Modoratör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
TDK birebir nasıl yazılır?
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine …Bir gün ayrı mı yazılır bitişik mi?
TDK Sözlüğünde yer alan bilgide ‘bir gün’ kelimesi ayrı olarak yazılır. Bitişik olma durumu söz konusu olmayan ‘bir gün’ kelimesi için bitişik yazıldığını savunanlar da bulunabilmektedir. TDK’nın ayrı olduğuna yönelik bilgi paylaşımı neticesinde; kelimenin ayrı yazılışının doğru olan olduğu kabul edilmektedir.Hangi ki ayrı yazılır?
Hangi ki ayrı yazılır?Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Birebir nasıl yazılır 2022?
Birebir nasıl yazılır 2022?Birebir kelimesinin Türk Dil Kurumu’na göre doğru bir şekilde yazılışı “birebir” şeklinde olmalıdır.
1 gün nasıl yazılır?
Bir gün TDK’ya göre doğru yazılışı Bir gün kelimesi TDK’ya göre ayrı yazılmaktadır.Bir gün ve her gün nasıl yazılır?
Nasıl yazılacağı konusundan sıkça karıştırılan bir gün sözcüğü birçok kişi tarafından birleşik yazılmaktadır. Fakat birleşik yazımı doğru bir yazım değildir. Türk Dil Kurumu’nun yapmış olduğu açıklamaya göre bir gün sözcüğü ayrı olarak yazılmalıdır. Bir ve gün sözcükleri her zaman ayrı yazılır.Dilerim ki nasıl yazılır?
Dilerim ki nasıl yazılır?Türkçede ekler daima bitişik yazılır. Bir ek olduğu için ‘-ki’ ilgi eki de her zaman önündeki sözcüğe bitişik yazılır. Bağlaç olmayan ‘-ki’ eki iki cümleyi bağlama görevi üstlenmez, dolayısıyla bitişik yazılması gerekir.
Birebir ne zaman ayrı ne zaman birleşik yazılır?
Birebir ne zaman ayrı ne zaman birleşik yazılır?Birebir kelimesi birleşik bir kelime olarak bilinmektedir. Kelimelerin ayrı bir şekilde yazılması ise kelimenin yanlış yazılmasına neden olacaktır. Birebir kelimesi, etkisi kesin olan manasına gelmektedir. Kelimenin doğru yazılışı ise “birebir” olarak bilinmektedir.