SoruCevap
Yeni Üye
Yaz tatilinde nasıl formda kalabiliriz?
Tatile çıktığımızda hem tatilin tadını çıkarmak hemde beslenmemize dikkat etmek büyük bir dert bir çoğumuz için. Aslında sanıldığı kadar çetin değil. Şaka üzere tahminen lakin şöyle açıklıyabiliriz.
Sağlıklı bir formda beslenmek ve birebir vakitte formda kalmak istiyorsak birtakım fedakarlıklar yapmak mecburiyetindeyiz. Kış aylarında hava koşulları bizim egzersiz yapmamıza köstek oluyor diyenler için yaz devrinde artık spor yapmamak için hiç bir bahaneleri kalmadı. Her gün en az yarım saat hareket etmemizde yarar var. Sporu yalnızca formda kalmak için değil birebir hengamda sıhhatimiz açısından yapmamız gerekli: diyabetliler, yüksek kolesterolü olanlar, ortopedik hastalar, kalp damar rahatsızlığı çekenler, gerilim vs....kısacası kaçınılmaz bir hayat biçimi.
Sıcak havalardan ötürü sıvı'yada çok muhtaçlık duyduğumuz bu periyotta bol su içmemiz, vücudumuzdaki toksinleri atmamıza destek. Likit mahalline çay, kahve, meyve suları yahut çorba üzere içecekler, su ile tıpkı süreci görmediğinden kısıtlı içilmeli. Unutmayalım ki, vücudumuzun %75' i su' dan ibaret. Tıpkı devirde dışarıda nem orantısı hengam zaman yüksek olduğundan ödeme karşı bol maydonoz, kereviz, ananas zencefil üzere besinler yememizde yararlı.
Zerzevat ve meyve'yi çok tüketiyor olmamız, tıpkı devirde akdeniz mutfağı yemekleri ile yüklü olarak beslenmemiz bizi çok şanslı kılıyor. Böylelikle yaz aylarında tahminen kışın eksik aldığımız vitaminlerin ve minerallerin açığını kapatıyoruz.
Buraya kadar saydıklarımız bizim için bir avantaj sağlasada birde desavantajımız var. Ailece bir araya toplanmak, uzun müddettir görmediğimiz arkadaşlarımızla uzun uzun sohbet etmek yahut yaz akşamların keyfini çıkarmak için, bu gayeyle mangal yapmaya ne dersiniz? Keyif için bile olsa, güzel sohbetlerin eşliğinde yediklerimizi göz gerisi edebiliyoruz. Bu yüzden bu türlü faaliyetlerde mümkün epey zerzevat garnitür yahut salataları daha ziyade tüketmeye itina gösterelim. Et porsiyonlarımız o geceye mahsus 200 g olabilir (günlük et porsiyonumuz 100 g).
Serinlemek maksatlı yediğimiz dondurmaları haftada 1 kez yiyebiliriz. Aksi takdirde dengeyi sağlıyabilmek için, biraz çokça egzersiz yapmamız gerekicek.
Geç saatlerde gün içinde yediklerimizden ötürü pek doymadığımızı ve birşeyler yemeye gereksinim duyduğumuz anda, abur cubur konumuna yoğurt yemeyi yahut süt içmeyi tercih edelim. Böylelikle yoğurt bizi hem tok tutarken hemde kalsiyum alımımıza destek olur.
Kilo yapıcılar dediğimizde aklımıza birinci pilav, makarna, bulgur ve ekmek geliyor. Bu besinlerden kısıtlı yemek kuralıyla ve salata usulünde yiyebilirsiniz. Salatalarda yağlarıda unutmamalıyız. Likit yağlardan fındık yağı, zeytinyağı ile soya yağını teğe bir karıştırarak kullanırsak sağlımız açısından daha yararlı olur. Her ne kadar likit yağlar sıhhate yararlı olsada ve saydıklarımız omega yağları içersede, hepsinde farklı yağ çeşitleri mevcut. Sonuçta yağ yağdır ve 1 gram yağ 9 kcaldir.
Bahçe keyfinde kuruyemişlerimizi ölçülü ölçüde tüketelim. Malum, karbonhidrat alımımızı bir konumdan kısarken başka taraftan çoka kaçmamaya ihtimam gösterelim.
Sağlıklı günler dileği ile...
Diyetisyen Emel Yılmaz
Tatile çıktığımızda hem tatilin tadını çıkarmak hemde beslenmemize dikkat etmek büyük bir dert bir çoğumuz için. Aslında sanıldığı kadar çetin değil. Şaka üzere tahminen lakin şöyle açıklıyabiliriz.
Sağlıklı bir formda beslenmek ve birebir vakitte formda kalmak istiyorsak birtakım fedakarlıklar yapmak mecburiyetindeyiz. Kış aylarında hava koşulları bizim egzersiz yapmamıza köstek oluyor diyenler için yaz devrinde artık spor yapmamak için hiç bir bahaneleri kalmadı. Her gün en az yarım saat hareket etmemizde yarar var. Sporu yalnızca formda kalmak için değil birebir hengamda sıhhatimiz açısından yapmamız gerekli: diyabetliler, yüksek kolesterolü olanlar, ortopedik hastalar, kalp damar rahatsızlığı çekenler, gerilim vs....kısacası kaçınılmaz bir hayat biçimi.
Sıcak havalardan ötürü sıvı'yada çok muhtaçlık duyduğumuz bu periyotta bol su içmemiz, vücudumuzdaki toksinleri atmamıza destek. Likit mahalline çay, kahve, meyve suları yahut çorba üzere içecekler, su ile tıpkı süreci görmediğinden kısıtlı içilmeli. Unutmayalım ki, vücudumuzun %75' i su' dan ibaret. Tıpkı devirde dışarıda nem orantısı hengam zaman yüksek olduğundan ödeme karşı bol maydonoz, kereviz, ananas zencefil üzere besinler yememizde yararlı.
Zerzevat ve meyve'yi çok tüketiyor olmamız, tıpkı devirde akdeniz mutfağı yemekleri ile yüklü olarak beslenmemiz bizi çok şanslı kılıyor. Böylelikle yaz aylarında tahminen kışın eksik aldığımız vitaminlerin ve minerallerin açığını kapatıyoruz.
Buraya kadar saydıklarımız bizim için bir avantaj sağlasada birde desavantajımız var. Ailece bir araya toplanmak, uzun müddettir görmediğimiz arkadaşlarımızla uzun uzun sohbet etmek yahut yaz akşamların keyfini çıkarmak için, bu gayeyle mangal yapmaya ne dersiniz? Keyif için bile olsa, güzel sohbetlerin eşliğinde yediklerimizi göz gerisi edebiliyoruz. Bu yüzden bu türlü faaliyetlerde mümkün epey zerzevat garnitür yahut salataları daha ziyade tüketmeye itina gösterelim. Et porsiyonlarımız o geceye mahsus 200 g olabilir (günlük et porsiyonumuz 100 g).
Serinlemek maksatlı yediğimiz dondurmaları haftada 1 kez yiyebiliriz. Aksi takdirde dengeyi sağlıyabilmek için, biraz çokça egzersiz yapmamız gerekicek.
Geç saatlerde gün içinde yediklerimizden ötürü pek doymadığımızı ve birşeyler yemeye gereksinim duyduğumuz anda, abur cubur konumuna yoğurt yemeyi yahut süt içmeyi tercih edelim. Böylelikle yoğurt bizi hem tok tutarken hemde kalsiyum alımımıza destek olur.
Kilo yapıcılar dediğimizde aklımıza birinci pilav, makarna, bulgur ve ekmek geliyor. Bu besinlerden kısıtlı yemek kuralıyla ve salata usulünde yiyebilirsiniz. Salatalarda yağlarıda unutmamalıyız. Likit yağlardan fındık yağı, zeytinyağı ile soya yağını teğe bir karıştırarak kullanırsak sağlımız açısından daha yararlı olur. Her ne kadar likit yağlar sıhhate yararlı olsada ve saydıklarımız omega yağları içersede, hepsinde farklı yağ çeşitleri mevcut. Sonuçta yağ yağdır ve 1 gram yağ 9 kcaldir.
Bahçe keyfinde kuruyemişlerimizi ölçülü ölçüde tüketelim. Malum, karbonhidrat alımımızı bir konumdan kısarken başka taraftan çoka kaçmamaya ihtimam gösterelim.
Sağlıklı günler dileği ile...
Diyetisyen Emel Yılmaz