Süt dişleri neden önemli?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Dişler nasıl oluşur?

Dişlerin oluşum evresi ana karnında 6. haftada başlar ve 20. yaşa kadar sürer.

Süt dişleri ne hengam sürer ve nasıl tanınır?

Süt dişleri, evlat 6 aylıkken çıkmaya başlar ve 2,5 yaşında alt-üst çenelerde yekun 20 tane olarak tamamlanır. Süt dişleri mütemadi dişlere daha küçük ve daha bombeli bir görünümdedir. Süt dişlerinin köklerinin altında mütemadi dişlerin germleri bulunmaktadır.

Süt dişlerinin değeri nedir?

Süt dişleri mütemadi dişlerle değişecekleri fikriyle pek ziyade önemsenmemektedirler. Topluluğumuzda çok yaygın olarak görülen bu yanılsama evlat sıhhati ve büyüme- gelişimi açısından tehdit oluşturmaktadır.

6 aylıkken sürmeye başlayan ve 3 yaşında sürmesi tamamlanan süt dişleri, 10-12 yaşına kadar ağızda kalmaktadır. Süt dişleri evladın dişlenmesinin temel yapısını oluşturmaktadır ve mütemadi dişlerin düzgün bir biçimde sürebilmesi için rehber vazifesi görürler.

Konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır.

Bunların dışında bebeğin katı besinlerle beslenmeye geçtiği devir ısırma ve çiğneme süreçlerini gerçekleştirebilmesi için süt dişlerine gereksinimi vardır. Süt dişlerinin varlığı ile besinler daha gerçek bir biçimde sindirilir.

Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü süt dişlerinin erken kaybı kıymetli sorunlara yol açmaktadır.

Süt dişlerinin erken kaybını önleyebilmek için hangi tedaviler uygulanır?

Süt dişlerinin kaybına sıklıkla çürükler ve travmalar yol açmaktadır.

Süt dişlerinin erken kaybını önlemek için diş çürüğünün oluşmasını önleyen esirgeyici yaklaşımlar uygulanmaktadır.

Hami yaklaşımlar arasında ; evladın ve ailesinin ağız diş sıhhati ile beslenme konusunda eğitilmesi çok değerli bir mahal meblağ. Kliniklerde evlada ve ailesine diş fırçalama methodları uygulamalı olarak anlatılır.

Kollayıcı yaklaşımlar arasında flor tatbikleri ve fissür örtücü süreçleri de taraf alır.

Fissür örtücü ile diş yüzeyinde derin ve çürük oluşumuna eğilimli oluklar kapatılır. Bu sürecin uygulandığı dişler 6 ayda bir denetim edilmelidir.

Flor diş yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Flor dişi asit ataklarına karşı korur ve binaenaleyh diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

Erken süt dişi kaybı gerçekleşirse ne yapılabilir?

Bu durumda alttan gelecek olan daima dişin yanını korumak emeliyle yan tutucu olarak isimlendirilen apareyler kullanılmaktadır. Konum tutucu dişsiz kesime komşu olan dişlerin hareket etmelerini ve daimi dişlerin gömük kalmasını ya da farklı bir mekandan çıkmasını binaenaleyh ileri periyotta ortodontik bozukluk oluşmasını önlemektedirler.

Hamilelik periyodunda ağız ve diş sıhhati açısından nelere dikkat edilmeli?

Hamilelik, bayan vücudundaki hormonal değişimlerin görüldüğü ve bu değişimlerin sonucunda bölgesel ve umumî değişimlerin meydana geldiği hassas bir devirdir.

Hamilelik devrinde östrojen ve progesteron hormonlarında meydana gelen artış sonucunda diş ve diş etlerindeki bakteriyel plak dokusunda iltihap meydana gelir. Hamilelik gingivitisi olarak isimlendirilen bu durumda ağız kokusu ile birlikte, diş etleri al ve kanamaya eğilimli bir hal alır. Şayet hamilelik öncesi ağız ve diş bakımı yapılmadıysa bu tablo daha önemli boyutlara ulaşır.

Zayıf ağız hijyeni hamilelik devrinde ortaya çıkan ‘hamilelik tümörü’ne de sebep olabilir. Hamilelik tümörü diş tabibi tarafından izlenir ve valideye çok ağrı vermiyor ise cerrahi müdaheleye gerek duyulmadan doğumdan sonra tabiatıyla güzelleşebilir. Şayet validenin çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını olumsuz etkiliyorsa hamileliğin 2. üç aylık devrinde diş doktoru tarafından alınabilir.

Hamilelik periyodunun başlarında görülen kusma, ağız asit-baz istikrarını asit istikametinde bozarak diş dokularında erozyonlara ve zayıflamaya yol açabilir.

Hamilelikte ülkü ağız ve diş bakımı nasıl yapılır?

Hamilelik periyodunda ana adayına her türlü tedavi uygulanamadığından ağız ve diş bakımı daha da çokça değer arz etmektedir.

Dişler günde 3 defa fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Böylelikle çürüklere yol açan bakteri plağı ağız ortamından uzaklaştırılmış olur. Alkolsüz ağız gargaraları ile standart ağız bakımına destek olunabilir.

Hamilelikte evladın ağız ve diş sıhhati için nelere dikkat etmemiz gereklidir?

Bebeğin diş gelişimi ana karnında başlar. Ana adayı bu periyotta istikrarlı beslenmeye dikkat ederek hem kendi sağlını hem de bebeğin diş gelişimini korumalıdır. Diş sıhhati için protein, A vitamini, C vitamini, D vitamini ve kalsiyum içeren besinleri yerinde ölçüde alınması gerekmektedir.

Bilinçsiz ilaç kullanılması kaçınılması gereken bir davranıştır. Mahsusen ‘tetrasiklin’ çeşidi antibiyotikler bebeğin dişlerinde renklenmelere yol açmaktadır.

‘Hamilelikte dişler daha çabuk çürür’

Hamilelik periyodunda dişlerin daha çabuk çürümesine müsait bir ortam olduğu sahihtir. Lakin bunun sebebi yaygın olarak bilindiği üzere ‘’ dişlerden kalsiyum çekilmesi’’ değildir. Bu devirde dişlerin daha çabuk çürümesinin nedenleri; ananın şekerli besinlere ölçüsüz istek duyması ve vücutta meydana gelen hormonal değişimlerdir. Hormonal değişim sonucu diş etlerinde kanamaya eğilim artan ana adayı vakitle diş fırçalamaktan kaçınabilir. İşte bu yüzden hamilelikte diş doktoru denetimi daha büyük ehemmiyet arz eder.

Hamilelikte diş tabibine ne devir gidilmelidir?

Hamilelik planlanıyorsa yahut hamilelik kuşkusu mevcutsa diş doktoru ziyaret edilmelidir. Günümüzde tüm gebeliklerin planlı olması ve gebelik öncesi ana adayının sıhhat denetiminden geçmesi anlayışı hakimdir. Ağız ve diş sıhhati muayenesi hem ana adayı hem de evlat için ehemmiyet taşımaktadır.
 
Üst Alt