Hoş Geldiniz ! İptv Forum • İp Tv Forumu • Forum Sitesi • Genel Forum Sitesi

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Beyinde Görülen Değişiklikler

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
59
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,936
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), kişinin beden bütünlüğünü bozacak, hayatını tehlikeye atacak olaylar yaşaması, bu yaşantıya tanıklık etmesi ya da ona bu tür durumları yaşama ihtimalini sürekli düşündürecek bir tehtit ile karşı karşıya kalması halinde meydana gelir ( Nussbaum,2017,). Beynimizde sempatik sistemi aktif hale getirip strese cevap vermek ve düzenlemekle görevli temel alanlar TSSB ile ilişkilidir. Bu çalışmada ‘’Travma Sonrası Stres Bozukluğunun yarattığı stres etkisi ve beyinde görülen değişiklikler arasında ki ilişkinin incelenmesi hedeflenmiştir.

Lokus seruleus (mavi benek) beyinin tüm bölgelerine ‘’noradrenalin’’ salan sinir hücrelerinin merkezidir (Köroğlu,2015). Limbik yapılara noradrenalin temin eder.

Travma sonrası stres bozukluğunda noradrenalin salınımında artış olur ve limbik sistem ile prefrontal korteks aşırı uyarılır ( alıntılayan Kavakçı,2014); ( aktaran Tural, Aker, Önder,2006). Beynin bu bölgelerinin noradrenalin tarafından uyarılması dikkati arttırır ve yaşantının güçlenmesini sağlar (Aston-Jones ve Bloom, 1981). Bu da TSSB’ nin A tanı kriterlerinden olan,yaşantının sıklıkla hatırlanmasına neden olur. Yaşantıyı sürekli hatırlayan ve yeniden yaşıyormuş gibi hisseden kişi, kendini yoğun stres altında algılar ve agresif tepkiler sergileyebilir.

TSSB grubuna yapılan bir PET çalışmasında , Broca alanına kan akışının savaş sahneleri seyrederken azaldığı görüşmüştür ( alıntılayan, Özgem, Aydın ,1999 );( aktaran, Shin, Kosslyn, McNally vd.,1997). Ayrıca Vietnam gazilerinde yapılan çalışmada TSSB tanısı alan grupta , sürekli stres sonrasında salgılanan serotoninin hipokampus’e zarar verdiği, hacmini küçülttüğü gözlemlenmiştir (Bremmer,Randall, vd.,1995).

Bu araştırmalar sözel bellekte meydana gelen bozulmayla, hissettikleri duyguları dile dökemeyen hastaların agrasif tepkilerini açıklar niteliktedir.

Travmatik yaşantıyla ilgili bellek problemlerinin, kişi stresöre maruz kaldıktan sonra, medial prefrontal kortikal bölgede aktive olan dopaminerjik sistemle ilgili olabileceği belirtilmiştir (alıntılayan , Özer,2016 );(aktaran, Deutch, Clark, Roth,1990).

Köroğlu (2015) ; amigdala, nörokimyasal süreçleri başlatmada etkilidir. Hipokampus, hipotalamus gibi bölgelerin birbirine yakın olması sebebiyle, onlarla birlikte yaşananlara duygusal anlam yükleyerek tepki oluşturmamızı sağlar.

Sürekli maruz kalınan stresle aktifliği azalan amigdala bölgeleri, duygusal anılardan sorumlu olduğu için yaşanan duygusal belirtilerin sebebi olarak gösterilebilir.

Hipotalamus, sinir sistemi ve hormonların etkileşim içinde olduğu bir bölgededir. Hormon salgılanmasında önemli rolü vardır. Hipofiz bezinden kortizol hormonu salınımına etki eder. Stres durumunda fizyolojik tepkiler vermemize sebep olur.

Limbik sistem ile frontal korteks arasında bulunan ön singulat ve prefrontal korteks, üst düzey davranışların düzenlenmesinden sorumludur. Bağlantılı yapılar tepki oluşturmadan önce bu bölgelerin kontrolünden geçerler. Örneğin; amigdala aktif hale gelince vereceği tepki önce burada değerlendirilir. Bu nedenle strese karşı vereceğimiz tepkilerde oldukça önemli bölgelerdir.

Locus seruleus salgıladığı noradrenalin ile, DSM-5 tanı kriterlerinde yer alan; irkilme tepkilerinin oluşmasına, bellek problemlerinin yaşanmasına, travma yaşantısının sürekli yeniden yaşanıyormuşçasına hatırlanmasına, diğer beyin bölgeleriyle birlikte stresöre tepkilerin oluşmasına neden olmaktadır.



REFERANSLAR

1. Aston-Jones G., Bloom F.E. (1981). Norepinephrine-containing locus coeruleus neurons in behaving rats exhibit pronounced responses to nonnoxious environmental stimuli. J Neurosci, 1,887-900.

2. Bremmer J.D., Randall P., Scott T.M., Bronen R.A., Seibyl J.P., Southwick S.M., vd. (1995). MRI based measurement of hippocampal volume in patients with combat-related posttraumatic stress disorder. The American Journal of Psycihiatry ,7, 973-981.

3. Kavakçı, Ö. (2014) .Ruhsal travma tedavisi için emdr (2. Baskı). Ankara: HYB (ss. 3-15)

4. Köroğlu, E. (2015 ).Klinik psikiyatri (2. Baskı). Ankara: HYB ( ss. 757-767)

5. Köroğlu, E. (2015 ). Psikiyatri sözlüğü. Ankara: HYB

6. Nussbaum, AM. (2017). DSM-V yönelimli tanısal görüşme kitabı. (E. Köroğlu, çev.) Ankara;HYB. (ss. 87-90)

7. Özer, Ö. (2016). Travma sonrası stres bozukluğu olan hastalarda talamus hacimleri ve klinik değişkenlerle ilişkisi ( Uzmanlık tezi. Fırat Üniversitesi, Elazığ ). ( ss. 1-15 ).

8. Özgen, F. , Aydın, H . (1999 ). Travma sonrası stres bozukluğu. Klinik Psikiyatri, 1,34-41
 
Telif işlemleri için buradan iletişime geçebilirsiniz. Copyright © 2022-2023 Forumsitesi.Com.Tr tüm hakları saklıdır.
E-Posta: admin[@]Forumsitesi.com.tr
DMCA.com Protection Status
ForumSitesi.Com.TR internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. ForumSitesi.Com.Tr; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Forum saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. ForumSitesi üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Forum Sitemiz sorumlu değildir. Sitelerinize ForumSitesi.Com.Tr ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz. Sitemizde yer alan içerikler hakkındaki şikayetlerinizi Buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz.
Forum Sitesi • Genel Forum Sitesi • Webmaster Forumu • Webmaster Sitesi
ForumSitesi.Com.TR, 2023 yılında kurulmuş bir siber güvenlik forum sitesidir aynı zamanda hack forumu,hack sitesi,hack forum ve Türk hack forumudur. Hack forum aramalarında ilk sayfada olan bu hack forum sitesi gün geçtikçe gelişmektedir. Hack Forum kelimesinin anlamı ise, hacker kültürü ve bilgisayar güvenliği ile ilgili tartışmalara adanmış bir İnternet forumudur. Web sitesi, analiz şirketi Alexa Internet tarafından web trafiği açısından "Hacking" kategorisinde bir numaralı web sitesi olarak yer almaktadır.

Forum Sitesi - Genel Forum Sitesi - Webmaster Sitesi - Webmaster Forumu - Program İndir - Sağlık Sitesi - Rüya Tabirleri - Dini Forum - Soru Cevap Sitesi


iptv, iptv forum, iptv satınal, iptv fiyatları, kaliteli iptv, en iyi iptv, aypitv, ip tv, iPTV Serveri, iptv server, kaliteli iptv, en iyi iptv server, en kaliteli iptv server, iptv, ip tv, iptv satın al, iptv test, ip tv satın al, hd iptv, iptv fiyat, ıptv, iptv test yayını, iptv satın al, iptv fiyatları, iptv al, iptv üyelik, iptv abonelik, iptv, ıptv, ip tv, ıp tv, iptv fiyat, iptv server, en iyi iptv, xtream codes iptv, iptv kanalları, hd iptv, ucuz iptv, iptv paketleri, iptv kampanya
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst