- Katılım
- 27 Aralık 2022
- Mesajlar
- 342.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 732
- Puan
- 113
- Yaş
- 36
- Konum
- Adana
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.765
- Meslek
- Webmaster
Yemek borusunun görevleri nelerdir bu sorunun cevabı ne
Sindirim borusunun yutak ile mide arasındaki kas ve zardan yapılı kısmına yemek borusu veya özofagus denir. Yemek boru­su boyun bölgesinde nefes borusunun ar­kasında seyrederek sıra ile göğüs boşlu­ğundan, diafragmadan ve karın boşluğu­nun ust kısmından geçer, kardia denilen mide kapısında mideyle birleşerek son bu­lur. Boyunda soluk borusu ile komşu olan ye­mek borusu göğüste aortanın çok yakının­dan geçer, omurgaya paralel olarak uza­nır. Yemek borusu yetişkinlerde 25 cm. bo­yunda ve 2-3 cm. enindedir. Borunun çapı her yerde aynı değilaır; uzunluğu boyunca 3 darlığı ve 3 genişliği görülür. Yemek bo­rusunun esasını adale tabakası meydana getirir. Mukoza denen bir zar özofagusun içini boylu boyunca örter. Özofagustaki adale liflerinin bazıları yukardan aşağı, di­ğerleri ise daire biçiminde yatay bir yol iz­lerler. Yemek borusunun görevi buradaki adale­lerin kasılmalarıyla sağlanan peristaltik hareketlerle besinleri ağızdan mideye ilet­mektir. Yemek borusunun en sık görülen hastalığı, özofajit denilen iltihabıdır. Ayrıca bazı travmalardan ve yalanmalardan (yaban­cı cisimlerin yutulması veya yakıcı cisim­lerin içilmesi vb.) sonra, infeksiyonlarda veya komşu dokulardaki iltihabın özofa-gusa geçmesiyle oluşur. En sık belirtisi yutma güçlüğüdür. Diğer hastalıkları; ülserleşmesi, daralması, genişlemesi, kanse­ri ve yemek borusunun kasılmasıdır. Bütün bu durumlarda tedavi sebebe göre yapılmalıdır.
Yemek Borusu;
Ağızdan yutulup gelen besinleri alt ucundaki büzücü kastan geçirerek mideye ulaştıran yemek borusu, mideden geriye doğru bir akımı önlemek için sürekli kasılmış kalır. Bu geriye akış enzimlerce zengin çok asitli (ekşi) mide suyunun yemek borusuna geri dönmesi demektir. Göğsüne ağrılara, göğüs kemiğinin arkasında yukarıya doğru yayılan yanmalara neden olur. Yemek borusunun alt ucundaki büzücü kasın gevşemesinden ileri gelir. Diyafram fıtığıyla birlikte olabilir. Çoğunlukla zararsızsa da kulak –boğaz burun ve akciğer enfeksiyonlarına veya endoskopi aracılığıyla teşhis konan çok daha önemli yemek borusu lezyonlarına neden olabilir (yemek borusu iltihabı, ülserler, kanamalar, darlıklar).
Yemek borusu kanserleri sıklığını korumaktadır. (batı Avrupa da erkeklerdeki kanserlerin yüzde 4'ü), özellikle 50 yaş üstünde, alkol ve tütün kullanan erkeklerde görülür. Tedavisi, cerrahi olarak urun çıkarılması, ardından kemoterapi ve radyoterapidir.
Yemek borusunun özel hareketliğini bozulabileceği gibi (akalazi), ikincil olarak da kas liflerindeki (miyasteni) veya iç sinir ağındaki bir lezyon (chagas hastalığı) yahut sinir ve hormon sistemlerindeki bir lezyon yüzünden bozulabilir.
Sindirim borusunun yutak ile mide arasındaki kas ve zardan yapılı kısmına yemek borusu veya özofagus denir. Yemek boru­su boyun bölgesinde nefes borusunun ar­kasında seyrederek sıra ile göğüs boşlu­ğundan, diafragmadan ve karın boşluğu­nun ust kısmından geçer, kardia denilen mide kapısında mideyle birleşerek son bu­lur. Boyunda soluk borusu ile komşu olan ye­mek borusu göğüste aortanın çok yakının­dan geçer, omurgaya paralel olarak uza­nır. Yemek borusu yetişkinlerde 25 cm. bo­yunda ve 2-3 cm. enindedir. Borunun çapı her yerde aynı değilaır; uzunluğu boyunca 3 darlığı ve 3 genişliği görülür. Yemek bo­rusunun esasını adale tabakası meydana getirir. Mukoza denen bir zar özofagusun içini boylu boyunca örter. Özofagustaki adale liflerinin bazıları yukardan aşağı, di­ğerleri ise daire biçiminde yatay bir yol iz­lerler. Yemek borusunun görevi buradaki adale­lerin kasılmalarıyla sağlanan peristaltik hareketlerle besinleri ağızdan mideye ilet­mektir. Yemek borusunun en sık görülen hastalığı, özofajit denilen iltihabıdır. Ayrıca bazı travmalardan ve yalanmalardan (yaban­cı cisimlerin yutulması veya yakıcı cisim­lerin içilmesi vb.) sonra, infeksiyonlarda veya komşu dokulardaki iltihabın özofa-gusa geçmesiyle oluşur. En sık belirtisi yutma güçlüğüdür. Diğer hastalıkları; ülserleşmesi, daralması, genişlemesi, kanse­ri ve yemek borusunun kasılmasıdır. Bütün bu durumlarda tedavi sebebe göre yapılmalıdır.
Yemek Borusu;
Ağızdan yutulup gelen besinleri alt ucundaki büzücü kastan geçirerek mideye ulaştıran yemek borusu, mideden geriye doğru bir akımı önlemek için sürekli kasılmış kalır. Bu geriye akış enzimlerce zengin çok asitli (ekşi) mide suyunun yemek borusuna geri dönmesi demektir. Göğsüne ağrılara, göğüs kemiğinin arkasında yukarıya doğru yayılan yanmalara neden olur. Yemek borusunun alt ucundaki büzücü kasın gevşemesinden ileri gelir. Diyafram fıtığıyla birlikte olabilir. Çoğunlukla zararsızsa da kulak –boğaz burun ve akciğer enfeksiyonlarına veya endoskopi aracılığıyla teşhis konan çok daha önemli yemek borusu lezyonlarına neden olabilir (yemek borusu iltihabı, ülserler, kanamalar, darlıklar).
Yemek borusu kanserleri sıklığını korumaktadır. (batı Avrupa da erkeklerdeki kanserlerin yüzde 4'ü), özellikle 50 yaş üstünde, alkol ve tütün kullanan erkeklerde görülür. Tedavisi, cerrahi olarak urun çıkarılması, ardından kemoterapi ve radyoterapidir.
Yemek borusunun özel hareketliğini bozulabileceği gibi (akalazi), ikincil olarak da kas liflerindeki (miyasteni) veya iç sinir ağındaki bir lezyon (chagas hastalığı) yahut sinir ve hormon sistemlerindeki bir lezyon yüzünden bozulabilir.