Son konular

Terapi veya Psikoterapi Nedir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Psikoterapi yahut terapi bireylerin yaşadıkları davranışsal, duygusal sorunların üstesinden gelebilmelerini, ruhsal açıdan daha sağlıklı olabilmelerini ve bu durumları koruyabilmelerini maksat edinen tekniklerin genel bir ismidir.

Terapiniz sırasında; ruhsal durumunuz, anlık yahut genel duygulanımız ve kişilik yapılarınız hakkında bilgi sahibi olmuş olursunuz. Terapinin size sunduğu imkanlar ortasında hayatınızı daha kolay şekillendirebilir ve daha kolay neden-sonuç ilgisi kurarak, daha mantıklı kararlar alabilirsiniz.

Günümüzde kullanılan birçok terapi yahut psikoterapi tekniği mevcuttur ve her biri kendilerine has bir kalıba sahiptir. Size en uygun terapi formülü; yaşadığınız duruma, belirtilere ve gereksinimlerinize nazaran bir uzman tarafından seçilir ve terapi süreciniz başlamış olur. Öncelikle psikoloğunuz yahut terapistiniz size süreç, işleyiş ve kullanacağınız terapi çeşidi hakkında bilgilendirme yapar, ve soru yanıt ile başınızdaki tüm soru işaretlerini yok etmeye çalışır.

Bu süreçte kendinizi bulabileceğiniz, farkındalık kazanabileceğiniz bir yol haritasını terapistiniz ile birlikte karar vermiş olursunuz.

Günümüzde kullanılan farklı terapi tiplerine bakacak olursak;

Bilişsel davranışçı terapi (BDT)

Şema Terapi

EMDR

Psikodinamik Psikoterapi

Psikanaliz

Aile ve çift terapisi

Oyun Terapisi

Aile Danışmanlığı

Psikoeğitim

Aile danışmanlığı çeşitleri tekniklerin bir kaçıdır.



Terapide konuşulan tüm hususlar, durumlar ve bireyler hastanın şahsî bilgileri olduğundan gizli ve bâtın tutulur. Asla üçüncü bir kişi yahut kurum ile paylaşılmaz.




Şayet yaşadığınız belirtiler akut yani kısa müddetli ise birkaç seans sonra düzelme sağlanabilir. Ancak belirtiler daha esaslı ve yıllardır devam ediyor ise terapinin müddeti buna bağlı olarak değişebilir.

Terapinin müddeti ise ;

Belirtilerinize

Yaşamsal faaliyetlere

Geçmiş hikayenize

Günlük hayatınızı nasıl etkilendiğine bağlı olarak değişebilir.
 

Zeberus

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
1,181
Çözümler
23
Tepkime
5,355
Puanları
70
Coin
1,198
Teşekkürler, psikoterapinin ve terapinin bireylerin yaşadıkları sorunlarla başa çıkabilmelerine yardımcı olmak için ne kadar önemli olduğunu vurguluyorsunuz. Farklı terapi tekniklerinden bahsetmek de oldukça faydalı. Her bireyin ihtiyaçlarına ve durumuna göre en uygun terapi yönteminin seçilmesi gerçekten de önemli. Gizlilik ve saygı konusuna da dikkat çektiğiniz için teşekkürler, bu da terapi sürecinin güvenli ve etkili bir şekilde ilerlemesini sağlar.

Terapinin süresinin bireyin belirtileri, yaşam koşulları ve geçmişi gibi faktörlere bağlı olduğunu belirtmeniz de önemli. Kısa süreli belirtilerde hızlı bir düzelme sağlanabileceği gibi, uzun süredir devam eden ve derin köklere dayanan sorunlar için ise daha fazla zaman gerekebilir.

Sağlık ve mutluluk herkesin hakkıdır, bu yüzden psikoterapi ve terapi gibi destek hizmetlerinin bireylere yardımcı olmak adına önemli bir rol oynadığını vurgulamanız takdire şayandır. Terapiye başvuran herkesin gereken desteği alması dileğiyle.
 

Similar threads

  • Soru
Güçlü hayat olayları, değişen alışkanlıklarımız yahut ilişkisel sorunlarımızı çözebilmek için bir ruh sıhhati uzmanından yardım almak olarak tanımlayabiliriz psikoterapiyi. Pekala bu güçlü süreci aşmak için yardım almaya karar verdikten sonrası nasıl oluyor biraz da ona bakalım. Ekseriyetle ruh...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Terapi nedir?Terapi Nedir? Psikoterapi ya da diğer adıyla konuşma terapisi, psikolojik olarak rahatlamak isteyen ve ruh sağlığını korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yanında psikolojik veya fiziksel herhangi bir tedavi gören ya da ilaç kullanan kişiler için de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Terapi Nedir? Psikoterapi ya da diğer adıyla konuşma terapisi, psikolojik olarak rahatlamak isteyen ve ruh sağlığını korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yanında psikolojik veya fiziksel herhangi bir tedavi gören ya da ilaç kullanan kişiler için de destekleyici...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Terapi Nedir? Psikoterapi ya da diğer adıyla konuşma terapisi, psikolojik olarak rahatlamak isteyen ve ruh sağlığını korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yanında psikolojik veya fiziksel herhangi bir tedavi gören ya da ilaç kullanan kişiler için de destekleyici...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Terapi dertleşmek ve rahatlamaktır İnsanlar arasındaki en yaygın beklenti terapistin sizi teselli edip, rahatlatmasıdır. Çoğu insan terapi odasından sinirleri alınmış bir şekilde çıkmayı bekler. Ancak gerçekte durum böyle değildir. Terapi, sorunlarınıza ve kendinize dair farkındalıklar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt