Tüm Arkelerde histon proteini var mı?
*Arkeler, prokaryot, tek hücreli canlılardır. * Hücre duvarı bakterilerden farklı olarak pseudopeptidoglikan yapıdadır. *Bazılarının kalıtım materyallerinin yapısında histon proteinleri bulunur. *Bazı arkelerde, plazmit bulunabilir.Arkeleri bakterilerden ayıran özellik nelerdir?
Arkelerin sahip olduğu lipitler dallıdır. Bakteri ve ökaryotlarda ise lipitler düzdür. Arkelerde ester bağı yoktur ancak bakterilerin hücre zarında ester bağı bulunur. Arkeler DNA’larında histon proteinleri bulundurabilir.
Histon proteini kimde bulunur?
Histonlar, çoğunlukla ökaryotik hücrelerde bulunan, küçük molekül ağırlıklı, bazik proteinlerdir. Lizin ve arginin içeriklerine göre, H1 (H5 de denir), H2A, H2B, H3, H4 ve arkeal histonlar olmak üzere 6 tiptir.Histon olmayan proteinler nerede bulunur?
Histon olmayan proteinlerin bir kısmı doğrudan doğruya kromatinin oluşumuna katılan yapısal proteinlerdir. Bunların dışında DNA’nın replikasyonunda ve gen anlatımında iş gören enzimler de bu gruba dahildir.
Arkelerin özellikleri nedir?
Arkeler, prokaryotik hücre yapısına sahip, tek hücreli canlılardır. Prokaryot olmalarından ötürü hücre çekirdekleri ve zarlı organalleri yoktur. Arkeler, ilk keşfedildiklerinde bakterilerle karıştırılmış ve uzunca bir süre ”arkebakteri” olarak anılmıştır.Bakterilerin yapısında neler bulunur?
Bakteri sitoplazması sıvı karakterde olup, yaklaşık %80’i sudan ibarettir. Sitoplazma içinde nükleik asitler (DNA ve RNA), enzimler, amino asitler, karbonhidratlar, lipidler, inorganik iyonlar ve düşük molekül ağırlıklı birçok bileşik bulunur.