Tuzlu su cildimize iyi gelir. Peki ya gözlerimize?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Yazın sıcak havalarla baş edebilmenin en keyifli ve sefalı yolları arasında deniz ve havuz tasarrufu gelir. Bol güneşli günlerde serin suların tadını doyasıya çıkarırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de göz sıhhati...



Seiko Optik Türkiye Göz Sıhhati Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, deniz ve havuz tasarrufu sırasında göz sıhhatimiz için alınacak tedbirleri üç kategoriye ayırıyor.
Tasarruf öncesinde yapılacaklar
Su sporları sırasında dikkat edilmesi gerekenler
Sudan çıktıktan sonra alınabilecek tedbirler
Haydi artık bu tedbirlere bir göz atalım...

Makyaj ile yüzmeyin!

Güneşten gelen UV ışınları cildimize olduğu kadar gözlerimize de zararlı tesirlerde bulunabiliyor. Güneş ışınlarına direkt maruz kalmak katarakt, sarı nokta marazı (maküla bozukluğu) ve kuş kanadı (pterjium) üzere göz hastalıklarına yol açabiliyor. Bu yüzden havuz ve deniz kenarında kesinlikle %100 UV filtreli güneş gözlüğü ve siperli şapka kullanılmalı.

Tartıyla kontakt lens ve evlat göz sıhhati üzerine çalışan Op. Dr. Özgür Gözpınar, sudan yansıyan ışınların UV tesiri daha da çokça olduğunu belirtiyor ve laflarına şöyle devam ediyor: "Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10:00-16:00 saatleri arasında güneşlenmekten kaçınılmalı ve deniz-havuz tasarrufu denetimli olarak yapılmalıdır.

Bayanların dikkat etmesi gereken değerli bir mevzu da yüzlerinde makyaj varken deniz ve havuz tasarrufundan kaçınmak. Yüzmeden evvel yüzdeki makyajı temizlemek, kirpik diplerinde yağ ve ter bezlerinin ağızlarını rahatlatacağı için hem alerji tesirini azalır hem de oluşabilecek enfeksiyonları önlemede yardımcı olur’ diyor.

Havuz suyundaki kloramin, gözlerde alerjiye neden olabilir

Havuz ve deniz tasarrufu sırasında hem alerjik hem de enfeksiyon kaynaklı konjonktivitler oluşabiliyor. Denizde tuzlu suda gözleri açmak alerjik reaksiyonları artırabilirken, havuzda klor ve gayrı kimyasallar alerjiye neden olabiliyor.

Havuzda alerji oluşturan klorun kendisi değil yağ, kir ve idrarla temasından oluşan kloramin. Havuzlarda suyun pH bedelleri umumide 7,2-7,8 arasındadır. pH bedelinin 7,2 altına düşerek asidik tarafa kayması da gözlerde tahriş yapabiliyor. Ayrıyeten yüzümüze sürdüğümüz güneş kollayıcı kremlerin ovuşturarak ve su ile gözümüze temas etmesi sonucu, kimyasal alerjik konjonktivit oluşabiliyor.

Enfeksiyonlara gelince... Havuzda mahsusen dezenfektanlara dayanıklı "Adenoviral Keratokonjonktivitler" oluşabiliyor ve kornea hasarıyla görme kaybına kadar varabiliyor.

Denizde ve havuzda kontak lens tasarrufuna dikkat

Alışılagelmiş hayatta gözlük kullanan birden fazla kişi, havuz ve deniz tasarrufunda kontak lenslerin daha fonksiyonel olduğunu düşünerek lens kullanabiliyor. Göz Sıhhati Bilirkişisi Op. Dr. Özgür Gözpınar kontak lensler ile havuza ve denize girmenin zararlı sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

"Enfeksiyon ajanları kontak lenslerin yüzeyine tutunarak ağır sonuçlara varabilen enfeksiyonlara sebep olabilirler. Deniz ve havuzda kontak lens tasarrufundan kaçınılmalıdır. Ancak illa kullanılacaksa günlük atılan dispozıbl lensler takılmalı, sudan çıkar çıkmaz atılmalı ve kesinlikle deniz gözlüğü ile birlikte takılmalıdır.

Kontak lens gözden çıkarıldıktan sonra da suni gözyaşı damlaları ile yıkama yapılabilir. Suyun içinde gözleri deniz gözlüğü olmadan açmak, hem lensin düşmesine hem de ağır enfeksiyonlara yol açabilir."

Göz ameliyatınız yaza denk geldiyse ve sorasında tatil planlarınız varsa, gözlerinize daha ziyade ihtimam göstermelisiniz.

Lazer operasyonundan sonra deniz ve havuz tasarrufunun en erkeni 2 hafta sonra olması gerektiğini vurgulayan Seiko Optik Türkiye Göz Sıhhati Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, en gerçek müddetin 2 ay beklemek olduğunun altını çiziyor.

Yüzdükten sonra gözlerin operasyon sonrası kullanılan gözyaşı damlaları ile yıkanması gerektiğini belirten Gözpınar; duş, tuvalet, soyunma odası ve şezlong tasarrufunda teması en aza indirme ve duru havlu tasarrufuna dikkat etme mevzularında da uyarıyor.
 

Similar threads

  • Soru
Denizde ve havuzda kontak lens kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri, Göz Sıhhati Eksperi Op. Dr. Özgür Gözpınar açıklıyor. Sıradan hayatta gözlük kullanan birçok kişi, havuz ve denize girerken kontak lenslerin daha fonksiyonel olduğunu düşünerek lens kullanabiliyor. Fakat Göz Sıhhati...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Göz Illetleri Bilirkişisi Op. Dr. Özgür Gözpınar, göz dalmasını “genellikle farkında olmadan ancak bazen farkında olarak da uzun bir vade birebir noktaya baka kalma, göz kapaklarını kırpmama ile karakterizedir” diye tanımlıyor. Evet göz dalmasının nedeni nedir? Göz dalması, kimi vakit...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Vücudumuz hayatın akışı içinde ve gün içerisinde çeşitli istem dışı yansılar verir ve bunlar bizim için sıradan, üstünde durulmayacak reaksiyonlardır. Örneğin; göz seğirmesi, göz dalması gibi… Gözümüz seğirdiğinde “sağ gözüm sıhhate, sol gözüm varlığa” demek alanına neden seğirdiğini öğrenmek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte herkes tatilde. Lakin deniz ve havuz keyfinizin kabusa dönmemesi için yaz enfeksiyonlarına karşı tedbir almak şart! Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman sıhhati tehdit eden yaz enfeksiyonlarını anlattı. Yaz ayları bilhassa...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Uzmanlar, birçok insanın serinlemek ve eğlenmek amacıyla gittiği havuzların temizlik kurallarına uyulmadığı zaman çeşitli enfeksiyona da davetiye çıkaracağı yönünde uyarıda bulundu. Sağlık koşulları iyi olmayan havuzların özellikle gözde konjonktuvit, kulakta dış kulak yolu iltihabı, burunda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt