Reputation:
Tonoz hangi durumlarda kullanılır?
1) Beşik Tonoz: Mimari yapıların üst örtüsünde sıkça kullanılan beşik tonoz, özellikle anıtsal yapıların revak, avlu, koridor, galeri gibi mekanları ile çarşı, han gibi uzun dikdörtgen planlı yapıların üst örtülerinde sıkça kullanılmıştır.Tonozlu tavan nedir?
Tonoz; mimarlıkta kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan, genellikle tavan örtüsü olarak işlev gören yapı parçasıdır. Çoğunlukla tuğla ve harçla örülür ve alttan obruk, yarım silindir biçiminde görünür.Yuvarlak ve tonozlu yapılar nedir?
Yuvarlak ve tonozlu yapılar nedir?Geleneksel mimaride sıkça kullanılan yarım silindir formunda örtüye denir. Grekçe'deki tholostan (kubbe, yuvarlak yapı) Ortaçağ Rumcası ile Türkçe'ye aktarılan tonoz Osmanlı yapı teknolojisine ilişkin kayıtlarda bu şekliyle yerleşmiştir. Çoğunlukla dikdörtgen planlı mekânları örten üst yapı unsurudur.
Tonoz ve kemer nedir?
Kemer (Farsça: كمر ,kamar), mimarlıkta iki sütun veya ayağı birbirine üstten yarım çember, basık eğri, yonca yaprağı vb. biçimlerde bağlayan ve üzerine gelen duvar ağırlıklarını, iki yanındaki ayaklara bindiren tonoz bağlantıdır.Denizcilikte tonoz ne demek?
Tonoz ile kastedilen zemine yerleştirilen kalıcı bağlanma sistemleridir. Tekne bazen tonoz ve şamandıra üstünde 360 derece dönebileceği için fırdöndü şarttır. Genelde zemine döşenmiş zincirden sonra veya şamandıranın hemen altına monte edilir.Kubbe çeşitleri nelerdir?
Kubbe çeşitleri nelerdir?Bunlar; 1. Yığma kubbeler, 2. Kaburgalı kubbeler, 3. Kabuk kubbeler, 4.
Tekne Tonozu nedir?
Tonoz ile kastedilen zemine yerleştirilen kalıcı bağlanma sistemleridir. Tekne bazen tonoz ve şamandıra üstünde 360 derece dönebileceği için fırdöndü şarttır. Genelde zemine döşenmiş zincirden sonra veya şamandıranın hemen altına monte edilir. Kaba kural zincir kalibresinin 2 büyük boyu fırdöndü kullanılır.Tekne Tonoza nasıl bağlanır?
Tonozu gösteren şamandırayı teknenin baş kısmından teleskopik kanca (kakıç) ile yakalarsanız, çember şeklinde bir halat göreceksiniz. Teknenin baş kısmından kalınca bir halatı bu çemberden geçirdikten sonra halatın diğer ucunu tekrar tekneye bağlayarak tonoza bağlanmış olursunuz.Önü açık üç tarafı duvar üstü örtülü mekana ne ad verilir?
Önü açık üç tarafı duvar üstü örtülü mekana ne ad verilir?-Revak, sırtı bağlı bulunduğu binaya dayalı, ön cephesi açık, üstü örtülü ve örtüsü sütunlarla ya da payelerle taşınan mekana verilen ad. Güneşten ya da yağmurdan korunma amaçlı işlevsel revaklara sundurma adı verilir.
Kubbeye geçiş elemanları nelerdir?
Kubbenin kare planlı bir alt yapıdan dairesel bir mekan örtüsüne geçişini kolaylaştırmak için kubbeye geçiş elemanları olarak; pandantif, tromp,Türk üçgeni ve mukarnasdan yararlanılmıştır.Kemer nedir ve çeşitleri?
Basık Kemer: Yüksekliği, açıklığının yarısından az olan kemerdir. Sivri kemerin dar sivri kemer, geniş sivri kemer, basık sivri kemer gibi çeşitleri vardır. Kaş Kemer: İkisinin merkezi kemerin içinde, diğer ikisininki dışında olan dört ayrı daire yayından meydana gelen kemerdir; "dört merkezli kemer" de denir.Tonoz Nedir Marina?
Tonoz Nedir Marina?Tonoz ile kastedilen zemine yerleştirilen kalıcı bağlanma sistemleridir. Kalıcı derken her yanaşma-ayrılmada tekneye alınmayan, suda bırakılan sistemleri kast edilir.