Son konular

Trablusgarp Savaşının Nedenleri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
51
Yaş
36
Coin
256,936
Trablusgarp Savaşının Nedenleri Nelerdir?
Trablusgarp Savaşının Nedenleri



16. yüzyılda başlayan sömürgeleştirme hareketlerinin dışında kalan İtalya, 1870 yılında siyasi birliğini sağladığında sömürgelerin çoğu İngiltere ve Fransa tarafından paylaşılmıştı. 1881′de Fransa’nın Tunus’u işgali, ardından da İngiltere’nin 1882′de Mısır’ı ele geçirmesinden sonra İtalya, Kuzey Afrika’da kalan son Osmanlı toprağı olan Trablusgarp’la(Libya) ilgilenmeye başlamıştı. Aslında Doğu Roma İmparatorluğu’nu yeniden kurmak isteyen İtalya’nın Trablusgarp’la ilgilenmesi yeni değildi. 1890 yılında, İtalyan başkanı Francesco Crispi’nin, İngiliz lordu Robert Gascoyne-Cecil yazdığı özel bir mektupta, Trablusgarp’la ilgilendiklerini belirttiği bilinmektedir. Ancak Crispi 1891′de başkanlıktan inince, Trablusgarp planları da rafa kalktı ve savaş 20 yıl beklemiş oldu.

1898 yılında İngiltere ve Fransa arasında, Kuzey Afrika’daki sömürgelerin paylaşımı yüzünden çıkan Faşoda Buhranı sonunda Kuzey Afrika’nın paylaşımı yapıldı ve böylece Trablusgarp da İtalya’ya bırakıldı.

1902 yılından itibaren İtalya, Trablusgarp üzerinde bir “Barışçıl İşgal” politikası uygulamaya başladı. Buna göre Roma Bankası’nın maddi desteğiyle ekonomik ve ticari alanlarda bir takım girişimler başladı. Böylelikle kurulan fabrikaların ve diğer işyerlerinin,gerekirse, silahlı , İtalya’nın Trablusgarp’taki bütün ekonomik imtiyazlarını sonlandırarak sonunda tehlikenin önünü kesmeyi başardı. Ortaya çıkan büyük mali çöküntü sonunda, hissedara alacaklarının ödenebilmesi için, Roma Bankası, İngiliz ve Alman finansörlerle görüşmeye başladı.

Bunun yanında, Almanya, İttifak Devletleri ile beraber olduğu İtalya’nın Trablusgarp’a sahip olmasını istemiyordu. Çünkü Kuzey Afrika’daki bu bölgeyi ileride Kullanabileceği bir istasyon olarak görüyordu.

Trablusgarp Savaşı’nın nedenleri

-Trablusgarp’ın İtalya’nın güneyinde stratejik bir bölge olması.

-1870 yılında siyasi birliğini tamamlayan İtalya’nın gelişen sanayisi için sömürge arayışına girmesi.

-İngiltere, Fransa, Rusya, Avusturya ve Macaristan’ın İtalya’yı gizli-açık desteklemeleri.

-İtalya’nın Osmanlı Devleti’nin zayıf durumundan yararlanmak istemesi.

-İtalya’nın Habeşistan yenilgisini telafi etmek istemesi.
 
Üst Alt