Turkiye'de Uzum Uretimi Nasıldır? Uzum Nasıl Uretilir?
Turkiye'de Uzum Uretimi
Uzum Nasıl Uretilir
Turkiye Tarım Odaları Birliği'nin TBMM'ye sunduğu rapora gore ulkemizde bir yılda yaklaşık 3,5 milyon ton uzum uretimi gercekleştiği acıklandı
Raporu detaylı olarak incelersek uretilen uzumlerin yaklaşık %30'u sofralık, %37'si kurutmalık, %30'u pekmez, pestil, sucuk, şıra ve %3'de şarap olarak kullanıldığı yazıyor Yani Turkiye'de uretilen uzumlerden devlet %97'inden sadece temel ihtiyac vergisi olan %8'lik KDV alabiliyor
Oysaki diğer uzum yetiştirici ulkeleri incelediğimizde bu rapor tam tersine donuyor Maelesef ulkemizde uzum sadece yemelik icin uretiliyor
Peki Niye Şaraplık Uzum Teşvik Edilmiyor?
Sadece şarap değil rakının da uretim aşamamasında kullanılan sumalık uzum, ciftciler tarafından pek tercih edilmiyor Ciftci normal sofralık urunu tercih etmesinin sebebi ise, sumalık uzume nazaran kg başına daha iyi para kazanmasıdır
Sumalık uzumun fiyatının duşuk olmasının temeli TEKEL'in ozelleştirilmesine dayanıyor TEKEL'in ozelleşmesi ile serbest piyasa ekonomisine donuşen alkollu ickiler pazarında alkollu icki ureten firmalar OTV vergisinin cok olmasından dolayı ham madde giderini minimuma kısarlar Dolayısıyla ciftinin eline sumalık uzum ektiğinde normal sofralık uzum ekmesine gore daha az para gecer Doğal olarak da ciftci de sofralık uzum ekmeyi tercih eder Sumalık uzumun fiyatının duşuk olmasına TAPDK (Tutun, Tutun mamulleri ve Alkollu İckiler Piyasası Duzenleme Kurumu) pazarın serbest ekonomi ile yonetildiğinden mudahale etmez
Kuru Uzum ve Pekmez İcin Soğuk Hava Depoları Şart
Kuru uzum ve pekmez ureticiliğinin en buyuk sorunu depolamadır Depolamanın maliyeti ve ciftcinin gelir elde etmesi uzayacağından kuru uzum ve pekmez ciftci icin pek cekici değildir
Sofra uzumculuğune nazaran ciftcinin daha iyi gelir elde etmesine olanak sağlayabilecek bir diğer ceşit olan kuru uzum ve pekmez ureticiliği de maalesef teşvik kapsamında değildir Tarım ve Koyişleri Bakanlığı'nın uzum ureticilerinin faydalanabileceği soğuk hava depoları kurması gerekmektedir
Dunya Şarap Pazarı
Dunya uzum uretiminde ulkemiz 4 sıradadır
Ulke Dikili Alan (km²)
İspanya 11,750 km²
Fransa 8,640 km²
İtalya 8,270 km²
Turkiye 8,120 km²
ABD 4,150 km²
İran 2, km²
Romanya 2,480 km²
Portekiz 2,160 km²
Arjantin 2,080 km²
Avustralya 1,642 km²
Dunya şarap uretiminde ise ulkemiz uzum uretiminde 4 sırada olmasında karşın ilk 10'da yoktur
Ulke Şarap Uretimi (Ton)
Fransa 5,349,333
İtalya 4,711,665
İspanya 3,643,666
ABD 2,232,000
Arjantin 1,539,600
Avustralya 1,410,483
Cin 1,400,000
Guney Afrika 1,012,980
Şili 977,087
Almanya 891,600
Rakamlar konuyu cok iyi arz etmektedir Elimizde ham madde sıkıntısı olmamasına karşın şarap uretiminde ilk 10 da yer almamaktayız Dolayısıyla devletimiz onemli sayılabilecek bir vergi miktarını kacırmaktadır Ozetle devlet şarap uretimi teşvik etmesi gerekmektedir
Alıntıdır
Turkiye'de Uzum Uretimi
Uzum Nasıl Uretilir
Turkiye Tarım Odaları Birliği'nin TBMM'ye sunduğu rapora gore ulkemizde bir yılda yaklaşık 3,5 milyon ton uzum uretimi gercekleştiği acıklandı
Raporu detaylı olarak incelersek uretilen uzumlerin yaklaşık %30'u sofralık, %37'si kurutmalık, %30'u pekmez, pestil, sucuk, şıra ve %3'de şarap olarak kullanıldığı yazıyor Yani Turkiye'de uretilen uzumlerden devlet %97'inden sadece temel ihtiyac vergisi olan %8'lik KDV alabiliyor
Oysaki diğer uzum yetiştirici ulkeleri incelediğimizde bu rapor tam tersine donuyor Maelesef ulkemizde uzum sadece yemelik icin uretiliyor
Peki Niye Şaraplık Uzum Teşvik Edilmiyor?
Sadece şarap değil rakının da uretim aşamamasında kullanılan sumalık uzum, ciftciler tarafından pek tercih edilmiyor Ciftci normal sofralık urunu tercih etmesinin sebebi ise, sumalık uzume nazaran kg başına daha iyi para kazanmasıdır
Sumalık uzumun fiyatının duşuk olmasının temeli TEKEL'in ozelleştirilmesine dayanıyor TEKEL'in ozelleşmesi ile serbest piyasa ekonomisine donuşen alkollu ickiler pazarında alkollu icki ureten firmalar OTV vergisinin cok olmasından dolayı ham madde giderini minimuma kısarlar Dolayısıyla ciftinin eline sumalık uzum ektiğinde normal sofralık uzum ekmesine gore daha az para gecer Doğal olarak da ciftci de sofralık uzum ekmeyi tercih eder Sumalık uzumun fiyatının duşuk olmasına TAPDK (Tutun, Tutun mamulleri ve Alkollu İckiler Piyasası Duzenleme Kurumu) pazarın serbest ekonomi ile yonetildiğinden mudahale etmez
Kuru Uzum ve Pekmez İcin Soğuk Hava Depoları Şart
Kuru uzum ve pekmez ureticiliğinin en buyuk sorunu depolamadır Depolamanın maliyeti ve ciftcinin gelir elde etmesi uzayacağından kuru uzum ve pekmez ciftci icin pek cekici değildir
Sofra uzumculuğune nazaran ciftcinin daha iyi gelir elde etmesine olanak sağlayabilecek bir diğer ceşit olan kuru uzum ve pekmez ureticiliği de maalesef teşvik kapsamında değildir Tarım ve Koyişleri Bakanlığı'nın uzum ureticilerinin faydalanabileceği soğuk hava depoları kurması gerekmektedir
Dunya Şarap Pazarı
Dunya uzum uretiminde ulkemiz 4 sıradadır
Ulke Dikili Alan (km²)
İspanya 11,750 km²
Fransa 8,640 km²
İtalya 8,270 km²
Turkiye 8,120 km²
ABD 4,150 km²
İran 2, km²
Romanya 2,480 km²
Portekiz 2,160 km²
Arjantin 2,080 km²
Avustralya 1,642 km²
Dunya şarap uretiminde ise ulkemiz uzum uretiminde 4 sırada olmasında karşın ilk 10'da yoktur
Ulke Şarap Uretimi (Ton)
Fransa 5,349,333
İtalya 4,711,665
İspanya 3,643,666
ABD 2,232,000
Arjantin 1,539,600
Avustralya 1,410,483
Cin 1,400,000
Guney Afrika 1,012,980
Şili 977,087
Almanya 891,600
Rakamlar konuyu cok iyi arz etmektedir Elimizde ham madde sıkıntısı olmamasına karşın şarap uretiminde ilk 10 da yer almamaktayız Dolayısıyla devletimiz onemli sayılabilecek bir vergi miktarını kacırmaktadır Ozetle devlet şarap uretimi teşvik etmesi gerekmektedir
Alıntıdır