Taşınma, en çok çocuğun psikolojisini bozuyor

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
KONYA (İHA) - Bir ailenin herhangi bir nedenle başka bir mahalle, il ya da ilçeye taşınması, özellikle çocukların psikolojileri üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Savaş Çilli, taşınmanın aile için en stresli olaylardan birisi olduğunu ve bu durumdan en çok çocukların etkilendiğini belirterek, "Sık taşınmalar hatta tek bir taşınma bile özellikle çocuklar için oldukça zor olabilir ve kardeşleri olan çocuklarda da stres oluşturabilir. Alıştığı çevreden ve arkadaş grubundan uzaklaşmasına neden olur. Özellikle okula yeni başlayan bir çocuk okulda herkesin bir yakın arkadaş grubu olduğunu görür ve bundan dolayı sıkıntı yaşar. Yeni bir müfredata alışmak ve diğer öğrencilerden geri kalma çocukta sıkıntıya yol açar" dedi.
Çocukların yaşının küçüldükçe yaşadıkları sorunların daha da büyüdüğünü ifade eden Doç. Dr. Ali Çilli, "Çünkü gelişimsel olarak henüz yeni anne

"ANNE BABANIN SIKINTISI ÇOCUĞA YANSIYABİLİYOR"
Çocukların bazı zamanlarda anne ve babanın yaşadığı sıkıntının yansımaları sonucu sıkıntı yaşayabildiğini de kaydeden Çilli, "Bazen anne babadan biri taşınmaya karşı olabilir ve çocuk bu anne baba uyumsuzluğuna karşı reaksiyon verecektir. Eğer çocukta depresyon veya sıkıntının bariz belirtileri görülürse çocuğun anne babası, aile doktorları, çocuk doktorları veya bölgesel sağlık kurumlarından kendilerini bir çocuk ve ergen psikiyatrisine sevk ettirerek strese bağlı olarak gelişebilecek fiziksel olduğu
kadar duygusal problemlerin teşhis ve tedavisini isteyebilir" dedi.

"ONA TAŞINMANIN OLUMLU YÖNLERİNİ ANLATIN"
Çocukların taşınmadan dolayı sıkıntı yaşamamaları için ailelerin taşınmanın olumlu yönlerini çocuklara aktarmasını öneren Çilli, "Çocuğa taşınmanın neden gerekli olduğunu açık şekilde anlatın. Taşınmadan önce taşınılacak yer hakkında haritalar, fotoğraflar veya günlük gazetelerle bölgeyi çocuğa mümkün olduğu kadar tanıdık hale getirmeye çalışın. Yeni bölgenin çocuğun hoşuna gidecek, göl, dağ veya eğlence parkları gibi güzel yönleri olduğunu açıklayın. Taşındıktan sonra çocuğu izcilik, yaz kursları, spor kulüpleri gibi aktivitelere yönlendirin. Aile ne kadar sık taşınıyorsa ailenin iç düzeninin dengeli olması o kadar gereklidir. Ailenin uygun yaklaşımları ve gerekli olduğunda ilgili uzmanların yardımıyla, taşınma, kendine güveni artırıcı ve insanlarla ilişki kurma becerilerini geliştirici bir etkiyle çocuk için olumlu bir tecrübe de olabilir" diye konuştu. babalarından ayrılma, kendi yaşıtları ve yeni otoritelere alışma sürecindedirler. Yer değiştirme bu normal ayrılma sürecini olumsuz yönde etkileyebilir ve anne babasıyla daha bağımlı bir ilişkiye dönmesine neden olabilir. Genel olarak çocuk büyüdükçe arkadaş çevresi daha çok önem kazandığından, taşınma yaş ilerledikçe daha fazla sorun oluşturacaktır. Onlu yaşlara yakın ve onlu yaşlardaki çocuklar taşınmaya karşı ısrarlı tavır gösterebilir veya bulunduğu yerde bir arkadaşının ailesi ile kalmak isteyebilir. Bazı çocuklar sıkıntıları hakkında konuşmayabilirler. Bu nedenle aileler, iştah değişiklikleri, sosyal çekilme, sınıfta kalma, huzursuzluk, uyku bozuklukları veya diğer davranış değişiklikleri gibi depresyonun belirtileri konusunda uyanık olmalıdır" şeklinde konuştu.
 
Üst Alt