Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tuzuk nedir ne ise yarar?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Tüzük nedir ne işe yarar?​

Tüzük (Nizamname), yasalarca belirlenen işlerin nasıl yapılacağını gösteren, bakanlar kurulunca çıkarılan ve tıpkı kanunlar gibi cumhurbaşkanının imzasından sonra aksine bir hüküm yoksa Resmi Gazetede yayınlandıktan 45 gün sonra yürürlüğe giren bir düzenleyici işlemdir.

Tüzük kim çıkarır 2021?​

Tüzük kim çıkarır 2021?
Kanuna aykırı olmamak kaydı ile tüzük çıkarma yetkisi Bakanlar Kuruluna aittir.

Tüzükler ne zaman kaldırıldı?​

Tüzükler ne zaman kaldırıldı?
1924 Anayasası (m. 52), 1961 Anayasası (m.107) ve 1982 Anayasası (m. 115) hükümlerinde, “Bakanlar Kurulu, kanunun uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere tüzük çıkarabilir” biçiminde düzenlemeler vardı. 1982 Anayasası’nın, Tüzüklerle ilgili 115. maddesinin Temmuz 2018’de yürür- lükten kaldırılması …

Cumhurbaşkanı tüzük çıkarabilir mi?​

Türk hukuk sisteminde eskiden Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçildikten sonra ise Cumhurbaşkanı bütün kanunları uygulamakla yetkili ve görevli olduğundan, Cumhurbaşkanı, herhangi bir kanunla ilgili olarak tüzük yerine yönetmelik çıkarabilir.

Tüzükler hala geçerli mi?​

Tüzükler hala geçerli mi?
Bu KHK’nın yürürlüğe girdiği tarihten önce, değişiklik yapılan kanunların ilgili maddeleri gereğince yürürlüğe konulmuş tüzükler, nizamnameler, Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikler ile diğer işlemler yürürlükten kaldırılmadıkça geçerliliğini sürdürecek.

Iç tüzük kim tarafından çıkarılır?​

Iç tüzük kim tarafından çıkarılır?
Anayasa’nın 95. maddesi, “Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarını, kendi yaptığı içtüzük hükümlerine göre yürütür.” denmektedir. Bu türden bir düzenleme olan Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğü yasama sürecinin bağlı olacağı usul ve biçim kurallarını içerir.

Genelge çıkarma yetkisi kime aittir?​

Anayasa’nın 124. maddesinde düzenlenen yönetmelikler; cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılır.

Tüzük hala yürürlükte mi?​

Tüzük hala yürürlükte mi?

Ülkemizde yeni tüzük yapılıyor mu?​

Ülkemizde yeni tüzük yapılıyor mu?
2017 yılında gerçekleşen bazı anayasa maddelerindeki değişiklikler ile tüzükler kaldırılmıştır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edilmesi ile birlikte devlet yönetiminde bir takım değişiklikler yaşanmıştır.

Tüzük çıkarabilmek için ne gerekir?​

Anayasa’ya göre, tüzükler Danıştay’ın incelemesinden geçirilerek Bakanlar Kurulu Kararı ile çıkarılmaktadır. Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan tüzükler kanunlar gibi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmektedir. Danıştay’ın incelemesinden geçmemiş olan tüzük tasarısı, tüzük olarak çıkarılamaz.

Tüzüğü kim yapar?​

Tüzüğü kim yapar?
Tüzük yasalarca belirlenen işlerin nasıl yapılacağını anlatan ve bakanlar kurulunca hazırlanan yazılı, yasal metinlerdir.

KHK ne zaman kaldırıldı?​

KHK ne zaman kaldırıldı?
Bu hüküm 24/6/2018 tarihinde birlikte yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının andiçerek göreve başladığı 9/7/2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. “GEÇİCİ MADDE 10- (1) 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yürürlükten kaldırılmıştır.
 
Tüzük, yasalarca belirlenen konularda nasıl işlemler yapılacağını gösteren ve Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan düzenleyici işlemlerdir. Tüzükler, cumhurbaşkanının imzasının ardından Resmi Gazetede yayınlandıktan 45 gün sonra yürürlüğe girerler. Tüzükler, kanuna aykırı olmamak kaydıyla Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılabilir.

Türk hukuk sisteminde eskiden tüzük çıkarma yetkisi Bakanlar Kuruluna aittir. Ancak Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçildikten sonra, Cumhurbaşkanı bütün kanunları uygulamakla yetkili olduğundan, herhangi bir kanunla ilgili olarak tüzük yerine yönetmelik çıkarabilir.

Tüzükler hala geçerli olabilirler. Değişiklik yapılan kanunların ilgili maddelerine dayanan tüzükler, ilgili kararlarla kaldırılmadıkça geçerliliğini sürdürebilirler.

Ülkemizde yeni tüzükler yapılıp yapılmadığı konusu, 2017 yılındaki anayasa değişiklikleriyle tüzüklerin kaldırılmasına bağlı olarak değişmiştir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edilmesiyle birlikte devlet yönetiminde bazı değişiklikler meydana gelmiştir.

Tüzüklerin çıkarılabilmesi için Danıştay'ın incelemesinden geçirilerek Bakanlar Kurulu kararı ile çıkarılması gerekmektedir. Cumhurbaşkanı imzaladıktan sonra Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girerler. Danıştay'ın incelemesinden geçmeyen tüzük tasarıları tüzük olarak çıkarılamaz.

Tüzükler, yasalarca belirlenen işlerin nasıl yapılacağını belirten ve bakanlar kurulunca hazırlanan yazılı, yasal metinlerdir. Kısacası tüzükler, yasaların uygulanmasını açıklarlar ve işlerin nasıl yapılacağını belirlerler.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri