Tam dişsiz hastalarda tedavi yöntemleri nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
TAM DİŞSİZ HASTALARDA TEDAVİ FORMÜLLERI

Dişlerin külliyen kaybı laf konusu olduğunda hem fonksiyon, hem de estetik manada tedavi kaçılmazdır.

Unutmamak gerekir ki, tam diş eksikliği kişinin direkt çiğneme fonksiyonunu etkileyeceğinden bu durum tam sindirim sistemini ve kimseyi tesirler.

Estetik mealde dişler hem çene kemiğini hem de dudakta yumuşak dokuyu destekler. Dişlerin kök kısımları çene kemiği için destektir. Köklerin olmadığı kemik, vakit içerisinde çekilerek erir. Dudaklarda yeterlice içeriye kaçar, yaşlı ve istenmeyen manzara ortaya çıkar.

DAMAK PROTEZLER(TOTAL PROTEZLER)

Hem dişleri hem de destek köklerin imajlarını yanına koyar. Velev damak protezlerin dudağa ve yanağa bakan kısımları bir ölçü dolgun yapılarak yanak ve dudak desteği sağlanır. Üst çene damak adeta bir vakum üzere damağı kavrar. Ancak alt çene damak protez lisanın hareketiyle bölgesinden oynayacağından tutuculuk birazda kişinin kas kabiliyetiyle gerçekleştirilir. Her hengam için total protezlerin tutuculuğu arttırma için tahlil olarak kullanılmıştır.

BARLI PROZETLER

İmplantlar yerleştirildikten sonra implant üstlerini bir bar yardımıyla bağlamak mümkündür. Bu barların üzerine yerleştirilen kişisel tutucular protezlerin içerisine de yerleştirilerek protezler adeta damağa sabitlenir. Takılıp çıkarılabildikleri için temizlikleri de epey kolaydır. Barların etrafı ve implantlar da kolay kolay temizlenir.

Dudak dokularına destek sağlar.

BOL ATACHMENTLİ PROTEZLER

Kemiğin makul olmadığı; ya da 2’den ziyade implantın yerleştirilmesine münasebetli olmayan çene kemiklerinde 2 adet implant yerleştirilerek tutuculuk arttırılmaya çalışılır.2 implantın üstüne atachmentin erkek kısmı proteze ise dişi kısmı konulur. Adeta bir çıt çıt üzere fonksiyon gören

atachmentler epey çokça tutuculuğu arttırırlar.

FULL MOUTH PROTEZLER

Çene kemiğinin tutarlı olduğu durumda büsbütün dişsiz hastaları; külliyen sabit protezler yapmak mümkündür.

Çene kemiğinin münasip olmadığı durumlarda çene kemiğini makul hale getirmek için bir dişi kemik düzenlemesi yapıp implantlar yerleştirildikten sonra protezler yapılabilir.

HİBRİT PROTEZLER

Bilhassa üst çenede dudak desteğinin sağlanmasının istendiği durumlarda adeta ince bir tam protez hazırlanarak şahsi vidalama sistemleriyle bu protez implantlara tutturulur. Arada bir doktor tarafından çıkarılıp altlarının denetim edilebilir olması hayli kolaylık sağlar. Dudak desteğinin olması da epey büyük avantajdır. İmplant pratiklerinde yaşanan en büyük meşakkat dişlerin kökleri damağa destek sağlar. Gelgelelim implantlar mevcut olan kemiğe yerleştirildiğinden bu destek yoktur. Külliyen dişli olmak isteyen birey dudak desteğinin bu protezle sağlanabileceğini bilmelidir.
 
Üst Alt