Tatilde nasıl formda kalınır?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Yaz tatilinde nasıl formda kalabiliriz?

Tatile çıktığımızda hem tatilin tadını çıkarmak hemde beslenmemize dikkat etmek büyük bir dert bir çoğumuz için. Aslında sanıldığı kadar çetin değil. Şaka üzere tahminen lakin şöyle açıklıyabiliriz.

Sağlıklı bir formda beslenmek ve birebir vakitte formda kalmak istiyorsak birtakım fedakarlıklar yapmak mecburiyetindeyiz. Kış aylarında hava koşulları bizim egzersiz yapmamıza köstek oluyor diyenler için yaz devrinde artık spor yapmamak için hiç bir bahaneleri kalmadı. Her gün en az yarım saat hareket etmemizde yarar var. Sporu yalnızca formda kalmak için değil birebir hengamda sıhhatimiz açısından yapmamız gerekli: diyabetliler, yüksek kolesterolü olanlar, ortopedik hastalar, kalp damar rahatsızlığı çekenler, gerilim vs....kısacası kaçınılmaz bir hayat biçimi.

Sıcak havalardan ötürü sıvı'yada çok muhtaçlık duyduğumuz bu periyotta bol su içmemiz, vücudumuzdaki toksinleri atmamıza destek. Likit mahalline çay, kahve, meyve suları yahut çorba üzere içecekler, su ile tıpkı süreci görmediğinden kısıtlı içilmeli. Unutmayalım ki, vücudumuzun %75' i su' dan ibaret. Tıpkı devirde dışarıda nem orantısı hengam zaman yüksek olduğundan ödeme karşı bol maydonoz, kereviz, ananas zencefil üzere besinler yememizde yararlı.

Zerzevat ve meyve'yi çok tüketiyor olmamız, tıpkı devirde akdeniz mutfağı yemekleri ile yüklü olarak beslenmemiz bizi çok şanslı kılıyor. Böylelikle yaz aylarında tahminen kışın eksik aldığımız vitaminlerin ve minerallerin açığını kapatıyoruz.

Buraya kadar saydıklarımız bizim için bir avantaj sağlasada birde desavantajımız var. Ailece bir araya toplanmak, uzun müddettir görmediğimiz arkadaşlarımızla uzun uzun sohbet etmek yahut yaz akşamların keyfini çıkarmak için, bu gayeyle mangal yapmaya ne dersiniz? Keyif için bile olsa, güzel sohbetlerin eşliğinde yediklerimizi göz gerisi edebiliyoruz. Bu yüzden bu türlü faaliyetlerde mümkün epey zerzevat garnitür yahut salataları daha ziyade tüketmeye itina gösterelim. Et porsiyonlarımız o geceye mahsus 200 g olabilir (günlük et porsiyonumuz 100 g).

Serinlemek maksatlı yediğimiz dondurmaları haftada 1 kez yiyebiliriz. Aksi takdirde dengeyi sağlıyabilmek için, biraz çokça egzersiz yapmamız gerekicek.

Geç saatlerde gün içinde yediklerimizden ötürü pek doymadığımızı ve birşeyler yemeye gereksinim duyduğumuz anda, abur cubur konumuna yoğurt yemeyi yahut süt içmeyi tercih edelim. Böylelikle yoğurt bizi hem tok tutarken hemde kalsiyum alımımıza destek olur.

Kilo yapıcılar dediğimizde aklımıza birinci pilav, makarna, bulgur ve ekmek geliyor. Bu besinlerden kısıtlı yemek kuralıyla ve salata usulünde yiyebilirsiniz. Salatalarda yağlarıda unutmamalıyız. Likit yağlardan fındık yağı, zeytinyağı ile soya yağını teğe bir karıştırarak kullanırsak sağlımız açısından daha yararlı olur. Her ne kadar likit yağlar sıhhate yararlı olsada ve saydıklarımız omega yağları içersede, hepsinde farklı yağ çeşitleri mevcut. Sonuçta yağ yağdır ve 1 gram yağ 9 kcaldir.

Bahçe keyfinde kuruyemişlerimizi ölçülü ölçüde tüketelim. Malum, karbonhidrat alımımızı bir konumdan kısarken başka taraftan çoka kaçmamaya ihtimam gösterelim.

Sağlıklı günler dileği ile...

Diyetisyen Emel Yılmaz
 

Similar threads

  • Soru
Bu yazı daha evvel ülkü vücuduna sahip olmak isteyip de başarılı olamayanlar içindir… 1- Birinci adım olan bir dahiliye hekimine başvurdunuz mu? Tahminen kilo vermenize beis olabilecek bir rahatsızlığınız olabilir. Hipotiroidi, insülin direnci, kortizol yüksekliği, ileri kademede vitamin ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Boğazına kaçma riskini en aza indirgemek için bebeğinizin oturur durumda (kucağınızda yahut mama sandalyesinde) olmasına dikkat edin. Katı azıkları kaşıkla verin. Kimi anne-babalar bunları biberonla vermeye çalışırlar. Bu metot bebeğin nefes borusuna yiyecek kaçma riski açısından sakıncalıdır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
“Sağlıklı beslenme hayatın her ortamında muvaffakiyet sağlamada aktif rol oynar.” Hayatın her yerinde ulaşılan muvaffakiyet seviyesini korumak ve kendi muvaffakiyet çıtamızı yükseltmek, günümüzün asrî ömür koşullarında herkesin isteği haline gelmiştir. Muvaffakiyet eğrinizin yukarı gerçek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Yerküre Sıhhat Örgütü’nün sıhhat raporunda şişmanlık, vücutta ziyade ölçüde yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sıhhat sorunu olarak tanımlanmaktadır. Haddinden fazla besin alımı, gayrikâfi fizikî aktivite, kalıtım, hormonal nedenler, ruhsal problemler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
32
Üst Alt