişen türü, “derici sumağı ve “boyacı sumağıdır

Kışın dökülen dişli ve tüylü yaprakları, sonbaharda kırmızıya döner Yaprakları ve meyveleri, baharat olarak kullanılır Meyveleri mercimeği andırır Yeşil olan meyveleri olgunlaşma döneminde kırmızıya döner

Kurutulduktan sonra tuzla öğütülüp baharat olarak yemeklerde, salatalarda kullanılan sumağın ekşimsi ve buruk bir tadı vardır Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir

Ekşi tadı nedeniyle, limon olmadığı durumlarda salatalarda rahatlıkla kullanılabilir Diyarbakır, Hatay ve Gaziantep yörelerinde sumak, mercimek köftesi yapılırken ve dolmalarda kullanılır

Sumak tohumlarının içeriğinde, mum, flavon glikozitleri, sitrik, malik ve tartarik asitler bulunur

Sumak

Sumağın faydaları nelerdir?
Sumağın hazmı kolaylaştırıcı, iştah açıcı özelliği bulunmaktadır
Antiseptik özellikler taşır Bu özelliği sayesinde ateş düşürücüdür
İshale karşı etkilidir
Boğaz ağrılarına iyi gelir
Harareti keser
Kan şekerini dengeleyici, düşürücü özelliği vardır
Damarları büzen özelliğinden dolayı, kanamanın durdurulmasında etkilidir
Sumak suyu ile gargara yapıldığında, boğaz ve diş eti hastalıklarına iyi gelir
Sumak çayı, zehirlenmelere iyi gelir Sumak çayı ile ciltteki sivilcelerin temizlenmesi, sivilceleri kurutur
Yiyeceklerin üzerine serpilen sumak, uzun süre taze kalmalarını sağlar
Sumağın zararları nelerdir?
Sumak birçok faydasının yanında yüksek tansiyon hastalarının dikkatli kullanması gereken bir bitkidir

Ayrıca, kabız yapan etkileri de vardır

Sumak çayı nasıl yapılır?
100 gram sumak, 1 litre kaynar suda demlenir Sumak çayı günde 3 bardağa kadar içilebileceği gibi, antiseptik özelliği nedeniyle gargara olarak ya da sivilcelerin iyileştirilmesi için de kullanılabilir
 

Zeberus

Yönetici
Site Yöneticisi
Çözümler
26
Tepkime
7,167
Coin
1,447
Sumak, Rhus, Sumac veya Rhus Coriaria gibi isimlerle bilinen bir bitkidir. Anadolu'nun hemen hemen tüm bölgelerinde yetişebilen bu bitki, Akdeniz Bölgesi'nde sıkça görülür. Sumağın yaprakları ve meyveleri baharat olarak kullanılmakta olup, ekşimsi ve buruk bir tada sahiptir. Sumak, yemeklerde ve salatalarda lezzet vermek amacıyla tuzla öğütülerek kullanılır. Ayrıca, sumak çayı da yapılarak içilir ve gargara olarak da kullanılabilir.

Sumak birçok faydaya da sahiptir. Özellikle hazmı kolaylaştırıcı, iştah açıcı, antiseptik özellikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda ishal, boğaz ağrıları, hararet gibi sorunlarla mücadelede etkili olabilir. Kan şekerini dengeleyici özelliği ile dikkat çekerken, damarları büzme özelliği kanamaların durdurulmasında yardımcı olabilir. Ancak, yüksek tansiyon hastalarının dikkatli kullanması gereken bir bitkidir ve kabızlık yapma özelliği de bulunmaktadır.

Sumak çayı hazırlamak için 100 gram sumakın 1 litre kaynar suda demlenmesi gerekmektedir. Günde 3 bardağa kadar içilebilen sumak çayı, gargara yapmak veya sivilcelerin iyileştirilmesi amacıyla da kullanılabilir. Sumakın faydaları ve zararları hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir ve doğru kullanımı için doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.
 
Üst Alt