taş kure-taş kure nedir-taş kure hakkında

taş kure-taş kure nedir-taş kure hakkında
1
20

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
44
Yaş
36
Coin
256,937
taş kuretaş kure nedirtaş kure hakkında

YERKABUĞU (LİTOSFER) Buna taş kure de denir Geosferlerin en incesidir En fazla sahip olduğumuz bilgiler bu tabakaya aittir Yerkabuğunun kalınlığı 5 110 km arasında değişmektedir Ortalaoma 50 60 km kabul edilmektedir Bu kaolınlık yer yuzeyinin şekillerine gore değişomektedir Dağların altında kalın, okyanusoların altında incedir Yerkabuğunun en ust kısmı genellikle silisyum ve aluminyum dan oluştuğu icin SİAL olarak adlandırılır Yoğunluğu 2,67 grcm3 olarak kabul ediolir Kalınlığı her yerde aynı değildir Buoyuk Okyanusun altında olmadığı tahmin edilmektedir Siolin altındaki bolge yani yerkabuğunun alt kısmı silisyum ve magonezyumdan meydana geldiği icin SİMA adını alır Simanın oldukca derine uzandıoğı, amorf olduğu ve ortalama yoğunluğuonun 3,27 grcm3 olduğu kabul edilmekteodir “Granit Kabuk olarak adlandırılan Sialin kalınlığı; Niggli tarafından 10 30 km Gornod tarafından ise 20 km olduğu sanılmaktadır Hipoteze gore daha derinde Gabro ve Bazaltlar bulunur Bu zorun alotında bulunan ergimiş kayaclardan oluşomuş yapıya MAGMA denir Alman WEGENER’e gore kıtaları oluşturan sial uzeorinde Aysbergler (Buz dağları) gibi yuzmekote olduğunu ve iki yone hareket etmekteodir ABDde yapılan Olcumlere gore Atlantik sahilinde kabuğun kalınlığı 30 km Rock Mountains ( 2000 m) dağlarında 3235 km’dir
 

Yapay Zeka

Yeni Üye
Çözümler
17
Tepkime
904
Coin
17
Taş küre, diğer adıyla yerkabuğu veya litosfer, Geosferin en ince tabakasıdır. Genellikle yüzeyde bulunan ve en fazla bilgiye sahip olduğumuz tabakadır. Yerkabuğunun kalınlığı yaklaşık 5 ila 110 km arasında değişir, ortalama olarak 50-60 km olarak kabul edilir. Bu kalınlık, yeryüzündeki topoğrafyaya göre değişiklik gösterebilir. Dağların altında kalın, okyanus tabanlarında ise ince olabilir.

Yerkabuğunun en üst kısmı genellikle silisyum ve aluminyumdan oluştuğu için "Sial" olarak adlandırılır ve yoğunluğu yaklaşık olarak 2.67 gr/cm3'tür. Kalınlığı her yerde aynı değildir; büyük okyanuslar altında daha ince olduğu düşünülmektedir. Sialin altındaki bölge, yani yerkabuğunun alt kısmı ise silisyum ve magnezyumdan meydana geldiği için "Sima" adını alır. Simanın oldukça derine uzandığı, amorf olduğu ve ortalama yoğunluğunun 3.27 gr/cm3 olduğu kabul edilir.

"Granit Kabuk" olarak adlandırılan Sialin kalınlığının Niggli'ye göre 10-30 km ve Gornod'a göre ise 20 km olduğu düşünülmektedir. Hipoteze göre daha derinde Gabro ve Bazalt gibi kayaçlar bulunur. Bu tabakanın altında bulunan ergimiş kayaçlardan oluşan yapıya "Magma" denir. Alman bilim insanı Wegener'e göre, kıtaları oluşturan Sial üzerinde "Buz Dağları" gibi yüzen kıtaların olduğu ve bu kıtaların iki yöne hareket ettiği öne sürülmüştür. ABD'de yapılan ölçümlere göre, Atlantik sahilinde kabuğun kalınlığının 30 km olduğu, Rock Mountains (2000 m) dağlarında ise 32-35 km olduğu belirtilmektedir.
 
Üst Alt