Kimi besinler size hem sağlıklı beslenmenizde, hem de kilo verme ve muhafaza aşamalarınızda size yardımcı besinlerdir. Tok kalmanıza yardımcı olarak diyet programını daha rahat pratiğinizi sağlarlar.
Tok kalmanıza yardımcı besinlerin umum özelliği lif ve protein nispetlerinin yüksek olması ve glisemik indekslerinin daha düşük olmasıdır. Bir besinin glisemik indeksi ne kadar düşük ise, kan şekerinde ani yükselip azalmalar yapmayacağından süratli acıkmanıza neden olmaz, tok kalmanıza yardımcı olur. Tıpkı biçimde bir besinin lif nispeti ne kadar yüksek ise yavaş sindirilip kan şekerinde dalgalanmalar yapmayacağından tokluk hissinizin uzun müddet devam etmesini sağlar. Proteinli besinlerde sizin uzun mühlet tok kalmanıza yardımcıdır.
Daha uzun mühlet tok kalmanıza yardımcı besinler;
Yulaf ezmesi:İçeriğinde beta-glukan denilen çözünen lif bulunur. Hem kan şekerini dengelemesi hem de güçlü lif yapısı ile tok kalmanızı sağlar. Sizi zinde meblağ. Kahvaltıya alternatif olarak yahut öğününüz olmadığında yulafı beslenmenize dahil edin.
Badem: Ara öğünde 5-6 adet badem tüketerek tok kalmanızı sağlayabilirsiniz.
Yumurta: Protein içeriğinin yüksek olması ile tok kalmanızı destekler. Kahvaltı da haşlanmış olarak tüketebileceğiniz üzere az yağda omlette yapabilirsiniz.
Süt, yoğurt: Süt, yoğurt, ayran üzere süt ve süt eserleri protein ve kalsiyum içeriği ile kilo vermenizi sağlar. Yapılarındaki protein tok kalmaya, kalsiyum ise yağların vücuttan atılımında vazife yapar.
Kurubaklagiller: Lif içeriği, düşük glisemik indeksi ile zayıflamaya yardımcı besinlerdir. Başkaca yapılarındaki çözünen posa ile kan şekeri ve kolesterol seviyesini de düşürür. Haftada 1-2 kere kurubaklagilleri protein öğününüz konumuna kullanabilirsiniz.
İşlenmemiş tahıllardan üretilen ekmek ve tahıl eserleri: İşlenmemiş tahıllar, işlenmiş tahıllara nazaran hem yüksek posa hem de düşük glisemik indekse sahip olduklarından daha avantajlı ve üstündürler. Besin pahaları de işlenmiş eserlere nazaran çok daha düzgündür. Ekmek olarak işlenmemiş tahıllardan üretilen ekmekler seçiminiz olsun. Beyaz pirince nazaran daha düşük glisemik indekse sahip esmer pirinç, bulgur, kara buğday yahut kinoaya beslenmenizde mekan verin.
Yeşil yapraklı sebzeler: Varlıklı lif içeriklerine sahip besinlerdir. Yemeğin yanında salata olarak yahut detoks suyu formunda tüketebilirsiniz.
Sirke: İçerisindeki asetik ile sindirim suratınızı yavaşlatarak kan şekerini yavaş yükseltir. Tok kalmanıza yardımcı olur. Salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
Turunçgiller: Lif içeriği varlıklı bir besindir. Bilhassa kış mevsiminde tüketeceğiniz 2 meyve ara öğününde bağışıklık sisteminizi de destekleyeceğinden turunçgilleri tüketebilirsiniz.
Tarçin: Kan şekerini istikrarlar. Yeşil çay yahut yoğurdunuza katarak tüketebilirsiniz.
Tok kalmanıza yardımcı besinlerin umum özelliği lif ve protein nispetlerinin yüksek olması ve glisemik indekslerinin daha düşük olmasıdır. Bir besinin glisemik indeksi ne kadar düşük ise, kan şekerinde ani yükselip azalmalar yapmayacağından süratli acıkmanıza neden olmaz, tok kalmanıza yardımcı olur. Tıpkı biçimde bir besinin lif nispeti ne kadar yüksek ise yavaş sindirilip kan şekerinde dalgalanmalar yapmayacağından tokluk hissinizin uzun müddet devam etmesini sağlar. Proteinli besinlerde sizin uzun mühlet tok kalmanıza yardımcıdır.
Daha uzun mühlet tok kalmanıza yardımcı besinler;
Yulaf ezmesi:İçeriğinde beta-glukan denilen çözünen lif bulunur. Hem kan şekerini dengelemesi hem de güçlü lif yapısı ile tok kalmanızı sağlar. Sizi zinde meblağ. Kahvaltıya alternatif olarak yahut öğününüz olmadığında yulafı beslenmenize dahil edin.
Badem: Ara öğünde 5-6 adet badem tüketerek tok kalmanızı sağlayabilirsiniz.
Yumurta: Protein içeriğinin yüksek olması ile tok kalmanızı destekler. Kahvaltı da haşlanmış olarak tüketebileceğiniz üzere az yağda omlette yapabilirsiniz.
Süt, yoğurt: Süt, yoğurt, ayran üzere süt ve süt eserleri protein ve kalsiyum içeriği ile kilo vermenizi sağlar. Yapılarındaki protein tok kalmaya, kalsiyum ise yağların vücuttan atılımında vazife yapar.
Kurubaklagiller: Lif içeriği, düşük glisemik indeksi ile zayıflamaya yardımcı besinlerdir. Başkaca yapılarındaki çözünen posa ile kan şekeri ve kolesterol seviyesini de düşürür. Haftada 1-2 kere kurubaklagilleri protein öğününüz konumuna kullanabilirsiniz.
İşlenmemiş tahıllardan üretilen ekmek ve tahıl eserleri: İşlenmemiş tahıllar, işlenmiş tahıllara nazaran hem yüksek posa hem de düşük glisemik indekse sahip olduklarından daha avantajlı ve üstündürler. Besin pahaları de işlenmiş eserlere nazaran çok daha düzgündür. Ekmek olarak işlenmemiş tahıllardan üretilen ekmekler seçiminiz olsun. Beyaz pirince nazaran daha düşük glisemik indekse sahip esmer pirinç, bulgur, kara buğday yahut kinoaya beslenmenizde mekan verin.
Yeşil yapraklı sebzeler: Varlıklı lif içeriklerine sahip besinlerdir. Yemeğin yanında salata olarak yahut detoks suyu formunda tüketebilirsiniz.
Sirke: İçerisindeki asetik ile sindirim suratınızı yavaşlatarak kan şekerini yavaş yükseltir. Tok kalmanıza yardımcı olur. Salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
Turunçgiller: Lif içeriği varlıklı bir besindir. Bilhassa kış mevsiminde tüketeceğiniz 2 meyve ara öğününde bağışıklık sisteminizi de destekleyeceğinden turunçgilleri tüketebilirsiniz.
Tarçin: Kan şekerini istikrarlar. Yeşil çay yahut yoğurdunuza katarak tüketebilirsiniz.