Turkiye'de Tarım
Turkiye'de tarım urunlerinin yeri ve onemi
Ulkemizde tarımın onemi nedir,tarımı etkileyen faktorler nelerdir? Bu ve benzeri sorularınızn cevaplarını başlık altında bulabilirsinizimagestarimurunlerininulkemizdekiyeriveoneminedir5afb483ac0fabpng
Turkiyede tarımı etkileyen etmenler şunlardır :
Toprak bakımı ve ıslahı
Toprağın surulmesi,
Havalandırılması,
Taşlarından ayıklanması,
Bataklıkların kurutulması,
Yabancı otların ayıklanması calışmalarıdır
Sulama Tarım yapabilmek icin toprağın nemli olması gereklidir Kuraklık gorulen bolgelerde sulama ile tarım yapılabilir Sulanan tarım arazilerinde uretim yıllara gore onemli değişmeler gostermez Tarım urunu ceşitliliği artar Gubreleme Topraktaki mineral dengesini korumak, toprağı verimli hale getirmek icin gubreleme yapılır Gubrelemenin yapılmadığı yerlerde toprak nadasa bırakılır Tohum Islahı Yuksek verimli tohum kullanmak, tarımsal verimi arttırır Makineleşme Tarımsal faaliyetlerin kısa surede tamamlanması toprağın daha iyi işlenmesini sağlar Pazarlama Tarım ureticisinin urununu değerlendirmek, zarar etmesini onlemek icin devlet bazı urunlere taban fiyatı vererek destekleme alımları yapar Ayrıca urunun depolanması icin silolar, hangarlar, depolar kurar Tarımsal Kuruluşlar Zirai araştırma enstituleri, devlet uretme ciftlikleri, Ziraat Bankası, TMO, Turkiye Ziraat Odaları Turkiyenin ceşitli bolgelerinin tarımsal yapısını ve ozelliklerini incelemek, uretici ve tuketiciyi korumak, ciftciye kredi, fidan sağlamak gibi amaclarla kurulan kuruluşlardır
Turkiyede Toprakların Kullanımı Ulkemiz topraklarının kullanım amacına gore dağılımı şoyledir :
Ekili dili alan : 174480000 dekar
Nadas arazisi : 36551000 dekar
Orman : 192376000 dekar
Urun vermeyen : 113403000 dekar
Cayırmera : 123776000 dekar Kullanılmayan alanı : 662195000 dekar
Ekili Dikili Alanların Kullanımı Ekili dikili alanların kullanım amacına gore dağılışı şoyledir :
Ekili Dikili Alanların Coğrafi Dağılımı : Ekili alan (Tarla) 145178000 dekar Dikili Alan (Meyveli ağac) 23373000 dekar Sebzecicek bahcesi (Sera dahil) 5929000 dekar
Ekili Dikili Alanların Urunlere Gore Dağılımı : Tahıllar % 74 Endustri bitkileri % 11 Baklagiller % 8 Sebzeler % 5 Yumruklu bitkiler % 2
Turkiyedeki Tarım Bolgeleri Kıyı ve Yakınındaki Tarım Bolgeleri Kıyı bolgelerinde iklime bağlı olarak birbirinden farklı uc tarım bolgesi gorulur :
Karadeniz Kıyıları : Kış ılıklığına ve bol neme gereksinim duyan cay, fındık, mısır ile tutun, sebze, meyve, keten, kenevir, ayrıca Doğu Karadeniz kıyılarında turuncgil yetişir
Akdeniz ve Kıyı Ege : Akdeniz iklimine uyumlu olan, turuncgiller, zeytin, incir, susam, pamuk, pirinc, turfanda sebzeler, muz, cekirdeksiz uzum, tutun gibi urunler yetiştirilir
Marmara : Geciş iklimi koşullarına bağlı olarak urun ceşitliliği en fazla olan bolgedir Başlıca urunleri ayciceği, zeytin, tutun, ceşitli sebze ve meyveler, tahıllar, dut ve fındıktır
İc Tarım Bolgeleri : Yukselti ve denize gore konuma bağlı olarak ceşitlilik gosteren tarım bolgeleridir
Karadeniz Ardı : İc Anadolu ile kıyı arasında geciş ozelliği gosterir Yuksek yerlerinde cavdar, buğday, sulak yerlerde pirinc ve sebze yetiştirilir Hayvancılığın geliştiği, ozellikle tiftik kecisinin yoğun olarak yetiştirildiği alandır
İc Anadolu ve Cevresi : Bozkırların geniş yer kaplaması nedeniyle koyun ve keci gibi kucukbaş hayvancılık yaygındır Yarı kurak iklim nedeniyle buğday, arpa gibi tahıllar ile fasulye, nohut gibi baklagiller yetiştirilir
Erzurum Kars Bolumu : Yazların kısa ve serin gecmesi tarımsal faaliyetleri sınırlamıştır Buğday, arpa gibi tahıllar yetiştirilir Yaz yağışlarına bağlı olarak gur otlakların olması buyukbaş hayvancılığı yaygınlaştırmıştır
Doğu Anadolu ve Dağlık Yerler : Tarım alanlarının sınırlı olduğu bu yerlerde hayvancılık on plana cıkar Tahıl tarımı yapılır Sebze ve meyve uretimi onem taşımaz
Tarımın Turkiye Ekonomisindeki Yeri
Nufusun buyuk bir bolumu tarımsal faaliyetlerle gecimini sağlar Ulusal gelirin ¼ ini tarım sektoru karşılar İhracatımızda onemli bir paya sahiptir Turkiyedeki endustri tesislerinin buyuk bolumu tarımsal maddeleri hammadde olarak kullanır Sanayinin gelişmesinde buyuk onem taşır
İhracatımızda fındık, turuncgiller, tahıllar, meyve ve sebzeler, pamuk, tutun, yağ bitkileri, zeytin ve cay gibi tarım urunleri onemli yer tutar
Turkiyede Tarımı Etkileyen Faktorler :
1 Sulama : Turkiye tarımında en buyuk sorun sulama sorunudur Tarımda sulama ihtiyacının en fazla olduğu bolgemiz GDoğu Anadolu Bolgesi iken , bu sorunun en az olduğu bolgemiz Karadeniz Bolgesidir
Akarsularımızın derin vadilerden akması ve rejimlerinin duzensiz olmasından dolayı sulamada yeterince faydalanamıyoruz Bunun icin mutlaka akarsular uzerindeki baraj sayısı artırılmalıdır
Sulama Sorunu Cozulduğunde;
Uretim artar
Nadas olayı ortadan kalkar
Tarımda iklime bağlılık buyuk oranda azalır
Uretimde sureklilik sağlanır
Uretim dalgalanmaları onlenir
Daha once sebze tarımı yapılmayan bir yerde sebze tarımı da yapılmaya başlanır
Tarım urun ceşidi artar
Koyden Kente gocler azalır Yılda birden fazla urun alınabilir Bu konuda en şanslı bolgemiz Akdeniz, en şanssız bolgemiz Doğu Anadolu Bolgesidir
2 Gubre Kullanımı : Tarımda sulama sorunu cozuldukten sonra uretimi daha da artırmak icin gubre kullanımı artırılmalıdır
Ulkemizde hayvancılığın gelişmiş olması tabii gubre imkanını oluşturmaktadır Ancak yurdumuzda tabii gubrenin yakacak olarak kullanılması bu olumlu durumu ortadan kaldırmaktadır Ulkemizde uretilen suni gubre yeterli olmadığı icin ithal (Fas, Tunus, Cezayir gibi ulkelerden) etmekteyiz Bu da maliyeti artırdığından ciftcilerimiz yeterince gubre kullanamamaktadır Gubre ihtiyacı, tabii gubrenin yakacak olmaktan kurtarılması ve gubre fabrikalarının artırılması ile karşılanabilir
3 Tohum Islahı : Sulama ve gubre sorunu cozuldukten sonra verimi daha da artırmak icin kaliteli tohum kullanılmalıdır Ulkemizde kalite tohum uretme konusunda devlet uretme ciftlikleri ve tohum ıslah istasyonları calışmalar yapmaktadır Ancak kaliteli tohum ithali devam etmektedir
4 Makine Kullanımı : Urunun zamanında ekimi, hasadı ve yuksek verim icin makine kullanımı şarttır Ancak makine kullanımı yurdumuzda yeterli olcude gelişmemiştir Sebepleri :
Makine kullanıma elverişsiz alanların varlığı,
Makine kullanımının ekonomik olmadığı kucul alanların varlığı,
İş gucunun bazı bolgelerde daha ucuz olması,
Makine fiyatlarının ciftcinin alım gucunun ustunde olması
5 Zirai Mucadele : Tarımdaki hastalıkların, yabani otların ve haşerelerin meydana getireceği uretim duşukluğunu onlemek icin ilaclı mucadele şarttır Zirai mucadelede daha cok ilac kullanılmaktadır
6 Toprak Bakımı : Tarla yağışlardan once surulmeli , yabancı otlardan arındırılmalıdır Erozyona karşı korunmalıdır
7 Toprak Analizi : Toprak analizleri ile en iyi verim alınabilecek urun belirlenir Ayrıca toprağın ihtiyacı olan mineraller tespit edilerek kullanılacak gubre belirlenir
8 Destekleme Alımı ve Pazar : Verimi etkilemez Uretim miktarını etkiler Ciftci urettiği malı pazarda zarar etmeden satabilmelidir Ciftcinin elverişsiz piyasa şartlarından olumsuz etkilenmemesi icin devlet bazı urunlerde destekleme alımı yapmaktadır (Destekleme alımı: Devletin ciftcinin malını belirli bir taban fiyat uzerinden alması olayıdır) Destekleme alımı yapılan urunler: Pamuk, tutun (2002 yılından itibaren kaldırıldı), ŞPancarı, buğday,cay, fındık, KUzum, Kİncir, KKayısı, Haşhaş gibi dayanıklı ve sanayiye dayalı urunlerdir
***Destekleme alımı yapılan urunlerin uretiminde dalgalanmalar az olur ve fiyatı surekli artar
9 Ciftci eğitilmeli ve kredi desteği sağlanmalıdır
Turkiye Topraklarından Yaralanma Oranları :
Topraklarımızdan faydalanma oranı daha cok iklim ve yer şekilleri ozelliklerine bağlıdır Ulkemizde yuksek dağlık kesimler geniş alan kaplar Dik yamaclar coktur Buralarda topraktan faydalanma cok kısıtlıdır Buna gore ulkemiz arazisinin % 36 sı ekilidikili alan, % 32si cayır ve otlak, % 26 sı orman ve % 6sı diğer alanlar (yerleşim birimleri , tarıma elverişsiz cıplak kayalıklar gibi) dır
Not : Tarımdaki makinalaşmanın etkisiyle cayır ve otlakların alanı daralırken, tarım alanlarımız genişlemektedir
Bolge Yuzolcumune Gore Ekili Dikili Alanların Oranları :
1 Marmara Bolgesi : %30
2 İc Anadolu Bolgesi : %27
3 Ege Bolgesi : %24
4 GDoğu Anadolu Bolgesi : %20
5 Akdeniz Bolgesi : %18
6 Karadeniz Bolgesi : %16
7 Doğu Anadolu Bolgesi : %10
Turkiye ve ABde Tarımın Ekonomideki Onemi
Tarım sektoru, dunyada olduğu gibi Turkiye ve AB ulkelerinin de bircoğunda; nufusun gıda maddeleri gereksinimini karşılaması, tarıma dayalı sanayinin hammadde kaynağını oluşturması, belli bir kesime istihdam olanağı sağlaması, dışa bağımlılığın onlenmesi ve odemeler dengesi uzerinde onemli etkilerinin olması vb nedenlerle, ekonomide stratejik rol ve işlevini korumayı surdurmektedir
Turkiyenin 1984 yılında GSMHda tarımın payı %17,7 iken, 2001 yılında %14e 2003 yılında da %124e gerilemiştir ABde 1962 yılında GSMHda tarımın payı %11den, 2001 yılında %1,9a duşmuştur (TOBB, 2003, 126)
Bu oranın Turkiyede yuksek olması, tarımın gunumuzde de onemini koruduğunu, ABde azalması ise, tarımın giderek onemsiz hale geldiğini gostermektedir Ancak; ABde tarımın AB butcesi ve mevzuatının yaklaşık yarısından fazlasını kapsaması nedeniyle, tarım halen onemli bir sektor olma niteliğini surdurmektedirTurkiyede tarımda calışanların sayısı 15 uyeli Toplulukta tarımda calışanların sayısından fazla ve tarım sektorunde aktif nufusu en cok olan ulkedir AB uyeleri arasında, tarım sektorunde en fazla aktif nufus Yunanistanda ve en az aktif nufus ise İngilterede yer almaktadır Turkiyede tarımda istihdam edilen nufusun aktif nufus icindeki payı 1998 yılında % 43 iken, bu oran azalarak 2003 yılında %33,9 olmuştur (TOBB, 2003, 120)
Turkiyede 1998 yılından 2005e kadar gecen 7 yıllık sure icerisinde, Tablo 2de ele alınan ekonomik gostergeler acısından tarım sektorunun payı azalmakla birlikte, halen onemini korumaya devam ettiği gorulmektedir
Turk tarımındaki işgucu verimliliği, sanayileşmiş ulkelere gore dort ile on dort kat daha azdır Bu sebeple Turkiyede, tarım sektorunde işgucu verimliliğini artırıcı ve tarımsal nufusun şehirlere gocunu onleyici acil tedbirleri, vakit gecirmeden yururluğe koymak gerekir (Karluk, 2002a, 192)
Turkiye ve ABde Tarım Sektorlerinin Karşılaştırılması
Turkiye ve ABnin tarım sektorleri tarımsal yapı, girdi kullanım duzeyi, bitkisel ve hayvansal uretim ve tarım politikaları acısından karşılaştırılmaktadır
Turkiye'de tarım urunlerinin yeri ve onemi
Ulkemizde tarımın onemi nedir,tarımı etkileyen faktorler nelerdir? Bu ve benzeri sorularınızn cevaplarını başlık altında bulabilirsinizimagestarimurunlerininulkemizdekiyeriveoneminedir5afb483ac0fabpng
Turkiyede tarımı etkileyen etmenler şunlardır :
Toprak bakımı ve ıslahı
Toprağın surulmesi,
Havalandırılması,
Taşlarından ayıklanması,
Bataklıkların kurutulması,
Yabancı otların ayıklanması calışmalarıdır
Sulama Tarım yapabilmek icin toprağın nemli olması gereklidir Kuraklık gorulen bolgelerde sulama ile tarım yapılabilir Sulanan tarım arazilerinde uretim yıllara gore onemli değişmeler gostermez Tarım urunu ceşitliliği artar Gubreleme Topraktaki mineral dengesini korumak, toprağı verimli hale getirmek icin gubreleme yapılır Gubrelemenin yapılmadığı yerlerde toprak nadasa bırakılır Tohum Islahı Yuksek verimli tohum kullanmak, tarımsal verimi arttırır Makineleşme Tarımsal faaliyetlerin kısa surede tamamlanması toprağın daha iyi işlenmesini sağlar Pazarlama Tarım ureticisinin urununu değerlendirmek, zarar etmesini onlemek icin devlet bazı urunlere taban fiyatı vererek destekleme alımları yapar Ayrıca urunun depolanması icin silolar, hangarlar, depolar kurar Tarımsal Kuruluşlar Zirai araştırma enstituleri, devlet uretme ciftlikleri, Ziraat Bankası, TMO, Turkiye Ziraat Odaları Turkiyenin ceşitli bolgelerinin tarımsal yapısını ve ozelliklerini incelemek, uretici ve tuketiciyi korumak, ciftciye kredi, fidan sağlamak gibi amaclarla kurulan kuruluşlardır
Turkiyede Toprakların Kullanımı Ulkemiz topraklarının kullanım amacına gore dağılımı şoyledir :
Ekili dili alan : 174480000 dekar
Nadas arazisi : 36551000 dekar
Orman : 192376000 dekar
Urun vermeyen : 113403000 dekar
Cayırmera : 123776000 dekar Kullanılmayan alanı : 662195000 dekar
Ekili Dikili Alanların Kullanımı Ekili dikili alanların kullanım amacına gore dağılışı şoyledir :
Ekili Dikili Alanların Coğrafi Dağılımı : Ekili alan (Tarla) 145178000 dekar Dikili Alan (Meyveli ağac) 23373000 dekar Sebzecicek bahcesi (Sera dahil) 5929000 dekar
Ekili Dikili Alanların Urunlere Gore Dağılımı : Tahıllar % 74 Endustri bitkileri % 11 Baklagiller % 8 Sebzeler % 5 Yumruklu bitkiler % 2
Turkiyedeki Tarım Bolgeleri Kıyı ve Yakınındaki Tarım Bolgeleri Kıyı bolgelerinde iklime bağlı olarak birbirinden farklı uc tarım bolgesi gorulur :
Karadeniz Kıyıları : Kış ılıklığına ve bol neme gereksinim duyan cay, fındık, mısır ile tutun, sebze, meyve, keten, kenevir, ayrıca Doğu Karadeniz kıyılarında turuncgil yetişir
Akdeniz ve Kıyı Ege : Akdeniz iklimine uyumlu olan, turuncgiller, zeytin, incir, susam, pamuk, pirinc, turfanda sebzeler, muz, cekirdeksiz uzum, tutun gibi urunler yetiştirilir
Marmara : Geciş iklimi koşullarına bağlı olarak urun ceşitliliği en fazla olan bolgedir Başlıca urunleri ayciceği, zeytin, tutun, ceşitli sebze ve meyveler, tahıllar, dut ve fındıktır
İc Tarım Bolgeleri : Yukselti ve denize gore konuma bağlı olarak ceşitlilik gosteren tarım bolgeleridir
Karadeniz Ardı : İc Anadolu ile kıyı arasında geciş ozelliği gosterir Yuksek yerlerinde cavdar, buğday, sulak yerlerde pirinc ve sebze yetiştirilir Hayvancılığın geliştiği, ozellikle tiftik kecisinin yoğun olarak yetiştirildiği alandır
İc Anadolu ve Cevresi : Bozkırların geniş yer kaplaması nedeniyle koyun ve keci gibi kucukbaş hayvancılık yaygındır Yarı kurak iklim nedeniyle buğday, arpa gibi tahıllar ile fasulye, nohut gibi baklagiller yetiştirilir
Erzurum Kars Bolumu : Yazların kısa ve serin gecmesi tarımsal faaliyetleri sınırlamıştır Buğday, arpa gibi tahıllar yetiştirilir Yaz yağışlarına bağlı olarak gur otlakların olması buyukbaş hayvancılığı yaygınlaştırmıştır
Doğu Anadolu ve Dağlık Yerler : Tarım alanlarının sınırlı olduğu bu yerlerde hayvancılık on plana cıkar Tahıl tarımı yapılır Sebze ve meyve uretimi onem taşımaz
Tarımın Turkiye Ekonomisindeki Yeri
Nufusun buyuk bir bolumu tarımsal faaliyetlerle gecimini sağlar Ulusal gelirin ¼ ini tarım sektoru karşılar İhracatımızda onemli bir paya sahiptir Turkiyedeki endustri tesislerinin buyuk bolumu tarımsal maddeleri hammadde olarak kullanır Sanayinin gelişmesinde buyuk onem taşır
İhracatımızda fındık, turuncgiller, tahıllar, meyve ve sebzeler, pamuk, tutun, yağ bitkileri, zeytin ve cay gibi tarım urunleri onemli yer tutar
Turkiyede Tarımı Etkileyen Faktorler :
1 Sulama : Turkiye tarımında en buyuk sorun sulama sorunudur Tarımda sulama ihtiyacının en fazla olduğu bolgemiz GDoğu Anadolu Bolgesi iken , bu sorunun en az olduğu bolgemiz Karadeniz Bolgesidir
Akarsularımızın derin vadilerden akması ve rejimlerinin duzensiz olmasından dolayı sulamada yeterince faydalanamıyoruz Bunun icin mutlaka akarsular uzerindeki baraj sayısı artırılmalıdır
Sulama Sorunu Cozulduğunde;
Uretim artar
Nadas olayı ortadan kalkar
Tarımda iklime bağlılık buyuk oranda azalır
Uretimde sureklilik sağlanır
Uretim dalgalanmaları onlenir
Daha once sebze tarımı yapılmayan bir yerde sebze tarımı da yapılmaya başlanır
Tarım urun ceşidi artar
Koyden Kente gocler azalır Yılda birden fazla urun alınabilir Bu konuda en şanslı bolgemiz Akdeniz, en şanssız bolgemiz Doğu Anadolu Bolgesidir
2 Gubre Kullanımı : Tarımda sulama sorunu cozuldukten sonra uretimi daha da artırmak icin gubre kullanımı artırılmalıdır
Ulkemizde hayvancılığın gelişmiş olması tabii gubre imkanını oluşturmaktadır Ancak yurdumuzda tabii gubrenin yakacak olarak kullanılması bu olumlu durumu ortadan kaldırmaktadır Ulkemizde uretilen suni gubre yeterli olmadığı icin ithal (Fas, Tunus, Cezayir gibi ulkelerden) etmekteyiz Bu da maliyeti artırdığından ciftcilerimiz yeterince gubre kullanamamaktadır Gubre ihtiyacı, tabii gubrenin yakacak olmaktan kurtarılması ve gubre fabrikalarının artırılması ile karşılanabilir
3 Tohum Islahı : Sulama ve gubre sorunu cozuldukten sonra verimi daha da artırmak icin kaliteli tohum kullanılmalıdır Ulkemizde kalite tohum uretme konusunda devlet uretme ciftlikleri ve tohum ıslah istasyonları calışmalar yapmaktadır Ancak kaliteli tohum ithali devam etmektedir
4 Makine Kullanımı : Urunun zamanında ekimi, hasadı ve yuksek verim icin makine kullanımı şarttır Ancak makine kullanımı yurdumuzda yeterli olcude gelişmemiştir Sebepleri :
Makine kullanıma elverişsiz alanların varlığı,
Makine kullanımının ekonomik olmadığı kucul alanların varlığı,
İş gucunun bazı bolgelerde daha ucuz olması,
Makine fiyatlarının ciftcinin alım gucunun ustunde olması
5 Zirai Mucadele : Tarımdaki hastalıkların, yabani otların ve haşerelerin meydana getireceği uretim duşukluğunu onlemek icin ilaclı mucadele şarttır Zirai mucadelede daha cok ilac kullanılmaktadır
6 Toprak Bakımı : Tarla yağışlardan once surulmeli , yabancı otlardan arındırılmalıdır Erozyona karşı korunmalıdır
7 Toprak Analizi : Toprak analizleri ile en iyi verim alınabilecek urun belirlenir Ayrıca toprağın ihtiyacı olan mineraller tespit edilerek kullanılacak gubre belirlenir
8 Destekleme Alımı ve Pazar : Verimi etkilemez Uretim miktarını etkiler Ciftci urettiği malı pazarda zarar etmeden satabilmelidir Ciftcinin elverişsiz piyasa şartlarından olumsuz etkilenmemesi icin devlet bazı urunlerde destekleme alımı yapmaktadır (Destekleme alımı: Devletin ciftcinin malını belirli bir taban fiyat uzerinden alması olayıdır) Destekleme alımı yapılan urunler: Pamuk, tutun (2002 yılından itibaren kaldırıldı), ŞPancarı, buğday,cay, fındık, KUzum, Kİncir, KKayısı, Haşhaş gibi dayanıklı ve sanayiye dayalı urunlerdir
***Destekleme alımı yapılan urunlerin uretiminde dalgalanmalar az olur ve fiyatı surekli artar
9 Ciftci eğitilmeli ve kredi desteği sağlanmalıdır
Turkiye Topraklarından Yaralanma Oranları :
Topraklarımızdan faydalanma oranı daha cok iklim ve yer şekilleri ozelliklerine bağlıdır Ulkemizde yuksek dağlık kesimler geniş alan kaplar Dik yamaclar coktur Buralarda topraktan faydalanma cok kısıtlıdır Buna gore ulkemiz arazisinin % 36 sı ekilidikili alan, % 32si cayır ve otlak, % 26 sı orman ve % 6sı diğer alanlar (yerleşim birimleri , tarıma elverişsiz cıplak kayalıklar gibi) dır
Not : Tarımdaki makinalaşmanın etkisiyle cayır ve otlakların alanı daralırken, tarım alanlarımız genişlemektedir
Bolge Yuzolcumune Gore Ekili Dikili Alanların Oranları :
1 Marmara Bolgesi : %30
2 İc Anadolu Bolgesi : %27
3 Ege Bolgesi : %24
4 GDoğu Anadolu Bolgesi : %20
5 Akdeniz Bolgesi : %18
6 Karadeniz Bolgesi : %16
7 Doğu Anadolu Bolgesi : %10
Turkiye ve ABde Tarımın Ekonomideki Onemi
Tarım sektoru, dunyada olduğu gibi Turkiye ve AB ulkelerinin de bircoğunda; nufusun gıda maddeleri gereksinimini karşılaması, tarıma dayalı sanayinin hammadde kaynağını oluşturması, belli bir kesime istihdam olanağı sağlaması, dışa bağımlılığın onlenmesi ve odemeler dengesi uzerinde onemli etkilerinin olması vb nedenlerle, ekonomide stratejik rol ve işlevini korumayı surdurmektedir
Turkiyenin 1984 yılında GSMHda tarımın payı %17,7 iken, 2001 yılında %14e 2003 yılında da %124e gerilemiştir ABde 1962 yılında GSMHda tarımın payı %11den, 2001 yılında %1,9a duşmuştur (TOBB, 2003, 126)
Bu oranın Turkiyede yuksek olması, tarımın gunumuzde de onemini koruduğunu, ABde azalması ise, tarımın giderek onemsiz hale geldiğini gostermektedir Ancak; ABde tarımın AB butcesi ve mevzuatının yaklaşık yarısından fazlasını kapsaması nedeniyle, tarım halen onemli bir sektor olma niteliğini surdurmektedirTurkiyede tarımda calışanların sayısı 15 uyeli Toplulukta tarımda calışanların sayısından fazla ve tarım sektorunde aktif nufusu en cok olan ulkedir AB uyeleri arasında, tarım sektorunde en fazla aktif nufus Yunanistanda ve en az aktif nufus ise İngilterede yer almaktadır Turkiyede tarımda istihdam edilen nufusun aktif nufus icindeki payı 1998 yılında % 43 iken, bu oran azalarak 2003 yılında %33,9 olmuştur (TOBB, 2003, 120)
Turkiyede 1998 yılından 2005e kadar gecen 7 yıllık sure icerisinde, Tablo 2de ele alınan ekonomik gostergeler acısından tarım sektorunun payı azalmakla birlikte, halen onemini korumaya devam ettiği gorulmektedir
Turk tarımındaki işgucu verimliliği, sanayileşmiş ulkelere gore dort ile on dort kat daha azdır Bu sebeple Turkiyede, tarım sektorunde işgucu verimliliğini artırıcı ve tarımsal nufusun şehirlere gocunu onleyici acil tedbirleri, vakit gecirmeden yururluğe koymak gerekir (Karluk, 2002a, 192)
Turkiye ve ABde Tarım Sektorlerinin Karşılaştırılması
Turkiye ve ABnin tarım sektorleri tarımsal yapı, girdi kullanım duzeyi, bitkisel ve hayvansal uretim ve tarım politikaları acısından karşılaştırılmaktadır