Tip 2 diyabet (şeker hastalığı)'na cerrahi çözüm

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Tüm yerkürede obezite giderek artan sıhhat sorunu olmaya devam etmektedir. Obeziteyle birlikte Tip 2 Diyabet (Şeker Hastalığı) üzere metabolik hastalıklarda artmaktadır. Bu çeşit illetler Kişinin tüm hayatını olumsuz etkileyen ve çevre ömrü kasvete sokan durumlardır. Yerküre nüfusunun yaklaşık % 10’u obezite de % 8’i diyabet problemleriyle savaş etmektedir. Türkiye’de de benzeri meseleler mevcuttur. Devlet istatistik kurumunun olgularına nazaran nüfusun % 17’si ziyade kilolu, % 10’u ise obezite sorunu yaşamaktadır.

Obezite ameliyatları uygulanan kimselerin şeker illetinin da kaybolduğu ve ilaç gereksinimi olmadığı fark edildikten sonra yapılan ilmî çalışmalarda ince barsaklardan salgılanan birtakım hormon ve mediatörlerin bu duruma sebep olduğu anlaşıldı. Bu husus anlaşıldıktan sonra tüm yerkürede metabolik cerrahi gündeme geldi. Aslında metabolik cerrahi ile obezite cerrahisi tıpkı ameliyatları tabir etmek için kullanılmakla birlikte Vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan kimselere yapılan ameliyatlara obezite cerrahisi, Vücut kitle indeksi 35’in altında olup şeker illeti da bulunan bireylerde yapılan ameliyatlara ise metabolik cerrahi denmesi umum kabul gören bir durumdur.
Obezite ameliyatlarının münhasıran Roux-en-Y Gastrik By Pass, Mini Gastrik By Pass, Jejunoileal By pas ve Biliopankreatik diversiyon üzere saptırıcı ameliyatlardan sonra Kilo baybı şimdi başlamadan, daha ameliyatın sonraki günü kan şekerinin denetim altına girmesi çeşitli teorilerle açıklanmaktadır. Bu teorilerden biri ileum denilen ince barsağın aşağı kısımlarındaki L hücrelerinden salgılanan kısaca GLP-1 denilen Glukagon Like Peptid (Glukagon gibisi protein) salgılanmasının artması ile açıklanmaktadır. Bu hormon ince barsaklardan salgılandıktan sonra pankreas beta hücrelerinde insülin hormonu salgılanmasını uyarmaktadır. Böylelikle hastanın dışardan insülin muhtaçlığı azalmaktadır. GLP-1 insülin salgılanmasını uyarmasından farklı perifer doku dediğimiz yağ, kas üzere dokulardaki insülin direncinide azaltmakta ve insülinin kan şekerini düşürme tesiri kolaylaşmaktadır.
Tip 2 Diyabetes Mellitus (Sonradan Ortaya Çıkan Şeker Hastalığı) için Ameliyat Kimlere Önerilmektedir?
-Obezite ve şeker illetinin birlikte olduğu durumlar.
- Obezite olmayıp lakin yüksek kilolu ve şeker illetinin denetiminde güçlük yaşanan hastalar
-Şeker illetine ilişkin ayaklarda bacaklarda gangren, görme kaybı, böbrek ve kalp yetmezliği üzere komplikasyonlar ( denetimi güç sorunlar) ortaya çıkmadan geri döndürülebilir aşamada olan hastalar metabolik cerrahi için adaydırlar.
Metabolik Cerrahi (Şeker Illeti Ameliyatı) için yaş haddi varmıdır?
Metabolik cerrahi için kesin yaş haddi olmamakla birlikte 18 ile 60 yaşları arasında bu ameliyatlar yapılmaktadır.
Metabolik Cerrahi ile Şeker Marazı ne orantıda denetim altına alınmaktadır?
Metabolik cerrahi ameliyatları dediğimiz ve tıpkı devirde obezite tedavisinde de uygulanan bu ameliyatlardan Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatı % 40-60 nispetinde, Roux-en-Y Gastrik By Pass % 80 ile 90 nispetinde, Mini Gastrik BY Pass ise % 92 orantısında şeker hastalarında ilaç kullanmayı bıraktıracak kadar denetim sağlamaktadır. İlacı bırakamayan sair hastalarda da insülin kullanıyorsa daha düşük doza geçmekte yahut ağızdan alınan oral anti diyabetik dediğimiz ilaçlarla kan şekeri denetimi sağlanmaktadır.
Metabolik Cerrahiye (Şeker Marazı Ameliyatı) nasıl karar verilmektedir?
Obezite cerrahı muayene ve tetkiklerden sonra ameliyata karar verir ise hususla ilgili Endokrinoloji mütehassısı, Anestezi bilirkişisi ve Diyet Bilirkişinin da görüşlerini aldıktan sonra ameliyat formu ve günü kararlaştırılmaktadır.
Metabolik Cerrahi (Şeker Illeti Ameliyatı) Ameliyatı kimlere yapılamaz?
Öbür karın ameliyatları ve Anestezi ile riskler bu ameliyat içinde gereklidir. Başkaca;
-Crohn illeti üzere kronik barsak illetleri olan
-Sindirim sistemi ile ilgili daha evvelce ameliyat geçirmiş olan
-Şeker illetine ilişkin istenmeyen durum (kontrolü güç sorunlar) gelişmiş olan bireylere bu ameliyat yapılamaz
 
Üst Alt