Son konular

Tam Tahıllar ve Sağlık = Ekmek

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Ekmek Türkiye’de tahıl ürünlerini kullanımında 1.sıradadır. Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Sağlık Örgütüne göre Türkiye’de temel besin, ekmek ve tahıl ürünleridir. Günlük enerjinin % 44’ü ekmekten sağlanmaktadır.

Tahılda endosperm tahılın enerji deposudur. buğdayın % 83’ünü kapsamaktadır. Rüşeym

protein, lipit, vitamin ve mineraller, kepek kısmı hem posa hem de vitamin zengindir. Tam buğday ununun 100 gramı 340 kalori enerji verirken beyaz ekmek 364 kaloridir.100 gram tam buğday ununda 12 gram posa bulunmaktadır.

Aynı miktardaki buğday ve beyaz pirincin 100 gramının posa miktarı 2 gramdan Azdır. Yani tam buğday ekmeğin tercih edilme sebebi kaloriden ziyade, içeriğinde posa miktarıdır.

Karbonhidratların sadece miktarı önemli değildir. Emilme hızı,İçeriğindeki karbonhidratın türü,pişirilme yöntemi vb. faktörler de önemlidir.

Tam Tahıl Tüketiminin Sağlık Üzerine Etkisi=

Diyet posası beslenme ve diyet tedavisinde fiziksel ve fizyolojik fonksiyonları, gastrointestinal yoldaki farklı etkileri nedeniyle önemli yer tutar.20 yaşında bir yetişkin için günlük posa mik. 25-30 gr dır.1000 kkal için 10-13 gr dır. beyaz undan yapılan bir dilim ekmekde

0,6 gram ,tam buğday 1 dilim ekmekte 1,6 g civarında posa vardır.

Tam tahıl ve ürününün tüketiminde kansere yakalanma riski % 20 - % 50 azalmaktadır. Karbonhidratlar beslenmede çok önemlidirler. Diyetteki temel kaynak tahıllardır. Son zamanlarda ekmeğin azaltılması ile ilgili bilgilere

rastlanılmaktadır. Oysa toplumumuzun en temel besin tahıl ve ekmektir. Vücudun her türlü besine ihtiyacı vardır.

Kısıtlama yapmamalıyız sadece besin çeşitliliğine ve porsiyon miktarına dikkat etmeliyiz. Glisemik indeksi düşük yiyecekler, kan şekerinin yavaş yükselmesine neden olacağından tercih edilmelidir(kepekli ekmek,nohut,k.fasulye).tam tahıllar Besinlerin bağırsaktan geçiş süresini uzatarak tokluk hissi verir ve kan glikoz düzeyini ayarlar.

Tam tahılların düzenli tüketilmeleri kardiyovasküler hastalıklar şişmanlık ve çeşitli kanser türleri gibi kronik hastalıkların riskini azalmaktadır. tam tahıl için önerilen günlük tüketim 3-4 porsiyondur.Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek kullanılmalıdır.
 

Similar threads

  • Soru
Bu türlü bir sorunun gündeme gelmesi, günümüzde çok tanınan olan medya tartışmalarıyla ve diyete başlayanların ekmeği hayatından çıkararak muvaffakiyet elde etme tasavvurlarıyla ortaya çıkmıştır. Kilo verme niyetine sahip, görünür bir kilo fazlalığı olan bireyler ekmeği hayatlarından çıkararak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Tam tahıllı besinlerle geçirilen öğünler gün boyunca zinde ve tok hissetmeyi sağlıyor. Enerjinin yavaş ve dengeli şekilde vücutta kullanılmasını sağlayarak uzun süre dinç ve tok hissetmemizi sağlayan tam tahıllıların, obezite tedavisinden daha birçok şeye faydası var. Güne dengeli bir kahvaltı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Son günlerde ekmek çeşitlerinde olan artış birçok kişinin başını karıştırmaya başladı. Beyaz ekmek, kepekli ekmek, tam buğday ekmeği, tahıllı ekmekler derken raflarda mekanını alan yulaflı ve çavdarlı ekmekler birden ekmekler yerküresinde gerçekleşen popülerlik savaşında galip konuma geçtiler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Son zamanlarda popülerleşen diyetlerde ekmek üzerinde yapılan yanlış bir uygulama var. Bu uygulama diyette ekmeğin azaltılması ya da tahıl grubunun diyetten tamamen çıkarılması gerektiği yönünde. Fazla kilolarından şikayet ederek diyet yapmaya karar veren insanların yaptığı ilk bilinçsiz hareket...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Son zamanlarda popülerleşen diyetlerde ekmek üzerinde yapılan yanlış bir uygulama var. Bu uygulama diyette ekmeğin azaltılması ya da tahıl grubunun diyetten tamamen çıkarılması gerektiği yönünde... Fazla kilolarından şikayet ederek diyet yapmaya karar veren insanların yaptığı ilk bilinçsiz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt