Son konular

Tatilde beslenme

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
TATİLDE BESLENME
Yazın gelmesiyle birlikte kullanılan senelik müsaadelerde pek çok kişi tatil noktalarına akın etmektedir. Güneş, deniz üzere yaz aylarının nimetlerinden yararlanırken her şey dahil oteller, açık büfe yiyecekler, limitsiz alkol derken bir anda eski kiloların üzerine yenileri eklenmektedir. Uzun süren uğraşlar ve fedakarlıklar sonrası verilen kilolar, nasıl geçtiği anlaşılmayan o kısacık tatilde ziyadesi ile geri alınmaktadır. Pekala bu süreç daha sağlıklı bir formda nasıl aşılabilir?

Tatil alanının seçimi kadar değerli bir husus; tatil müddetince nerede kalınacağının belirlenmesi: Yazlık, apart otel / pansiyon, oda ve kahvaltı hizmeti veren bir konaklama noktası, yarım / tam pansiyon otel, her şey dahil otel Aslında her birinin kendine nazaran kimi artıları kelam mevzusudur. Mesela yazlık yahut apart pansiyon / otel usulü bir alanda kalınacaksa mutfak sizin denetiminizde olmaktadır. Bu talihi düzgün kullanabilirsiniz. Yarım pansiyon oteller en riskli konaklama merkezleridir. Insanlar öğlen yemeklerinde gerek aç kalmamak gerekse ekstra masraf yapmamak ismine kahvaltıyı çok sıkı bir formda yapmaktadır. Kahvaltı ve akşam yemeğinin umumide açık büfe olduğu bu mekanlarda 2 ana öğüne düşen beslenme hali, kimseyi ölçüsüz besin alımına zorlamaktadır. Uzun vade aç kalan birey akşam süratli ve ziyade yeme eğiliminde bulunmaktadır. Alınan yüksek kuvvet kısa vadede harcanamayacağı için vücut yağına çevrilerek depolanmaktadır. Bu nedenle öğün sayısı artırılmalıdır. Sık sık, azar azar beslenmek metabolizmayı hızlandırdığı üzere, yavaş yemeyi de sağlar. Aç kalmak ve öğün atlamak, bir sonraki öğünde hem çokça hem de süratli yemek yenilmesine neden olmaktadır. O nedenle asla öğün atlanmamalı, 2.5 - 3 saatlik aralıklarla beslenilmelidir.

Hatunların kabusu olan tatil köylerinde yahut her şey dahil otellerdeki açık büfeler, diyet öncesinde vermeye çalıştığınız kiloların tekrar geri gelmesine mahzur olmasın. Yemek çeşitlerini görmeden evvel ne yiyeceğinizi planlayın ve planınıza sadık kalın.. Kahvaltıda tahıllardan vazgeçmeyin. Kuru meyve, süt ve tahıl gevreği güne güzel bir başlangıç yapmanızı sağlar. Peynir, kepekli ekmek ve çiğ sebzelerden oluşan klasik bir kahvaltıyı da tercih edebilirsiniz. Başlangıç olarak taze sebzelerden hazırlanan bir salata yahut bir kase çorbayla başlayıp, aralarda su içmekte yarar vardır. Ana yemek olarak ızgara yahut fırında pişirilmiş balık ya da tavuk yanında zeytinyağlı bir zerzevat yahut kurubaklagil yemeği ile esmer ekmek yiyebilirsiniz. İçecek olarak ayranı tercih ederseniz, istikrarlı bir öğün tüketmiş olursunuz. Yemeği tatlı alanına meyve yahut meyveli yoğurt ile tamamlayabilirsiniz. Aralardaki atıştırmalar ve şekerli içecekleri ziyade tüketmeniz varsayım edebileceğinizden daha çokça kuvvet almanızı sağlar. Aralarda yiyecek olarak meyve, içecek olarak su, soda, açık çay yahut bitki çaylarını tercih edin.

Fizikî aktivite de katiyen ihmal edilmemelidir. Tatili yemek yemek, ziyade alkol tüketmeyi düşünmek mekanına dinlenmek, eğlenmek ve yüzmek olarak düşünmelisiniz. Gün içinde yapacağınız voleybol üzere aktiviteler de size yarar sağlayacaktır.
Mahsusen güneş ışınlarının daha dik geldiği tatil beldelerinde likit alımına daha bir dikkat etmek gerekmektedir. Günlük su tüketimi de azalırsa vücutta depolanan yağ ölçüsü artar. Sonuçta böbrekler fonksiyonlarını tam olarak bölgesine getiremediği için yağları kuvvete çeviren karaciğer böbreklerin işini üstlenir ve yağlar vücutta toplanır. Çay, kahve, kola, çorba, zerzevat, meyve... tüketilmesi de likit gereksinimini karşılar. Ama en âlâ çözücü su olduğu için, gereksinimin 3/4'ü sudan gelmelidir. O nedenle günde 10 14 bardak (yaklaşık olarak saat başı 1 bardak) su içilmelidir. Çay, kahve ve kola diüretik özellikte olduğu için çabucak vücuttan atılırlar. Suyun ayrıcalığı burada saklıdır.

Tatil devrinde kilo alınmaması velev kilo kaybı imkansız değildir. Kıymetli olan her vakit için zoru başarmaktır. Senede bir defa tatile çıkıyorum esasen, bırakın da dilediğin şeyleri yiyeyim niyeti son kademe yanlıştır. Durumu yalnızca vücut yükü üzere dar çerçevede görmemek lazım. Unutulmamalıdır ki, yaz aylarında kalp buhranı geçirme mümkünlüğü daha ziyadedir.
 

Similar threads

  • Soru
Yazın gelmesiyle birlikte kullanılan senelik olurlarda pek çok kişi tatil noktalarına akın etmektedir. Güneş, deniz üzere yaz aylarının nimetlerinden yararlanırken her şey dahil oteller, açık büfe yiyecekler, limitsiz alkol… derken bir anda eski kiloların üzerine yenileri eklenmektedir. Uzun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Yaz mevsiminin gelmesiyle bir arada bütün bir yıl hayalini kurduğumuz tatil planları da hayata geçmeye başladı. Aslına bakarsak yaz ya da kış farketmez, tatil tatildir. Ama bol dinlenmeli uzun yaz tatillerinin tadı daha oburdur. Pek çoğumuz esasen yaz tatili öncesi diyetlerle çokça...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Yazın gelmesiyle birlikte kullanılan senelik müsaadelerde pek çok kişi tatil noktalarına akın etmektedir. Güneş, deniz, alkol, açık büfe yiyecekler derken bir anda eski kiloların üzerine yenileri eklenmektedir. Uzun süren uğraşlar ve fedakarlıklar sonrası verilen kilolar, nasıl geçtiği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Yaz mevsiminde su tüketimi çok kıymetlidir. Sıcaklık nedeniyle ölçüsüz terleme su ve mineral kaybına neden olur. Vücut suyunu istikrarda tutabilmek için en az 2-3 litre su içmek gerekir. Örneğin su, limonata, ayran ,sade maden suyu, bitki çayları içerek meyve ve zerzevat tüketerek günlük likit...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Kent dışı yahut yurtdışı seyahatleri ve tatilleri, turizm hedefli olduğunda gidilen bölgelerin kültürel pahalarını tanıma ismine ağır gezi ve alışveriş yüklü; iş ile ilgili olduğunda içtimalar, kongreler, müşteri ziyaretleri, fuar üzere ticari etkinliklerle; spor, hobi gayeli olduğunda ise...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt