Son konular

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Büyük bir otomobil kazası, şiddetli bir sarsıntı yahut aile içi şiddet üzere müthiş bir olay yahut tecrübe yaşarsanız, muhtemelen paramparça hissedecek, başa çıkma ve ahenk sağlamada zorluk çekeceksiniz. Bununla birlikte, vakit geçtikçe ve kendinizle ilgilendikçe, muhtemelen daha güzel hissedecek ve hayatınıza devam edeceksiniz. Öte yandan, yaşadığınız sıkıntılar devam ederse Travma Sonrası Gerilim Bozukluğu yaşama ihtimaliniz artacaktır. Dışarıdan bir müdahaleyle ruhsal sıhhati bozan ender rahatsızlıklardan biri olan travma, dehşetli bir olayı yaşayarak yahut şahit olarak deneyimleyebileceğiniz bir durum olacaktır.

Travmatik olarak bahsedilen nedir? Travma, insanıinanılmaz zora sokan şahsî bir yaşantının sonucu olabilir. Kişinin başından geçen bu türlü bir olay, şayet kendi imkanları bu durumla başa çıkmak için kâfi olamıyorsa, yani taşıyamayacağı bir yükün altına girmişse travmaya yol açabilir. Fizikî ve zihinsel sıhhatimizin rastgele bir beklenmedik ihlali bir travma olarak kabul edilebilir. Travma sonrası gerilim bozukluğuna yol açabilecek en yaygın travmatik olaylardan kimileri şunlardır:

Sevilen birinin ani yahut beklenmedik vefatı (bir gencin ya da sağlıklı birinin ölümü)

Savaş (Savaşa katılmak ya da savaşın olduğu bir ülkede yaşamak)

Tecavüz

Adam kaçırma

Doğal afetler (örneğin, kasırgalar, sarsıntılar, vb.)

Terörist atakları (Şahit ya da mağdur olmak)

Otomobil yahut uçak kazası

Akın

Cinsel yahut fizikî istismar

Çocukluk ihmali (duygusal, fizikî ihmal)
Travmatik bir olay deneyimleyen herkes TSSB yaşamamaktadır. Önemli bir olay sonrasında kabus görmek, korkmak ve olanları unutmakta zorluk çekmek olağandır. Fakat bu reaksiyonlarınız gün geçtikçe azalmaz, hatta tesiri giderek çoğalmaya başlarsa o vakit TSSB yaşama ihtimaliniz artar.

TSSB’DEN ETKİLENME ORANI

Travmatik bir olaydan etkilenen yaklaşık on bireyden birinde TSSB'nin ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Ortalama olarak, erkeklerin % 60'ı ve bayanların % 50'si ömürleri boyunca travmatik bir olay yaşamaktadir. Bunlardan erkeklerin % 4'ünün TSSB geliştirdiği ve bayanların % 10'unun hayatlarının bir noktasında TSSB geliştirdiği bulunmuştur. Tecavüze uğrayan bireylerin, rastgele bir travmatik olaydan daha fazla travma sonrası gerilim bozukluğu geliştirme mümkünlüğü daha yüksektir; bu nedenle, bayanların tecavüze uğrama mümkünlüğü erkeklerden daha yüksek olduğundan (% 9'a karşı % 1 olasılık), bu cinsiyetler ortasındaki travma sonrası gerilim bozukluğu istatistiklerinde dengesizliği açıklamaktadır. Ek araştırmalar, travma sonrası gerilim bozukluğundan etkilenen bireylerin birçoklarının öteki bir ruhsal bozukluktan (örneğin, depresyon, anksiyete) muzdarip olduğunu göstermektedir. Bu bireyler ayrıyeten uyuşturucu ve / yahut alkol, husus berbata kullanımı ile ilgili sıkıntılara daha yatkındır.

TSSB VE NEDENLERİ

Bir kişi birçok farklı durumun sonucu olarak travma yaşayabilir. Travma, bir bireyin birçok korkutucu fikir ve duyguya boğulmasına neden olabilir. Travmatik bir tecrübe kısa bir müddet devam edebilirken, birtakım bireyler tesirlerini yıllarca hissedebilir. Bu uzun süren travma ele alınmazsa kişi daha da fazla acı çekebilir. Bu nedenle, travma yaşamış şahısların yalnızca travmatik tecrübesi ele alması değil, birebir vakitte onu nasıl kabul edeceğini de öğrenmesi gerekir.

Travma yaşamak, bir kişinin çeşitli hallerde reaksiyon vermesine neden olabilir. Travmatik bir olaydan geçmenin yaygın bir sonucu, Travma Sonrası Gerilim Bozukluğu (TSSB) geliştirmektir. Ulusal Ruh Sıhhati Enstitüsü (NIMH), bir kişi aşağıdakilerden rastgele birini deneyimlediğinde TSSB'nin gelişebileceğini belirtir:

Çok kaygı, endişe yahut çaresizlik hissetmek

Travmatik bir olaydan sonra toplumsal takviye bulamamak

İncinmek

Akıl hastalığı geçmişine sahip olmak

İnsanların incindiğini yahut öldürüldüğünü görmek

Travmatik bir olaydan sonra ek gerilimle çaba etmek

Tehlikeli yahut travmatik bir olaydan kurtulmak
Travma yaratan bir olaydan sonra kimin travma sonrası gerilim bozukluğu geliştireceğini bilmenin bir yolu yoktur. Geçmiş araştırmaların kanıtladığı üzere, travmatik bir olaya şahit olan yahut yaşayan insanların birden fazla TSSB'den muzdarip olmayacaktır. Birçoklarının olaylara dair anılarını hatırlaması mümkündür, fakat günlük etkileşimlerinde hayatları bundan olumsuz etkilenmeyecektir.

TSSB BELİRTİLERİ

Bir kişi TSSB'ye sahip olduğunda, birkaç spesifik semptom gösterecektir. Bu semptomları dört kümeye ayırabiliriz:

Uyarılma: kişi asabi, hudutlu yahut saldırgan hale gelebilir; tetikte olabilir ve kendisini kolay kolay korkmuş ve ürkek bulabilir; ya da uyumakta ya da günlük işlere konsantre olmakta zahmet çekebilir.

Kaçınma: Bu, kişi olay hakkında konuşmamaya yahut düşünmemeye çalıştığında yahut ona travmayı hatırlatan etkinliklerden, şahıslardan yahut yerlerden kaçındığında ortaya çıkabilir.

Flashbacks (Müdahaleci anılar): Kişi, travmayı hayalinde yine yaşayabilir, bununla ilgili rahatsız edici hayaller görebilir yahut kendisine olayı hatırlatan bir şey yaşadığında önemli duygusal meşakkat yaşayabilir.

Ruh hali ve fikirlerdeki olumsuz değişiklikler: uyuşma yahut ümitsizlik hisleri çoklukla TSSB'nin kıymetli bir kesimidir; kişi birebir vakitte kendisi yahut öbür beşerler hakkında makûs hissedebilir, olumlu hisler hissedemeyebilir yahut evvelden zevk aldığı şeylere ilgisini kaybedebilir.
TSSB, bir bireyin hayatının tüm taraflarını önemli biçimde etkileyebilir, lakin gerçek tedavi ile güzelleşme mümkündür.

TSSB TEDAVİSİ

Travma yaşayan kimi beşerler TSSB geliştirirken, kimileri geliştirmez. Milletlerarası Sıhhat Örgütü, bir kişinin travmatik bir olaydan sonra TSSB geliştirme riskini azaltabileceği aşağıdaki yolları listelemektedir:

Krizin ortasında kendi hareketlerini kabul etmek ve teselli bulmak

Olayı ve tesirlerini atlatmak için bir başa çıkma stratejisi oluşturmak

Arkadaşlardan, aileden yahut bir takviye kümesinden toplumsal dayanak bulmak

Korkmasına karşın kriz anında hareket ettiğini fark etmek
Travmatik bir olay yaşamış bir kişi, üstte listelenen yollarla kendilerinin daha âlâ hissetmesine yardımcı olabilirler.
 

Similar threads

  • Soru
Etrafınızda hudutlu, sabırsız, bazen patavatsız, bazen istikrarsız, uyku problemleri çeken, duygusal iniş çıkışlardan ve sık depresyonlardan muzdarip, psikoaktif ilaç ve hususlara eğilimli (sakinleştiriciler ya da uyarıcılar) kendine de etrafına de maddi manevi çektiren, yani genel olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Hayatımıza Covid-19 virüsünün girmesiyle birlikte son bir seneyi aşkın müddette ülkecek yaşadığımız sel felaketleri, yangın ve sarsıntı ülkesi olmamamız hasebiyle yıkıcı zelzeleler bizlere epey sıkıntı vakitler yaşattı. Bu doğal afet olayları yetmezmiş üzere ülke gündemine baktığımızda (Müge...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
TSSB oluşması için kişinin öncelikle travmatik bir olaya maruz kalması yahut tanıklık etmesi gerekir. Bu travmatik olayı olumsuz ömür olaylarından ayıran özellik; mevt, önemli yaralanma yahut cinsel şiddetin kendisi yahut tehdidiyle müsabaka durumudur. Travmatik olaylar, doğal afetler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Pek çok insan, çocuklar ve gençler de dahil olmak üzere travmatik olaylar yaşayabilir. Kimi araştırmacılar, çocukların ve ergenlerin % 40 kadarının hayatları boyunca en az bir travmatik olay yaşayacağını varsayım etmektedir. Birden fazla insan birkaç gün, hafta yahut ay sonra düzgünleşir fakat...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Travma sonrası stres bozukluğu, yaşanmış olan travmayla ilişkili olarak kişide ortaya çıkan duygusal gerilim, fizyolojik ve davranışsal değişimlerin olduğu ruhsal bir rahatsızlıktır. Adından da anlaşılacağı üzere travmanın ardından yaşanan bir rahatsızlıktır. Peki travma nedir? Travma, kişinin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt