Tüm yönleriyle kefir

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
51
Yaş
36
Coin
256,936
Kefir Kafkas Türkleri tarafından günümüze kadar içilen çok sağlıklı bir içecektir. Tanecikli yapıya sahip olan kefir beyaz ve sarı renklerde karnabahar görünümündedir. Tanecikler bakteri/maya karışımı kazein (süt proteini) ve kompleks şekerler ile küme halini almaktadır. Birtakım taneciklerin fermantasyon süreçleri sonucunda el avucuna sığabilecek büyüklüklere ulaştığı bilinmektedir.
Kefir daneleri kullanılarak etil alkol ve laktik asit fermantasyonları sonucu elde edilen klasik fermente süt eserlerimizden biridir. Kefir sütten yapıldığı için, süt içindeki yağ, laktoz, mineral hususlar ve vitaminler üzere besin unsurlarının tümünü yapısında bulundurmaktadır. Velev oluşumu sırasında kimi vitaminlerin sentezlenmesi, proteinlerin ve laktozun kısmen parçalanması, kefirin besleme bedelini artırmaktadır.


Bugüne kadar kefirin gastrointestinal rahatsızlıklar üzerine tesirlerinin araştırıldığı çok sayıda çalışma yapılmıştır. Başkaca son yıllarda kefirin birtakım kanser çeşitlerini denetim etme özelliği, kolesterol düşürücü tesiri ve bağışıklık sistemi üzerine tesirleri ile ilgili olarak pek çok çalışma yapılmış ve bu cephede olumlu sonuçlar elde edilmiştir.


İçerisindeki proteinler kolay sindirilebilir ve doğal antibiyotik özellikler içermektedir. Laktozu tolere edemeyen insanlar kefiri rahatça tüketebilirler zira kefirde mahal alan çok ölçüdeki yararlı maya ve bakteriler, kültüre edilme sürecinden sonra ortamda bulunan laktozun tamamına yakınını yapılarında bulunan laktaz enzimi ile tüketirler.
Kefir inek, keçi, koyun, Hindistan cevizi, pirinç ya da soya sütleri ile yapılabilir.
Kefirin yararları:
*Kullanımı ve hazmı çok kolaydır
*Bağırsaklardaki unsurların globalleşmesini önler
*Beyine kuvvet verir ve zihinsel gelişimi sağlar
*Kansere karşı gözetici ve kanseri geciktirici tesiri vardır
*Yüksek tansiyonu giderir
*Kolesterolü düşürür
*Damar sertliğini giderir
*Kemik erimesini önler
*Bronşit ve astım nöbetlerini azaltır
*Kansızlığı ve kan bozukluğunu giderir
*Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır
*Egzama ve alerjilerde yararlıdır
*İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder
*İdrarı sulandırır
*Karaciğer bozukluğunu tedavi eder
*Mide ve bağırsak salgılarını arttırıp hazmı kolaylaştırır
*Bağırsak hareketlerini hızlandırır
*Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yeterli gelir

Kefir yapılışı:
Kefir prodüksiyonunda dikkat edilmesi gereken en değerli özellik katiyen metalle temas etmemesi.Cam yahut plastik kaplar kullanmak gerekiyor ,plastik kaşık ,plastik süzgeç..gibi.


Buzdolabında suyun içinde beklemekte olan kefir mayası süzgece dökülür ve yıkanır. Cam yahut plastik kavanozun içerisine kefir mayası konur ve üzerine oda ısısında beklemiş olan süt dökülür. Kavanozun ağzı çok sıkı olmayacak formda kapatılır ve güneş almayan serin bir alanda örneğin mutfak dolabının içinde yazın 8-10 saat arası kışın ise 12 saat kadar bekletilir. Bekleme müddeti dolunca öbür bir kavanozun ağzına süzgeç konarak kefir süzülür. Süzülen kefir buzdolabına konur. Süzgeçte kalan kefir mayaları ise bir kaseye konarak üzerine su doldurulur ve buzdolabında saklanır.3-4 gün kadar buzdolabında kefir mayası bekletilebilir daha uzun mühlet saklanacaksa derin dondurucuya konulmasını tavsiye ederim.
 
Üst Alt