Tüp Bebek Tedavisinde Yaşın Önemi Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Tüp bebek tedavisinin başarılı olabilmesi için en önemli etmenlerden bir tanesi de anne adayının yaşıdır. Yaşı ilerlemiş anne adaylarında yumurta sayısı ve kalitesi önemli ölçüde düşmektedir. Kadınların 35 yaşından itibaren doğurganlık özelliği azalmaktadır ve bu özellik 38 yaşından sonra hızlanmaktadır. 40 yaşını geçmiş kadınlarda ise tüp bebek tedavisi ile hamile kalma olasılığı %20’nin altına inmektedir. Ayrıca bu yaşlarda düşük yapma riski de yüksektir. 38 yaşını geçmiş olan kadınlarda tüp bebek tedavisi uygulanmadan önce preimplantasyon genetik tanı yöntemi ile embriyoların durumunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Yaşı ilerlemiş kadınlarda tüp bebek tedavisine başlanmadan önce 15 gün boyunca yumurtaların uyarılması için ilaç tedavisine başlanmaktadır.

Preimplantasyon Genetik Tanı


Yaşı ilerlemiş kadınların yardımcı üreme tekniklerle çocuk sahibi olabilme şansını arttırmak için preimplantasyon genetik tanı yapılmaktadır. Bu yöntemde embriyolar anne adayına transfer edilmeden önce kromozomlar incelenerek ileri yaştaki olası sorunlar göz önüne alınır ve anormal durumdaki embriyolar transfer edilmez. Preimplantasyon genetik tanı ile hem yaşı ilerlemiş kadınlarda hem de genç yaşta yaşanan yumurtalık rezervi kayıplarında bebek sahibi olma şansını arttırmak mümkündür. Bunun için yumurtalıkların detaylı olarak incelenmesi, ultrasonografi görüntülemesi yapılması ve hormon tetiklerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kadınlarda uygun tedavi yolunun seçildiği ve uygulandığı hissi psikolojik olarak son derece etkilidir ve stresin azalarak doğum şansını arttırmasını sağlamaktadır.

Menopoz Dönemine Yaklaşan Kadınlarda Gebelik Şansı

Kadınların 45-47 yaşlarından itibaren adet görülmesinin ortadan kalkmasına menopoz adı verilmektedir. Ülkemizde kadınların menopoza girme yaşı ortalama olarak 47’dir. Dünya da ise bu oran yaklaşık 49 civarındadır. 40 yaşından önce menopoza girmek erken menopoz olarak adlandırılmaktadır. Ailesinde erken menopoza girmiş birisi bulunan, yumurtalıklarında kist olan kişilerde erken menopoz riski bulunmaktadır. Adet döneminin 3. gününde uygulanan hormon testleri ve yumurtalıkların ultrason ile görüntülenmesinin ardından uygun koşullarda 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi gerçekleştirilmektedir. Ancak bu yaşlarda düşük riski çok fazla olduğu için son derece dikkatli bir süreç anne adaylarını beklemektedir.
 
Üst Alt