Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Tunaydin ne zaman soylenir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Tünaydın ne zaman söylenir?​

Tünaydın Ne Zaman Denir? Tünaydın kelimesi iyi geceler anlamına gelse de genellikle 13.00 ile 19.00 saatleri arasında kullanılır.

Afiyet olsun kime denir?​

Afiyet olsun kime denir?
Afiyet olsun kelimesi, Türk Dil Kurumu’na göre sağlıcakla yiyin anlamına gelmektedir. Aynı zamanda şifa olsun ve sağlık olsun anlamlarına da gelecek şekilde kullanılmakta olan bir kelime olma özelliğine sahiptir.

Afara ne?​

Afara ne?
Afara kelimesi, harman yerinde toprağa karışıp kalan taneler anlamında kullanılmaktadır. Diğer anlamları şu şekildedir: Harman yerindeki hububatın taş ve toprakla karışık kalıntısı. Bahçe ve bostanlardaki kalıntı, bir şeyin en son kalan döküntüsü.

Tünaydın demek doğru mu?​

bilinenin aksine öğleden sonra değil akşam veya geceleri söylenmesi doğru olandır. çünkü ”tün” kelimesinin anlamı gecedir ve aslında uydurmaca bir kelimedir. türkçe olduğu için ayrı sevdiğim sözcüktür.

Tünaydın nereden çıktı?​

Tünaydın nereden çıktı?
Türkiye Türkçesinde günaydın deyimine karşılık Eski Türkçe tün sözcüğünden türetilmiştir.

Afiyet olsun neden denmez?​

Afiyet olsun neden denmez?
Aleviler Ehli Beyt büyük muhabbetlerinden dolayı Kerbela’da önce sussuz bırakılıp sonra şehit edilen Imam Hüseyin-i Deşti Kerbela’nın aziz canı aşkına Afiyet Olsun ve Ziyade Olsun demezler.

Afiyet olsun dinimizde ne demek?​

Sözlükte, “sıhhat ve selâmette olma, musibet, belâ ve felâketten uzak kalma” ve özellikle “vücut sağlığı” mânalarına gelmektedir. Hadislere göre Allah’ın insana verdiği nimetlerin en hayırlısı âfiyettir (bk. Tirmizî, “Daʿavât”, 106).

Afara Uğur Aslan kimdir?​

Afara Uğur Aslan kimdir?
UĞUR ASLAN AFARA Keman çalmayı ve ney çalmayı bilen ünlü sanatçının müzikal tiyatro oyununda da yer aldığı bilinmektedir. Şimdi ise Kanal D ekranında seyirci ile buluşan Afara isimli programı sunmaktadır. Bir Arabesk Müzikali olan Afara programı her hafta yayınlanmaktadır.

Tünaydın yerine ne kullanılabilir?​

Tünaydın yerine ne kullanılabilir?
Bunun için ya selam verilir, ya da sabahları “günaydın”, öğleden sonra “tünaydın”, akşam vakti “iyi akşamlar”, gece bastırınca da “iyi geceler” gibi deyimler kullanırlar. Bunlardan en çok kullanılanı “günaydın”dır. Aynen yemeğe başlamadan önce seçilen lezzetler gibi.

Tünaydın var mı?​

Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan tünaydın kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre farklı anlamları olan tünaydın kelimesi, Türkçe’de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.

Tünaydın kelimesini kim buldu?​

Tünaydın kelimesini kim buldu?
”arı türkçe” çalışmaları çerçevesinde dilimize giren kelime. mucidi,yazar ve devlet adamı hamdullah suphi tanrıöver’dir.
 
Türk Dil Kurumu'na göre, "Tünaydın" kelimesi genellikle 13.00 ile 19.00 saatleri arasında kullanılmaktadır, ancak bazı kaynaklara göre doğru kullanımı akşam veya gece saatlerindedir. Bu konuda farklı görüşler olabilir; ancak kelimenin aslında "tün" kelimesinden türetildiği ve Türkçe'de uzun yıllardır kullanıldığı bilinmektedir.

"Afiyet olsun" kelimesi genellikle yemeklerden sonra söylenen ve yemek yiyen kişilere sağlık ve şifa dileği anlamına gelmektedir. Alevi inancında ise bu ifade, Kerbela olayıyla ilgili hassasiyetlerden dolayı farklı kullanımlara sahip olabilir.

"Afara" kelimesi ise harman yerinde toprağa karışıp kalan taneleri ifade etmektedir. Aynı zamanda bahçe ve bostanlardaki kalıntıları da temsil edebilir. Afara Uğur Aslan ise keman ve ney çalabilen ünlü bir sanatçıdır, müzikal tiyatro oyunlarında yer almakta ve Kanal D ekranlarında "Afara" isimli programı sunmaktadır.

Dinî açıdan "afiyet olsun", sağlık ve selamet dileği anlamına gelmektedir. Bu ifade vücut sağlığını korumak ve musibetlerden uzak kalmak anlamında kullanılmaktadır. Hadislere göre Allah'ın insana verdiği nimetlerin en hayırlısının "afiyet" olduğu belirtilmektedir.

"Tünaydın" kelimesini bulan kişi olarak belirtilen Hamdullah Suphi Tanrıöver'in dil ve edebiyat alanındaki çalışmaları önemlidir ve "Arı Türkçe" gibi projelerle dilimize katkı sağlamıştır. Bu tür çalışmalar dilimizin zenginleşmesine ve gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri