Token Nedir? Tokenizasyon Nasıl Yapılır?

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,936
Token kelime anlamıyla günümüzde jeton anlamına geliyor. Özellikle cep telefonlarının popülerliği artmadan önce telefon kulübelerinin olduğu zamanlarda oldukça işlevseldiler. Tokenler günümüzde dijital jeton görevi görüyor. Kripto para dünyasında isimleri sürekli olarak geçiyor. Tokenler takas işlemini yapacağınız jetonlar olarak bilinir. Günümüzde iki farklı çeşitte token bulunuyor.

Tokenler hem yatırım aracı olarak kullanılıyor, hem de belli bir kuruma olan hizmet hakkı olarak kullanılıyor. Ancak son zamanlarda tokenler kripto para piyasasındaki popülerlikten dolayı yatırım aracı olarak kullanılıyor. BTC, ETH gibi kripto para birimleri token mantığıyla çalışıyor. Ayrıca yatırım aracı olarak kullanılan dijital jetonlar olarak biliniyorlar. Tokenizasyon işlemi günümüzde bankacılık sektöründe oldukça fazla yaygın olarak kullanılıyor. Tokenizasyon işlemini gerçekleştirirken iki farklı seçeneğiniz bulunuyor.

Biçimleri koruyarak aynı zamanda biçim korumadan oluşturulan tokenizasyon işlemleridir. Tokenler kredi kartı verileri yerine geçiyor. Böylelikle işlevselliği yüksek bir dijital jeton olarak karşımıza çıkıyor. Bankacılık platformunda tokenizasyon işlemlerini gerçekleştirmeniz için belli kriterlere uymalısınız. Bu kriterler uymayan veriler işleme alınmaz. Bu kriterlerden en önemlisi güçlü bir güvenlik duvarına sahip olmaktır. Güçlü bir güvenlik duvarı tokenizasyon işlemi için en önemli etmendir.

Güvenlik duvarının güçlü olmaması tokenizasyon işleminizin olumsuz yönde değerlendirilmesini sağlar. Kart sahibi olan bireylerin kişisel verilerinin korunması da tokenizasyon için oldukça önemlidir. Bankanın güvenlik sistemlerinin üst düzey, problemsiz bir şekilde çalışması gerekiyor. Bu kriterleri sağlayan bankalar tokenizasyon işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirir. Tokenler tek kullanımlık veya çok kullanımlık olacak şekilde oluşturulabilir.

Tokenler Hangi Alanlarda Kullanılır?
Tokenler birçok alanda aktif bir şekilde kullanılıyor. Dolayısıyla kullanımı alanı oldukça geniştir. Tokenlerin en aktif kullanıldığı sektör alanı e-ticaret platformlarıdır. E-ticaret platformlarındaki alışverişlerde tokenler en güvenlikli alışveriş yöntemi olarak biliniyor. Kredi kartı üzerinden gerçekleştirilen tokenler tek veya iki kullanımlık olabiliyor.

Ayrıca tokenler e-ticaret üzerinden yapacağınız alışverişlerde kolaylıklar sağlar. Aynı zamanda kredi kartı bilgilerinizi her seferinde yeniden girmenize de gerek kalmıyor. Tokenlerle yapılan alışverişler hem güvenlikli hem de kişisel bilgilerinizin korunmasında oldukça önemli bir rol oynuyor. Tokenler; hediye kartı, NFC ödeme, Apple PAY, yemek kartı gibi alanlarda sıklıkla kullanılıyor.

Tokenleri günümüzde en çok kullanıldığı bir başka alan ise kripto para borsasıdır. Kripto para borsalarında alım, satım, değiş, tokuş işlemlerinin hepsi tokenler üzerinden gerçekleşiyor. Böylelikle blockchain sistemine uygun bir alış, satış işlemleri gerçekleşmiş oluyor. Kripto para borsalarında tokenlerin isim karşılığı ICO’lar oluyor. ICO’lar kripto para borsalarında token görevi görür. ICO’ların hiçbir maddi değeri bulunmuyor. Sadece alış, satış işlemlerinde aracı rolünü oynayan etmenlerin başında geliyor. Ayrıca NFT ödeme işlemlerinde de kullanılıyor.

Tokenlerin aktif olarak kullanıldığı bir başka alanda oyun sektörüdür. Emlak sektörü, sözleşmeler ve akıllı kontratlarda da tokenler kullanılıyor.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt