tatlı şerbeti olcusu ne kadar olmalıdır
Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı farklıdırŞekerpare,kalburabastı gibi hamurlu tatlılarda şerbetin cok sıcak olması ve koyu olmaması gerekir ki tatlı şerbeti cabuk ceksinLokma tatlısı (tarifi yakında) gibi mayalı hamurdan bir tatlı yapıyorsanız,cok cıvık bir şerbet olmaması gerekir
Yufkası tek tek acılan tatlılarda tatlının ceşidine gore şerbet ayarı değişiklik gosterirOrneğin burma baklava gibi hamur yoğunluğu az ve gevrek tatlılarda şerbetin ılık,tatlının soğuk olması lazım ki gevrekliği kaybolmasın
Meşhur Antep baklavasının yapılışını televizyonda mutlaka gormuşsunuzdurŞerbet verilirken hem tatlı,hem şerbet sıcaktır ve baklava şerbetin icinde kaynarEğer siz evde yaptığınız baklavaya aynı işlemi uygularsanız,baklava hamur gibi olur Cunku imalathanelerdeki acma ve pişirme yontemleri evdekilerden cok farklıdır
Evde yapılan baklavalara şerbet nasıl verilmeli?
Baklava şerbeti nasıl ayarlanır?
40 cmlik yuvarlak bir tepsi baklava icin,
•3 su bardağı şeker
•3 su bardağı su
•1 iri dilim limon
•Bir cay kaşığının ucte biri tuz
Şerbetin yapılışı
•Şeker,su, tuz ve limonu tencereye koyup,ocağın altını acınŞeker eriyene kadar karıştırınTecrubelerime dayanarak soyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha cabuk şekerleniyorTuz da şekerlenmeyi onlemek icin etkili bir yontem
•İcine limonu kabuklu atmıyacaksanız,ceyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika evvel ekleyinOcaktan almadan hemen once eklerseniz,şerbet şekerlenir
•Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonra,altını kısıp tam 30 dakika kaynatmaya devam edinKıvamına gelmiş bir şerbetin,kaynarken cıkardığı ses ilk kaynamaya başladığı zamankinden farklıdırBaştakine gore baloncuklarda irileşmiştir
•Şerbetin kıvamı oldukca koyu olmalıdır ki,tatlı şerbeti hemen icine cekip,hamurlaşmasın
•Eğer kat kat acılmış,gevrek bir tatlıysa şerbeti ılıyana kadar bekletip sonra tatlıya dokunYok tatlınız biraz kalınca ve sertse şerbeti ocaktan alır almaz dokun ve ustunu kapatın ki sert kalmasınBen yaptığım baklavaya şerbeti ocaktan aldıktan 15 dakika sonra verdimCunku cok gevrek bir baklava idi
Şerbeti bekletme sureside oda sıcaklığına bağlı olarak değişirSoğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla,sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmazBurası sıcak bir yer olduğu icin benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldiSoğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım
Kısacası soğuk tatlıya ılık şerbet dokulecek
Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı farklıdırŞekerpare,kalburabastı gibi hamurlu tatlılarda şerbetin cok sıcak olması ve koyu olmaması gerekir ki tatlı şerbeti cabuk ceksinLokma tatlısı (tarifi yakında) gibi mayalı hamurdan bir tatlı yapıyorsanız,cok cıvık bir şerbet olmaması gerekir
Yufkası tek tek acılan tatlılarda tatlının ceşidine gore şerbet ayarı değişiklik gosterirOrneğin burma baklava gibi hamur yoğunluğu az ve gevrek tatlılarda şerbetin ılık,tatlının soğuk olması lazım ki gevrekliği kaybolmasın
Meşhur Antep baklavasının yapılışını televizyonda mutlaka gormuşsunuzdurŞerbet verilirken hem tatlı,hem şerbet sıcaktır ve baklava şerbetin icinde kaynarEğer siz evde yaptığınız baklavaya aynı işlemi uygularsanız,baklava hamur gibi olur Cunku imalathanelerdeki acma ve pişirme yontemleri evdekilerden cok farklıdır
Evde yapılan baklavalara şerbet nasıl verilmeli?
Baklava şerbeti nasıl ayarlanır?
40 cmlik yuvarlak bir tepsi baklava icin,
•3 su bardağı şeker
•3 su bardağı su
•1 iri dilim limon
•Bir cay kaşığının ucte biri tuz
Şerbetin yapılışı
•Şeker,su, tuz ve limonu tencereye koyup,ocağın altını acınŞeker eriyene kadar karıştırınTecrubelerime dayanarak soyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha cabuk şekerleniyorTuz da şekerlenmeyi onlemek icin etkili bir yontem
•İcine limonu kabuklu atmıyacaksanız,ceyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika evvel ekleyinOcaktan almadan hemen once eklerseniz,şerbet şekerlenir
•Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonra,altını kısıp tam 30 dakika kaynatmaya devam edinKıvamına gelmiş bir şerbetin,kaynarken cıkardığı ses ilk kaynamaya başladığı zamankinden farklıdırBaştakine gore baloncuklarda irileşmiştir
•Şerbetin kıvamı oldukca koyu olmalıdır ki,tatlı şerbeti hemen icine cekip,hamurlaşmasın
•Eğer kat kat acılmış,gevrek bir tatlıysa şerbeti ılıyana kadar bekletip sonra tatlıya dokunYok tatlınız biraz kalınca ve sertse şerbeti ocaktan alır almaz dokun ve ustunu kapatın ki sert kalmasınBen yaptığım baklavaya şerbeti ocaktan aldıktan 15 dakika sonra verdimCunku cok gevrek bir baklava idi
Şerbeti bekletme sureside oda sıcaklığına bağlı olarak değişirSoğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla,sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmazBurası sıcak bir yer olduğu icin benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldiSoğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım
Kısacası soğuk tatlıya ılık şerbet dokulecek