Sağlıklı beslenmek icin uzmanlar uc beyazdan uzak durmayı tavsiye ediyorlar ve bunlardan biride beyaz un Beyaz un ile yapılmış ekmekleri cok tuketmemeli yerine buğday ve cavdar ekmeği tuketmeli Peki, tam buğday ekmeğinin faydaları nelerdir?
Tam tahıllı urunler hem zaman sağlıklı bedenlere sahip olmamızda yardımcıdır Tam buğday ekmeğini sofralarımızdan eksik etmemek, tam buğday ekmeği ile beslenme alışkanlığı kazanmak sağlığı olumlu yonde etkilemektedir Diyetisyenleri, uzman doktorların da tavsiyesi bu yondedir İşte uzmanlarından tam buğday ekmeğinin sağlığa faydaları, yararları, olumlu etkileri
Tam buğday ekmeği, buğdayın butun olarak oğutulmesiyle oluşan undan yapılır Bir buğday taneciği uc kısımdan oluşur
Kepek: Buğdayın dış kısmı yani kabuğudur Buğdayın ağırlık olarak %15’ini oluşturur Ozellikle lif bakımından zengindir
Endosperm: Buğdayın %825’luk kısmını oluşturur Klasik beyaz un tamamen endospermden yapılır Karbonhidratlar (ozellikle nişasta) bakımından zengindir
Ruşeym: Buğdayın cekirdek kısmıdır ve ağırlık olarak %25’unu ruşeym oluşturur B1, B6 ve B9 (folik asit) vitaminleri ve lif bakımından zengindir Ruşeymde bircok aminoasit, vitamin, mineral, omega 3 ve omega 9 yağ asitleri bulunur
Tam Buğday Ekmeğinin Beyaz Ekmekten Farkı Nedir?
Sofralarımıza 1940’lı yıllardan itibaren yerleşmiş olan klasik beyaz ekmek buğdayın sadece endosperm kısmından uretilir Bu da kepek ve ruşeym’de bulunan bircok besin oğesinin kaybolması anlamına gelir Tam buğday ununa gore raf omru daha uzun olan beyaz un, ayrıca damak tadına daha fazla hitap etmesi sebebiyle şimdiye kadar tercih sebebi olmuştur Ama karbonhidrat deposu olması ve neredeyse hic lif bulundurmaması nedeniyle kan şekerinin hızlı yukselmesine, insulin direncinin artmasına ve fazla şekerin vucutta yağa donuşmesine sebep olur
Tam buğday unundan yapılan ekmek ise iceriğindeki yuksek lif oranı sayesinde sindirimi yavaşlatarak vucuda uzun sureli enerji uretimi sağlar ve kan şekerindeki dalgalanmalara karşı korumuş olur Ayrıca vitamin, mineral ve diğer besin oğeleri acısından beyaz ekmeğe gore cok daha zengindir
Tam buğday ekmeğinin faydaları uc ana başlıkta toplanabilir:
Lif İceriği
Tam buğday unu ve beyaz un arasındaki temel besinsel fark lif iceriğidir Lifin bircok faydası vardır Colorado State Universitesi tarafından yapılan araştırmaya bunlar:
Kabızlığı onlemesi
Kotu kolesterolu duşurmesi
Kilo vermeye yardımcı olmasıdır
Beyaz unun işlenmesi surecinde lif bakımından zengin olan kepek ve ruşeym kısımları buğdaydan ayrılır Bu yuzden beyaz un, tam buğday ununa gore cok daha az lif icerir Tam buğday ununda beyaz una gore 4 kat daha fazla lif vardır 2000 kalorilik bir diyette gunluk 28 gram lif alınması gerekir Tam buğday ekmeği ile bu hedefe cok daha kolay ulaşılabilir
Kan Şekerine Etkisi
Karbonhidrat iceren her yiyeceğin, bunlara tam buğday ekmeği ve beyaz ekmek de dahil, kan şekerine bir miktar etkisi vardır Yemek yedikten sonra, vucudunuz yiyeceklerden aldığınız glikozu basit şekere donuşturur Sonra bu glikoz kan dolaşımına girer, boylece vucudunuz boyunca dolaşır ve hucrelere enerji uretiminde kullanılmak uzere girer Yiyeceklerin glisemik indeksi bu işlemin ne kadar hızlı gercekleştiğini olcmek icin kullanılır Yuksek glisemik indekse sahip yiyecekler kan şekerinin hızlı yukselmesine, yedikten kısa bir sure sonra ise ac ve huzursuz hissetmenize sebep olur Duşuk glisemik indekse sahip yiyecekler ise vucut tarafından daha yavaş emilir, boylece kan şekerindeki sıcramalara karşı korur Boylece yemekten sonra daha uzun sure tok hissedersiniz Harvard Tıp Fakultesi’ne gore beyaz ekmeğin glisemik indeksi 71 iken, tam buğday ekmeğinin 51’dir Eğer yemekten sonraki kan şekeri duzeylerinizi kontrol alında tutmak istiyorsanız tam buğday ekmeğini tercih etmenizde fayda var
Vitamin ve Mineral İceriği
Tam buğday ekmeği beyaz ekmekten besin değerleri acısından da daha zengindir Tam buğday ekmeği B1, B2, B3 ve B9 (folik asit) vitaminleri icerir Beyaz un işlenmesi sırasında bu vitaminleri buyuk oranda kaybeder Orneğin, tam buğday unu beyaz una gore 3 kat fazla B3 vitamini (niasin) icerir Tam buğday ekmeği ayrıca E vitamini, magnezyum, demir, selenyum, potasyum, fitokimyasallar ve antioksidanlar barındırması sayesinde komple bir besin ozelliği taşır
Bu uc maddenin ışığında ve bilimsel araştırma sonuclarına gore tam buğday ekmeğinin faydaları şunlardır:
Tam Buğday Ekmeğinin Faydaları?
Felc riskini %3036 duşurur
Diyabet riskini %2130 duşurur
Kalp Hastalıkları riskini %2528 duşurur
Kilo alımını engeller, kilo vermeye yardımcı olur
Astım riskini duşurur
Karotid arterlerin sağlıklı calışmasını sağlar
Enflamasyona bağlı hastalıkları azaltır
Kabızlığı engeller
Kolon kanseri riskini duşurur
Yuksek tansiyonu engellemeye yardımcı olur
Diş eti hastalıklarını ve diş kaybını engeller
Uzun sureli enerji vererek, iş gucu kapasitesini artırır
Tam Buğday Ekmeği Kac Kaloridir?
Tam buğday ekmeği 100 gramda 259 kalori icerir 100 gram ekmekte 4714 gram karbonhidrat, 411 gram yağ, 913 gram protein bulunur Alınan 259 kalorinin %72’si karbonhidratlardan, %14’u yağlardan ve %14’u proteinlerden gelir Karbonhidratların %18’ini lif oluşturur
Daha Cok Tam Buğday Unu Tuketin
Birkac kolay değişiklikle tam buğday ununun faydalarından yararlanıp, hem de sevdiğiniz yiyeceklerden fedakarlık etmemiş olursunuz Eğer evde hamur işi yapıyorsanız, beyaz unla tam buğday ununu karıştırmayı deneyin Kurabiyelerde, keklerde, coreklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz Ekmek alırken ise tam buğday unundan yapılmış ekmekleri tercih edin Daha sağlıklı bir yaşam icin tam buğday ekmeğinden vazgecmeyin
h 3Tam Buğday Ekmeğinin Faydaları
Tam tahıllı urunler hem zaman sağlıklı bedenlere sahip olmamızda yardımcıdır Tam buğday ekmeğini sofralarımızdan eksik etmemek, tam buğday ekmeği ile beslenme alışkanlığı kazanmak sağlığı olumlu yonde etkilemektedir Diyetisyenleri, uzman doktorların da tavsiyesi bu yondedir İşte uzmanlarından tam buğday ekmeğinin sağlığa faydaları, yararları, olumlu etkileri
Tam buğday ekmeği, buğdayın butun olarak oğutulmesiyle oluşan undan yapılır Bir buğday taneciği uc kısımdan oluşur
Kepek: Buğdayın dış kısmı yani kabuğudur Buğdayın ağırlık olarak %15’ini oluşturur Ozellikle lif bakımından zengindir
Endosperm: Buğdayın %825’luk kısmını oluşturur Klasik beyaz un tamamen endospermden yapılır Karbonhidratlar (ozellikle nişasta) bakımından zengindir
Ruşeym: Buğdayın cekirdek kısmıdır ve ağırlık olarak %25’unu ruşeym oluşturur B1, B6 ve B9 (folik asit) vitaminleri ve lif bakımından zengindir Ruşeymde bircok aminoasit, vitamin, mineral, omega 3 ve omega 9 yağ asitleri bulunur
Tam Buğday Ekmeğinin Beyaz Ekmekten Farkı Nedir?
Sofralarımıza 1940’lı yıllardan itibaren yerleşmiş olan klasik beyaz ekmek buğdayın sadece endosperm kısmından uretilir Bu da kepek ve ruşeym’de bulunan bircok besin oğesinin kaybolması anlamına gelir Tam buğday ununa gore raf omru daha uzun olan beyaz un, ayrıca damak tadına daha fazla hitap etmesi sebebiyle şimdiye kadar tercih sebebi olmuştur Ama karbonhidrat deposu olması ve neredeyse hic lif bulundurmaması nedeniyle kan şekerinin hızlı yukselmesine, insulin direncinin artmasına ve fazla şekerin vucutta yağa donuşmesine sebep olur
Tam buğday unundan yapılan ekmek ise iceriğindeki yuksek lif oranı sayesinde sindirimi yavaşlatarak vucuda uzun sureli enerji uretimi sağlar ve kan şekerindeki dalgalanmalara karşı korumuş olur Ayrıca vitamin, mineral ve diğer besin oğeleri acısından beyaz ekmeğe gore cok daha zengindir
Tam buğday ekmeğinin faydaları uc ana başlıkta toplanabilir:
Lif İceriği
Tam buğday unu ve beyaz un arasındaki temel besinsel fark lif iceriğidir Lifin bircok faydası vardır Colorado State Universitesi tarafından yapılan araştırmaya bunlar:
Kabızlığı onlemesi
Kotu kolesterolu duşurmesi
Kilo vermeye yardımcı olmasıdır
Beyaz unun işlenmesi surecinde lif bakımından zengin olan kepek ve ruşeym kısımları buğdaydan ayrılır Bu yuzden beyaz un, tam buğday ununa gore cok daha az lif icerir Tam buğday ununda beyaz una gore 4 kat daha fazla lif vardır 2000 kalorilik bir diyette gunluk 28 gram lif alınması gerekir Tam buğday ekmeği ile bu hedefe cok daha kolay ulaşılabilir
Kan Şekerine Etkisi
Karbonhidrat iceren her yiyeceğin, bunlara tam buğday ekmeği ve beyaz ekmek de dahil, kan şekerine bir miktar etkisi vardır Yemek yedikten sonra, vucudunuz yiyeceklerden aldığınız glikozu basit şekere donuşturur Sonra bu glikoz kan dolaşımına girer, boylece vucudunuz boyunca dolaşır ve hucrelere enerji uretiminde kullanılmak uzere girer Yiyeceklerin glisemik indeksi bu işlemin ne kadar hızlı gercekleştiğini olcmek icin kullanılır Yuksek glisemik indekse sahip yiyecekler kan şekerinin hızlı yukselmesine, yedikten kısa bir sure sonra ise ac ve huzursuz hissetmenize sebep olur Duşuk glisemik indekse sahip yiyecekler ise vucut tarafından daha yavaş emilir, boylece kan şekerindeki sıcramalara karşı korur Boylece yemekten sonra daha uzun sure tok hissedersiniz Harvard Tıp Fakultesi’ne gore beyaz ekmeğin glisemik indeksi 71 iken, tam buğday ekmeğinin 51’dir Eğer yemekten sonraki kan şekeri duzeylerinizi kontrol alında tutmak istiyorsanız tam buğday ekmeğini tercih etmenizde fayda var
Vitamin ve Mineral İceriği
Tam buğday ekmeği beyaz ekmekten besin değerleri acısından da daha zengindir Tam buğday ekmeği B1, B2, B3 ve B9 (folik asit) vitaminleri icerir Beyaz un işlenmesi sırasında bu vitaminleri buyuk oranda kaybeder Orneğin, tam buğday unu beyaz una gore 3 kat fazla B3 vitamini (niasin) icerir Tam buğday ekmeği ayrıca E vitamini, magnezyum, demir, selenyum, potasyum, fitokimyasallar ve antioksidanlar barındırması sayesinde komple bir besin ozelliği taşır
Bu uc maddenin ışığında ve bilimsel araştırma sonuclarına gore tam buğday ekmeğinin faydaları şunlardır:
Tam Buğday Ekmeğinin Faydaları?
Felc riskini %3036 duşurur
Diyabet riskini %2130 duşurur
Kalp Hastalıkları riskini %2528 duşurur
Kilo alımını engeller, kilo vermeye yardımcı olur
Astım riskini duşurur
Karotid arterlerin sağlıklı calışmasını sağlar
Enflamasyona bağlı hastalıkları azaltır
Kabızlığı engeller
Kolon kanseri riskini duşurur
Yuksek tansiyonu engellemeye yardımcı olur
Diş eti hastalıklarını ve diş kaybını engeller
Uzun sureli enerji vererek, iş gucu kapasitesini artırır
Tam Buğday Ekmeği Kac Kaloridir?
Tam buğday ekmeği 100 gramda 259 kalori icerir 100 gram ekmekte 4714 gram karbonhidrat, 411 gram yağ, 913 gram protein bulunur Alınan 259 kalorinin %72’si karbonhidratlardan, %14’u yağlardan ve %14’u proteinlerden gelir Karbonhidratların %18’ini lif oluşturur
Daha Cok Tam Buğday Unu Tuketin
Birkac kolay değişiklikle tam buğday ununun faydalarından yararlanıp, hem de sevdiğiniz yiyeceklerden fedakarlık etmemiş olursunuz Eğer evde hamur işi yapıyorsanız, beyaz unla tam buğday ununu karıştırmayı deneyin Kurabiyelerde, keklerde, coreklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz Ekmek alırken ise tam buğday unundan yapılmış ekmekleri tercih edin Daha sağlıklı bir yaşam icin tam buğday ekmeğinden vazgecmeyin
h 3Tam Buğday Ekmeğinin Faydaları