Son konular

Temporal Kemik Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
58
Yaş
36
Coin
256,936
Temporal kemik, kafatasını oluşturmaya yardımcı olan çift kemikten oluşmaktadır. Birçok kranial sinir ve kan damarı kemikten geçmektedir. Bu kemiğin yaralanması, yüz kaslarında fonksiyon kaybına, işitme kaybına ve ağır kanamaya neden olmaktadır. Temporal kemiğin anatomisi ve işlevi doktorların kemik kırıklarını nasıl tedavi ettiği hakkında bilgiler bu makalede yer almaktadır.

Temporal Kemikler Nelerdir?
Temporal kemikler kafatasını oluşturmaya yardımcı olmaktadır. Bu kemikler kafatasındaki iki ana kemik veya kafatasıdır. Kafatasının yanlarını ve tabanını oluşturmaktadırlar ve beynin zamansal lobunu korumaktadırlar. Ayrıca kulak kanalını çevrelemektedirler. Kafatasındaki başka büyük kemikler bulunmaktadır ve bu kemikler aşağıdaki gibidir:
• Kafatasının tepesini oluşturan iki parietal kemik
• Kafatasının arkasında ve tabanında oksipital kemik
• Alındaki ön kemik
• Şakaklardaki sfenoid kemik
• Gözün arkasındaki etmoid kemik
Bu kemikler, beyni, beyin sapını çevreleyen ve koruyan ana boşluk olan nörokranyum oluşturmak için birleşmektedir. Temporal zaman anlamına gelen Latince tempus kelimesinden gelmektedir. Bu isim, zamanın geçişini yani yaşlılığı işaret eden gri kılların genellikle kafanın temporal bölgesinde görünmeye başladığını göstermektedir. Temporal kemik kulakları çevrelemektedir, işitme ve dengeyi kontrol etmede rol oynayan sinirleri ve yapıları korumaktadır. Ses kulak kanalına girerek kulağın içindeki minik kemikleri (kemikçikler) titreştirmektedir. Titreştiklerinde kulakta kokleaya giden bir yapı oval pencereye ses sinyalleri göndermektedir. Koklea, ses bilgisini beyne kraniyal sinirler yoluyla ileten işitme hücreleri içermektedir ve beyin daha sonra bu sesleri yorumlamaktadır.
Denge, vestibül ve yarım daire şeklindeki kanal dahil olmak üzere iç kulağın çeşitli bölgelerini içermektedir. kemikler dört bölgeden oluşmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• En büyük bölge olan skuamöz bölge
• Mastoid bölge
• Petrous bölgesi
• Timpanik bölge
Yaralanmalar ve Tıbbi Durumlar
Bir dizi yaralanma ve tıbbi durum kemiği etkileyebilmektedir. Bu yaralanma ve tibbi durumlar aşağıdaki gibidir.



Kırıklar
Temporal kemikler kafatasının en kalın kemikleridir, ancak kafaya ağır bir etki onları kırabilmektedir. Temporal kemiklerden çeşitli kraniyal sinirler geçmektedir, bu nedenle bu kemikleri etkileyen kafatası kırıkları ciddi sonuçlara neden olmaktadır. Serebral damar beyinden kan alırken, beyin karotid arterden oksijene neden olan zengin kan almaktadır ve bu iki yapı kemiklerden de geçmektedir. Motorlu taşıt kazaları, saldırılar veya düşmeler nedeniyle geçici kemik kırıkları meydana gelebilmektedir. Temporal kemik kırıklarının yaklaşık dörtte biri, diğer yaralanmaların yanı sıra spor yaralanmaları, ateşli silah yaralanmaları ve bisiklet kazaları sonucunda ortaya çıkmaktadır. Erkeklerin kemik kırığı yaşamaları kadınlardan en az üç kat daha fazladır. Temporal kemik kırığı olan kişiler bazı belirti ve semptomlar yaşadığında acil servise gitmelidirler. Bu belirti ve semptomlar aşağıdaki gibidir:
• Kulaktan kanlı akıntı
• Orta kulakta kan
• Baş dönmesi
• Değişen göz hareketi
• Yüz kaslarının felci
Temporal kemik kırığı tedavi eden doktorlar önce yaralanmanın hayatı tehdit etmediğinden emin olmalıdır. Kişinin stabil bir durumda olduğundan emin olduklarında kemik kırığına müdahale edeceklerdir. Bu kemik kırıkları bazı sinirlere zarar verebilmektedir veya beyinde kanamaya neden olmaktadır. Bu tür konular ameliyat gerektirmektedir. Kişi yüz kaslarının felçini geciktirirse, bir sinire baskı yapan sıvı birikmesi olabilmektedir. Doktorlar iltihabın neden olduğuna inanıyorsa, 1-3 haftalık bir kortikosteroid kürü kullanarak bu tip felçleri tedavi edebilmektedirler. Bir travmadan sonra, beyin-omurilik sıvısı olarak adlandırılan beyni çevreleyen sıvı kulaklardan veya burundan sızabilir. Bunun için tedaviler aşağıdaki gibidir:
• Kafayı kaldırmak
• Yatak istirahati
• Yorucu aktiviteden kaçınmak
• Cerrahlık
Temporal kemik etrafındaki travma işitme kaybına neden olabilmektedir. Bazı durumlarda, özellikle bu kayıptan kan veya şişliğin sorumlu olduğu durumlarda, işitme zaman içinde geri gelmektedir veya düzelmektedir. Bazen doktorlar işitme kaybını işitme cihazları, koklear implantlar veya orta kulağı yeniden yapılandırmak için ameliyatla tedavi etmektedirler.
Enfeksiyonlar
Temporal kemik enfeksiyonları bazen hafif olmaktadır ve kalıcı hasara neden olma olasılığı düşüktür. Bununla birlikte, bazı enfeksiyonlar kemikleri çevreleyen dokularda apse oluşturmaktadır. Bu dokulardaki apseler büyümektedir ve potansiyel olarak iç juguler damarda kan pıhtılaşmasına neden olmaktadır. Apse yeterince büyük olursa, kulak zarında bir delik oluşturmaktadır ve kemiklerden geçen kraniyal sinirleri etkilemektedir.

Tümörler
Temporal kemiklerdeki veya kafatasının tabanındaki tümörler iyi huylu (kanserli olmayan) veya kötü huylu (kanserli olan) olmaktadır. Genellikle semptomlar kulağı etkilemektedir. Kulak çınlaması denilen kulaklarda işitme kaybı ve çınlaması yaygın semptomlardır. Ayrıca vücudun bu kısmındaki tümörler ağrıya, yüz zayıflığına ve denge sorunlarına yol açmaktadır. Doktorlar bu tümörleri tespit etmek için kulağı incelemektedir ve sıklıkla tıbbi görüntüleme yöntemlerini kullanmaktadırlar. Farklı tümör tiplerinin farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Temporal kemik, kafatasının yanının ve tabanının bir parçasını oluşturan kalın, sert bir kemiktir. Bu kemik kulaktaki işitme ve dengeyi kontrol eden sinirleri ve yapıları korumaktadır. Küçük yumruların bu kemiğin kırılmasına neden olma olasılığı düşüktür, ancak araba kazalarında veya önemli kafa travması geçiren kişiler kemik kırığı yaşayabilmektedir. Birçok kan damarı ve sinir kemikten geçmektedir, bu nedenle hasarın kan kaybı ve sinir hasarı ile ilgili ciddi sonuçları olmaktadır.
 
Üst Alt