Son konular

Tuzu Kesin Sağlığınızı Koruyun

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Tuzun fazlası, kan basıncını yükselttiğinden birçok hastalığa neden olmaktadır. Peki, tuz tüketimimizi nasıl azaltabiliriz?
Tuz tüketimi vücut fonksiyonları için oldukça gerekli olmasına rağmen fazla tüketimi kan basıncı dengesini bozduğundan oldukça zararlıdır.
Ülkemizde tuz tüketimi

Türkiye, dünyanın en çok tuz tüketen ülkesidir. Çoğu ülkede günlük tuz tüketimi günde 9-12 gram iken, bizim tuz tüketimimiz günde ortalama 18 gram civarındadır. Ülkemizde erişkin nüfusun yaklaşık üçte birinde yüksek tuz tüketimine bağlı olarak hipertansiyon hastalığı görülmektedir. Kan basıncı düzeyi ortalamamız da Japonya, Çin, İngiltere ve ABD den daha yüksektir. Bu durum toplum genelinde acilen tuz kullanımımızı kısıtlamamız gerçeğini ortaya koymaktadır.
Diyetimizde tuzu kısıtlayalım
Diyette tuzun azaltılması sadece kan basıncını düşürmez, aynı zamanda yeni oluşabilecek koroner kalp hastalığı, myokard enfarktüsü ve felç riskini de azaltır. Hipertansiyon ayrıca mide kanseri, böbrek hastalığı riskini de azalır, kemikler korunur. Sağlık harcamalarında milyonlarca dolar tasarruf sağlanır. Şu an tüm ülkeler, tuz tüketimini azaltmaya çalışmaktadır.

Diyette tuz kısıtlanırken, tüm kaynaklardan gelen tuzun azaltılması gerekir. Özellikle gıdaların işlenmesi sırasında kullanılan tuzun azaltılması esastır. Çünkü endüstrileşmiş ülkelerde tüketilen tuzun %75-80’i işlem görmüş, ambalajlı, hazır olarak satılan gıdalardan alınıyor. Pişirirken veya yerken ilave edilen tuz sadece %10. Kalanı gıdalarda doğal olarak bulunandır. Asya ve Afrika ülkelerinde ise tuzun asıl kaynağı, pişirme sırasında ilave edilen veya soslar ve baharatlarda bulunan tuzdur.
Ne kadar tuz?
Dünya Sağlık Örgütü, kronik hastalıkları önlemek için erişkinlerin günde 5 gramdan az tuz (2 gram sodyum /gün) kullanmalarını önermektedir. Bazı ülkeler, diyetlerindeki tuz hedeflerini belirlemiş ve bu yönde önemli bir yol kat etmiş durumdadır.

Ülkemizde başlıca tuz alım kaynakları beyaz peynir, turşu, zeytin, erişte, ayçiçeği çekirdeği, salça ve yemeğin tadına bakmadan tuz atmaktır. Ancak ekmeğin de tuz tüketimimizde rolü büyük ve sadece ekmekle günlük ihtiyaçtan fazlasını alıyoruz.
Tuzu nasıl keseceğiz?
Tuzu birdenbire kesmek çok zordur. Azar azar azaltılırsa birkaç hafta içinde tat duyusu buna alışır. Herkesin diyetindeki tuzu mümkün olduğunca azaltması sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple yemeğinizi pişirirken tuz eklemeyin.
Restoranda yemeğinizin tuzsuz hazırlanmasını isteyin. Kahvenizi nasıl sade isteyebiliyorsanız, yemeğinizi de tuzsuz isteyin.
Masadan tuzluğu kaldırın. Lezzet için nane, maydanoz, dereotu, çeşitli baharatlar, kırmızı toz biber kullanın.
Limon ve sirke genelde tuzu pek aratmaz.
Sucuk, pastırma, salamın tuz içeriği normal ete göre çok fazla, mümkün olduğunca az tüketin.
Ketçap, mayonez, hardal, soya sosu gibi hazır sos ve bazı baharatların tuzlu olduğu bilin. Hazır sos almayın, kendi sosununu kendiniz yapın.
Market alışverişlerinizde alacağınız ürünün içeriğine bakmayı alışkanlık haline getirin. Çünkü tuz tadı olmayan pek çok gıda aslında tuz deposu…
Etiketteki değerin tuz mu, sodyum mu olduğuna dikkat edin. Verilen sodyum değeri ise bunu 2.5 ile çarparak tuz değerini bulabilirsiniz.
Aynı üründe farklı markaların tuz içerikleri birbirinden çok farklı olabiliyor. Hepsini kontrol edip aynı gıdanın az tuzlu olan tercih edin.
Sebze ve meyvelerin tuz içeriği düşük olduğundan özellikle tercih edin.
Atıştırma için cips, kuruyemiş yerine meyve yiyin.
Her gün biraz daha az tuz almaya özen gösterin.
Sağlıklı Günler
 

Similar threads

  • Soru
Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur. Tuzun Vücuda Verdiği Zararlar Yüksek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur. Tuzun Vücuda Verdiği Zararlar Yüksek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
imagestuzuazaltmaninyararlari5afebc82baada İnme Riskini Azaltmak İcin Tuzdan Fedakarlık Yapmak Gerekir Prof Dr Arıcı, yaptığı yazılı acıklamada, bu yıl Dunya Tuza Dikkat Haftasının gundem başlığı olarak, tuzu azaltmanın inme riski uzerine olan etkilerinin secildiğini belirterek, Cunku tuz, hem...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Tuzun Zararları Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur. Tuzun Vücuda Verdiği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
TUZ NEDİR? NE İŞE YARAR? Beyaz kristal hali ile sofralarımızda mekan alan tuz kimyasal olarak “sodyum” ve “klor” minerallerinden oluşur. Suda çözünme özelliğine de sahip olan tuz, denizlerde çözünmüş halde, kaya tuzu biçiminde yahut göl yataklarında doğal olarak bulunur. Çeşitli süreçlerden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt