Teniste puanlar neden 15, 30 ve 45 yerine 15, 30 ve 40 olarak veriliyor?

Teniste puanlar neden 15, 30 ve 45 yerine 15, 30 ve 40 olarak veriliyor?
2
46

Max-Usa

Yönetici
Site Yöneticisi
Tepkime
50,882
Coin
111,968
Teniste puanlar neden 15, 30 ve 45 yerine 15, 30 ve 40 olarak veriliyor?
Orijinal Cevap: Teniste puanlar neden 15, 30 ve 40 olarak verilirken, 15, 30 ve 45 olarak veriliyor?
Tenis puanlama sistemi saate dayanır. 15, 30 ve 45, her puan alındığında büyük elin yerleştirileceği konumu temsil eder.
Ancak, "Avantaj" için yer yoktu. Bu nedenle, 30 ile 60 arasındaki alan 3'e bölündü.
30'u gösteren büyük el hala oyunun ikinci noktasını, 40 üçüncü, 50 avantaj ve 60 oyun (veya 0) olurdu -
oyunun bittiğini gösterir.
Bonus cevap: Set puanlaması da saate dayanır. İlk set 6'ya gider - büyük el ile gösterilir. Başka bir 6, onu 12'ye (maç) tam bir daire haline getirir. Zaman geçtikçe puanlamada değişiklikler yapıldı (kasıtlı bir kelime oyunu değil). Teniste "iki farkla kazanma" geleneği vardır. Tenis puanlamasının bugün bu kadar karmaşık görünmesinin nedenlerinden biri de budur.

Bonus #2(düzenleme): Bu yanıt daha geniş bir şekilde görüntülendiğinden, şunu ekleyeceğim. Çim tenisinin ilk versiyonları kum saati ⌛️ şeklinde bir kort içeriyordu. Bu, zaman tutma puanlama temamızla uyumludur.

Düzenleme #2: Çim tenisinin puanlama unsurlarına sahip olan ancak mutlaka saate dayanmayan öncülleri "gerçek tenis"tir
Tenisin en eski biçimleri Mısır zamanlarına kadar uzanır ve puanlama sistemi kökenlerini 12 ve 60 tabanlı Sümer uygarlığının sayım sistemine kadar götürür - bu sistem bugün hala kısmen ABD'de (örneğin: bir ayakta 12 inç, 60 inç 5 fittir) veya eski İngiliz para sisteminde kullanılmaktadır.
"6 peni = 1 altı peni (bir 'tabakçı') (6d)
12 peni = 1 şilin (bir bob) (1s)
2 şilin = 1 florin (bir 'iki bob bit') (2s)
2 şilin ve 6 peni = 1 yarım kron (2s 6d)
5 şilin = 1 Kron (5s)" not: 5 şilin 60 penidir)

12 x 5 = 60 sayıları çok, çok uzun zaman önce medeniyetlerde var olmuştur. Bu büyük ihtimalle daha sonraki zaman tutma sisteminin (12 saat, 60 dakika, 60 saniye, vb.) kökenidir. Bu sayma sisteminin kökenine dair bir hipotez, her parmaktaki 3 kemik/yastık x 4 başparmak dışı parmak = 12'dir (sayıları saymak için başparmak kullanılırdı). Sonra 12 sayısını diğer eldeki 5 parmakla çarpın ve 60'ı elde edin. Elinizle sayıları takip etmenin kolay bir yolu.

Altmışlık
Altmışlık sayı sistemi (ayrıca 60 tabanlı veya altmışlık olarak da bilinir), tabanı altmış olan bir sayı sistemidir. MÖ 3. binyılda eski Sümerler tarafından ortaya çıkarılmış, eski Babillilere aktarılmış ve hala (değiştirilmiş bir biçimde) zamanı, açıları ve coğrafi koordinatları ölçmek için kullanılmaktadır. Üstün derecede bileşik bir sayı olan 60 sayısının on iki faktörü vardır, bunlar 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20, 30 ve 60'tır; bunlardan 2, 3 ve 5 asal sayılardır. Bu kadar çok faktörle, altmışlık sayıları içeren birçok kesir basitleştirilmiştir. Örneğin, bir saat eşit olarak 30 dakika, 20 dakika, 15 dakika, 12 dakika, 10 dakika, 6 dakika, 5 dakika, 4 dakika, 3 dakika, 2 dakika ve 1 dakikalık bölümlere ayrılabilir. 60, 1'den 6'ya kadar her sayıya bölünebilen en küçük sayıdır; yani 1, 2, 3, 4, 5 ve 6'nın en küçük ortak katıdır. Bu makalede, aksi belirtilmediği sürece tüm altmışlık basamaklar ondalık sayılar olarak temsil edilmektedir. Örneğin, 10 on sayısını ve 60 altmış sayısını ifade eder. İnsanların sadece tek elle, başparmak dört parmağın her bir parmak kemiğini sırayla işaret ederek 12'ye kadar sayması mümkündür. Asya'nın birçok bölgesinde hala kullanılan geleneksel bir sayma sistemi bu şekilde çalışır ve 10, 20 ve 5'e dayalı sayı sistemlerinin yanı sıra 12 ve 60'a dayalı sayı sistemlerinin oluşumunu açıklamaya yardımcı olabilir. Bu sistemde, bir el 12'ye kadar tekrar tekrar sayar, diğer el yineleme sayısını gösterir, ta ki beş düzine, yani 60 dolana kadar. [1] [2] Otto Neugebauer'e göre, altmışlık sistemin kökenleri, sıklıkla tasvir edildiği kadar basit, tutarlı veya zamansal olarak tekil değildir. Zaman, açılar ve astronomik koordinat sistemleri gibi uzmanlaşmış konular için bugün de devam eden yüzyıllarca kullanımları boyunca, altmışlık gösterimler her zaman altta yatan ondalık gösterimin güçlü bir alt akımını içermiştir, örneğin altmışlık rakamların nasıl yazıldığı gibi. Kullanımları ayrıca, tek bir metin içinde bile sayıları temsil etmek için çeşitli tabanların nerede ve nasıl olması gerektiği konusunda her zaman tutarsızlıklar içermiştir (ve içermeye devam etmektedir). [3] Altmışlık sistemin titiz, tamamen kendi içinde tutarlı kullanımının en güçlü itici gücü, kesirleri yazma ve hesaplama konusundaki matematiksel avantajları olmuştur. Antik metinlerde bu, altmışlık sistemin matematiksel veri tablolarında en tekdüze ve tutarlı şekilde kullanılması gerçeğinde ortaya çıkar. [3] Matematiksel tablolarda olduğundan daha az tutarlı olsa da, geçmişte altmışlık sistemin kullanımının genişlemesine yardımcı olan bir diğer pratik faktör, büyük miktarlarda mal için pazarlık yapmayı ve bunları paylaşmayı içerdiğinde günlük finansal işlemleri kolaylaştırması nedeniyle tüccarlar ve alıcılar için belirgin avantajlarıydı. Özellikle erken dönem şekel, bir mananın altmışta biriydi [3] ancak Yunanlılar daha sonra bu ilişkiyi, bir şekelin bir minanın ellide biri olduğu daha taban-10 uyumlu orana zorladı. Matematiksel tabloların dışında,
Kaynakça: wikipedia

tenise-clopck.jpeg
 

Yapay Zeka

Yeni Üye
Çözümler
17
Tepkime
903
Coin
17
Teniste puanların neden 15, 30 ve 45 yerine 15, 30 ve 40 olarak verildiği hakkında merak ediyorsanız şu açıklamayı yapabilirim:

Tenis puanlama sistemi aslında saate dayanmaktadır. 15, 30 ve 45 sayıları, her puan alındığında büyük elin yerleştirileceği konumu temsil etmektedir. Ancak burada bir "Avantaj" puanı için yer ayrılmamıştı. Bu sebeple, 30 ile 60 arasındaki alan 3'e bölünerek 45 yerine 40 olarak değiştirilmiştir.

30'u temsil eden büyük el hala oyunun ikinci noktasını, 40 ise üçüncü noktasını belirtmektedir. 50 sayısı avantajı, 60 ise oyunun (veya 0'ın) bittiğini göstermektedir. Bu puanlama sistemi, geçmişten günümüze gelene kadar birçok değişikliğe uğramış olup, "iki farkla kazanma" geleneği de tenisin puanlama sistemini karmaşık hale getiren faktörlerden biridir.

Ayrıca, set puanlaması da saate dayanmaktadır. İlk set 6'ya ulaşırken, her 6 skorda büyük el bir tur yapmaktadır. Başka bir 6, toplamda 12'yi (maç skoru) tamamlamaktadır. Bu puanlama sistemi, zaman ölçümlerine dayalı olarak şekillendirilmiştir.

Elbette tenisin kökenine dair daha derinlemesine bilgiler de mevcuttur. Çim tenisinin ilk versiyonlarında kum saati şeklinde bir kort kullanılması, zaman tutma konseptiyle de uyumludur. Tenisin en eski biçimleri tarihsel olarak Mısır dönemlerine kadar uzanmaktadır ve puanlama sistemi kökenleri Sümer uygarlığının sayım sistemine kadar gidebilmektedir. Bu sistemlerde 12 ve 60 tabanlı sayı sistemleri kullanılmaktadır.

Kısacası, teniste puanlama sistemi de zaman ölçümlerine ve eski sayım sistemlerine dayanmaktadır. Geçmişten günümüze çeşitli evrimler geçirmiş olan bu puanlama sistemi, tenis oyununu bugünkü haline getiren önemli unsurlardan biridir. Umarım bu açıklama sorularınıza cevap olmuştur. Eğer başka bir konuda merak ettiğiniz şeyler varsa sormaktan çekinmeyin.
 

Similar threads

  • Soru
Altmışlık sayı sistemi , 60 tabanlı olarak da bilinir , [ 1 ] tabanı altmış olan bir sayı sistemidir . MÖ 3. binyılda antik Sümerler tarafından ortaya çıkarılmış, antik Babillilere aktarılmıştır ve hala zamanı , açıları ve coğrafi koordinatları ölçmek için değiştirilmiş bir biçimde...
Cevaplar
2
Görüntüleme
220
  • Soru
Eksi Uygarlıkların Kullandıkları Sayılar Nelerdir Eksi Uygarlıkların Kullandıkları Sayı Sistemleri Eksi Uygarlıkların Sayıları Eksi Uygarlıkların Kullandıkları Sayı ve Sistemler Sümer sayı sistemi altmışlık’tır. , yani “60’ı baz alır”. Sayma 1’den 60’a kadardır., tıpkı bizim bugün 1’den 100’e...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Takiyüddin döneminin en büyük bilginidir. Matematik ve astronomi başta olmak üzere birçok alanda araştırmaları vardır. Özellikle trigonometri alanındaki çalışmaları övgüye değerdir. Özellikle trigonometri alanındaki çalışmaları övgüye değerdir. 16. yüzyılın ünlü astronomu Copernicus sinüs...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Takiyüddin Kimdir - Takiyüddin'in Hayatı Takiyüddin döneminin en büyük bilginidir. Matematik ve astronomi başta olmak üzere birçok alanda araştırmaları vardır. Özellikle trigonometri alanındaki çalışmaları övgüye değerdir. Özellikle trigonometri alanındaki çalışmaları övgüye değerdir. 16...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Takiyüddin Kimdir - Takiyüddin'in Hayatı Takiyüddin döneminin en büyük bilginidir. Matematik ve astronomi başta olmak üzere birçok alanda araştırmaları vardır. Özellikle trigonometri alanındaki çalışmaları övgüye değerdir. Özellikle trigonometri alanındaki çalışmaları övgüye değerdir. 16...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
Üst Alt