SoruCevap
Yeni Üye
Teff tohumu beyaz, al ve kahverengi olmak üzere üç rengi bulunan Kuzey Etiyopya’ya mahsus bir tahıldır. Tadı kestaneyi andıran teff tohumu, mangenez, demir, lif, esansiyel aminoasitler, protein, B vitamini ve çinko zengini bir besindir. Besin kıymeti açısından çok kıymetlidir.
Teff tohumlu çayların içerisinde ise yalnızca teff tohumu yoktur. Yaklaşık 20 çeşit bitki bulunmaktadır. Tıpkı devranda Ankara Vilayet Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nün yaptığı tahlillerde birçok kişinin zayıflamak, tok kalmak uğruna içtiği teff tohumu çayında ‘sibutramin’ hususunun de olduğu açıklanmıştır. Bu unsur birçok sıhhat sıkıntısının tetikleyicisiyken bilhassa kalp ve damar illeti olan insanlar için daha büyük risk oluşturabilecek bir unsurdur.
Yani zararlı olan aslında teff tohumu değil piyasada satılan teff tohumu çaylarıdır. Zayıflamak uğruna katiyetle bu cins çaylar içilmemelidir. Bu cins çaylar kısa müddetli kilo kaybı ve beraberinde kilo artışını, sıhhat sıkıntılarını getirir.
Teff tohumu tahılını nasıl tüketelim?
-Çorbalara kıvam vermek için eklenebilir.
-Haşlanarak salatalara kinoa üzere eklenip tüketilebilir.
-Unundan ekmek, makarna, bisküvi yapılabilir.
-Omlet yaparken un hali kullanılabilir.
-Kahvaltıda süte yulaf yanına teff tohumu ek edilebilir.
-Ara öğünlerinizde haşlanmış teff tohumu, ceviz ve dilediğiniz meyveyi yoğurdunuza ekleyerek tüketebilirsiniz.
Teff tohumu tahılının 10 yararı:
Yüksek posa içeriği ile doygunluk sağlar. Bu özelliği ile kilo vermek isteyenler ya da kilosunu korumak isteyenler için yeterli bir alternatiftir.
Buğday tahılı ile kıyaslandığında besin kıymeti açısından daha yüksektir ve sindirilmesi daha kolaydır. Zira teff tohumu gluten içermez. Çölyak hastaları için tutarlı bir tahıldır.
100 gramında 8 gram posa bulunan teff tohumu tahılı, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sisteminizin daha rahat ve sağlıklı olmasını sağlar.
Teff tohumu kalsiyum ve fosfordan varlıklı bir içeriğe sahiptir.
Sıradanda tahıllar yok denecek kadar az protein içermektedir. Teff tohumu tahılı esansiyel amino asitler bakımından gayrı tahıllara orantıyla daha varlıklı bir içeriğe sahiptir. Ancak tekrar de bu içerik sağlıklı bir diyet için tam olarak yerinde değildir. Yani yalnızca teff tohumu ile beslenerek protein sağlamayı düşünmek yanlış olacaktır.
İçerisinde bulunan yüksek ölçüde ki lif, %20-40 orantısındaki kompleks karbonhidrat, düşük glisemik indeks sayesinde diyabetik bireylerin tüketebileceği yanlışsız bir karbonhidrat kaynağıdır. Diyabet hastalarının tüketebileceği bulgura alternatif olabilecek yararlı bir tahıldır.
Kuvvet arttırıcı özelliğe sahiptir. Yorgunluktan şikâyet eden şahıslar ve spor yapan bireylerin de kullanabileceği yanlışsız bir alternatiftir.
İşlenmemiş teff tohumunun sodyum içeriği olağan sonlar içerisindedir. Tansiyon hastalarının tüketmesinde bir sakınca yoktur.
Antioksidan içeriği yüksektir. Bu nedenle kansere karşı kollayıcı olduğu düşünülmektedir.
Prebiyotik bir besindir. Yani yararlı bakteriler olan probiyotikleri besler ve çoğalmalarına yardımcı olur.
Teff tohumu tahılı zararlı bir besin değildir. Sahih kullanıldığında vücuda yararları çoktur. Gelgelelim satılan teff tohumu çayları çok zararlıdır. Ne yazık ki birçok ünlünün de reklamını yaptığı teff tohumu çayları vücutta kısa yahut uzun devirde önemli sıhhat sıkıntılarına neden olur. Mahsusen her hangi bir illeti olan kimseler bu çaydan uzak durmalıdır.
Teff tohumlu çayların içerisinde ise yalnızca teff tohumu yoktur. Yaklaşık 20 çeşit bitki bulunmaktadır. Tıpkı devranda Ankara Vilayet Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nün yaptığı tahlillerde birçok kişinin zayıflamak, tok kalmak uğruna içtiği teff tohumu çayında ‘sibutramin’ hususunun de olduğu açıklanmıştır. Bu unsur birçok sıhhat sıkıntısının tetikleyicisiyken bilhassa kalp ve damar illeti olan insanlar için daha büyük risk oluşturabilecek bir unsurdur.
Yani zararlı olan aslında teff tohumu değil piyasada satılan teff tohumu çaylarıdır. Zayıflamak uğruna katiyetle bu cins çaylar içilmemelidir. Bu cins çaylar kısa müddetli kilo kaybı ve beraberinde kilo artışını, sıhhat sıkıntılarını getirir.
Teff tohumu tahılını nasıl tüketelim?
-Çorbalara kıvam vermek için eklenebilir.
-Haşlanarak salatalara kinoa üzere eklenip tüketilebilir.
-Unundan ekmek, makarna, bisküvi yapılabilir.
-Omlet yaparken un hali kullanılabilir.
-Kahvaltıda süte yulaf yanına teff tohumu ek edilebilir.
-Ara öğünlerinizde haşlanmış teff tohumu, ceviz ve dilediğiniz meyveyi yoğurdunuza ekleyerek tüketebilirsiniz.
Teff tohumu tahılının 10 yararı:
Yüksek posa içeriği ile doygunluk sağlar. Bu özelliği ile kilo vermek isteyenler ya da kilosunu korumak isteyenler için yeterli bir alternatiftir.
Buğday tahılı ile kıyaslandığında besin kıymeti açısından daha yüksektir ve sindirilmesi daha kolaydır. Zira teff tohumu gluten içermez. Çölyak hastaları için tutarlı bir tahıldır.
100 gramında 8 gram posa bulunan teff tohumu tahılı, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sisteminizin daha rahat ve sağlıklı olmasını sağlar.
Teff tohumu kalsiyum ve fosfordan varlıklı bir içeriğe sahiptir.
Sıradanda tahıllar yok denecek kadar az protein içermektedir. Teff tohumu tahılı esansiyel amino asitler bakımından gayrı tahıllara orantıyla daha varlıklı bir içeriğe sahiptir. Ancak tekrar de bu içerik sağlıklı bir diyet için tam olarak yerinde değildir. Yani yalnızca teff tohumu ile beslenerek protein sağlamayı düşünmek yanlış olacaktır.
İçerisinde bulunan yüksek ölçüde ki lif, %20-40 orantısındaki kompleks karbonhidrat, düşük glisemik indeks sayesinde diyabetik bireylerin tüketebileceği yanlışsız bir karbonhidrat kaynağıdır. Diyabet hastalarının tüketebileceği bulgura alternatif olabilecek yararlı bir tahıldır.
Kuvvet arttırıcı özelliğe sahiptir. Yorgunluktan şikâyet eden şahıslar ve spor yapan bireylerin de kullanabileceği yanlışsız bir alternatiftir.
İşlenmemiş teff tohumunun sodyum içeriği olağan sonlar içerisindedir. Tansiyon hastalarının tüketmesinde bir sakınca yoktur.
Antioksidan içeriği yüksektir. Bu nedenle kansere karşı kollayıcı olduğu düşünülmektedir.
Prebiyotik bir besindir. Yani yararlı bakteriler olan probiyotikleri besler ve çoğalmalarına yardımcı olur.
Teff tohumu tahılı zararlı bir besin değildir. Sahih kullanıldığında vücuda yararları çoktur. Gelgelelim satılan teff tohumu çayları çok zararlıdır. Ne yazık ki birçok ünlünün de reklamını yaptığı teff tohumu çayları vücutta kısa yahut uzun devirde önemli sıhhat sıkıntılarına neden olur. Mahsusen her hangi bir illeti olan kimseler bu çaydan uzak durmalıdır.