Uçucu yağlar, sıhhati ve refahı desteklemek için bitki özleri kullanan alternatif bir ilaç biçimi olan aromaterapide kullanılır.Bununla birlikte, bu yağlarla bağlantılı sıhhat savlarının kimileri tartışmalıdır.
Bu yazımda , uçucu yağlar ve sıhhat tesirleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklamaya çalışacağım .
Uçucu yağlar nelerdir?
uçucu yağlar bitkilerden elde edilen bileşiklerdir.Yağlar bitkinin kokusunu ve tadını yahut “özünü” içerir.
Eşsiz aromatik bileşikler, her uçucu yağa karakteristik özünü verir.Uçucu yağlar damıtma (buhar ve / yahut su yoluyla) yahut soğuk presleme üzere mekanik sistemler ile elde edilir.Aromatik kimyasallar çıkarıldıktan sonra, kullanıma hazır bir eser oluşturmak için bir taşıyıcı yağ ile birleştirilirler.
Yağların üretilme biçimi kıymetlidir, zira kimyasal süreçlerle elde edilen uçucu yağlar gerçek uçucu yağlar olarak kabul edilmez.
Uçucu yağlar nasıl çalışır?
Esansiyel yağlar en çok çeşitli metotlarla solundukları aromaterapi uygulamasında kullanılır.
Esansiyel yağlar direk oral olarak alınmamalıdır.Uçucu yağlardaki kimyasallar bedeninizle çeşitli formlarda etkileşime girebilir.
Cildinize uygulandığında, kimi bitki kimyasalları emilir .Bazı uygulama yollarının, ısıyla yahut bedenin farklı bölgelerine uygulanması üzere emilimini artırabileceği düşünülmektedir. Lakin, bu alandaki araştırmalar eksiktir.
Aromaların esansiyel yağlardan solunması, beyninizin, hislerde, davranışlarda, koku alma duyusunda ve uzun periyodik hafızada rol oynayan bir kısmı olan limbik sisteminizi uyarabilir .
farklı bir biçimde, limbik sistem büyük ölçüde anıların oluşturulmasına katılmaktadır. Bu, tanıdık kokuların neden anıları yahut hisleri tetikleyebildiğini kısmen açıklayabilir .
Limbik sistem ayrıyeten nefes alma, kalp atış suratı ve kan basıncı üzere bilinçdışı fizyolojik işlevlerin denetiminde rol oynar.
Tanınan uçucu yağlar
Her biri kendine has kokusu ve sıhhat açısından potansiyel faydaları olan 90’dan fazla uçucu yağ çeşidi vardır.
İşte 10 tanınan esansiyel yağın ve bunlarla ilgili sıhhat özelliklerinin kısa bir listesi:
Nane: Enerjiyi artırmak ve sindirime yardımcı olmak için kullanılır
Lavanta: Gerilimi azaltmak için kullanılır.
Sandal ağacı: Sonları yatıştırmak ve odaklanmaya yardımcı olmak için kullanılır
Bergamot: Gerilimi azaltmak ve egzema üzere cilt hastalıklarını uygunlaştırmak için kullanılır
Gül: ruh halini düzgünleştirmek ve tasayı azaltmak için kullanılır
Papatya: ruh halini ve rahatlamayı düzgünleştirmek için kullanılır
Ylang-Ylang: Baş ağrısı, mide bulantısı ve cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır.
Çay Ağacı: Enfeksiyonlarla savaşmak ve bağışıklığı artırmak için kullanılır
Yasemin: depresyon, doğum ve libidoya yardımcı olmak için kullanılır
Limon: Sindirim, ruh hali, baş ağrıları ve daha fazlasına yardımcı olmak için kullanılır.
Uçucu yağların sıhhat faydaları
Yaygın kullanımlarına karşın, uçucu yağların makul sıhhat şartlarını tedavi etme yeteneği hakkında çok az şey bilinmektedir.
Gerilim ve telaş
Gerilim ve korku yaşayan kişilerin% 43’ünün semptomlarını hafifletmek için bir çeşit alternatif terapi kullandığı kestirim edilmektedir .
Aromaterapi konusunda, birinci çalışmalar hayli olumlu olmuştur. Birçoğu, birtakım esansiyel yağların kokusunun, telaş ve gerilimi tedavi etmek için klâsik tedaviyle birlikte olumlu ssonuç verdiğini göstermiştir .
Farklı bir halde, masaj sırasında esansiyel yağların kullanılması gerilimin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Baş ağrısı ve migren
90’larda yapılan , iki küçük çalışma, iştirakçilerin alınları ve burnuna nane yağı ve etanol karışımının alınmasının baş ağrısı ağrılarını hafiflettiğini tespit edilmiştir.
Son çalışmalar da cilde nane ve lavanta yağı uyguladıktan sonra baş ağrısının azaldığını gözlemledi.
Dahası, şakaklara papatya ve susam yağı karışımı uygulamanın baş ağrısı ve migrenleri tedavi edebileceği önerildi. Bu, klasik bir Farsça baş ağrısı ilacıdır .,
Uyku ve uykusuzluk
Kokulu lavanta yağının, doğumdan sonra bayanların yanı sıra kalp hastalığı olan hastaların da uyku kalitesini güzelleştirdiği gösterilmiştir .
Bir derleme esansiyel yağlar ve uyku ile ilgili 15 çalışmayı incelemiş ve çalışmaların birçok, yağların koklanmasının – çoğunlukla lavanta yağı – uyku alışkanlıkları üzerinde olumlu tesirleri olduğunu göstermiştir.
İltihabı azaltmak
Esansiyel yağların inflamatuar hastalıklarla uğraşta yardımcı olabileceği öne sürülmüştür. Birtakım çalışmalar, antienflamatuar tesirlerinin olduğunu göstermektedir.
Bir fare çalışmasında kekik ve kekik uçucu yağlarının bir kombinasyonunun alınmasının kolit remisyonunun indüklenmesine yardımcı olduğu bulundu. Kimyon ve biberiye yağları üzerinde yapılan iki sıçan çalışması da emsal sonuçlara ulaşmıştır .
Bununla birlikte, çok az sayıda insan çalışması bu yağların enflamatuar hastalıklar üzerindeki tesirlerini incelemiştir. Bu nedenle, aktiflikleri ve güvenlikleri bilinmemektedir .
Antibiyotik ve antimikrobiyal
Antibiyotiğe dirençli bakterilerin artması , bakteriyel enfeksiyonlarla çaba edebilecek öteki bileşiklerin araştırılmasına olan ilgiyi arttırdı.
Test tüpü çalışmaları, nane ve çay ağacı yağı üzere uçucu yağları, antimikrobiyal tesirleri bakımından ağır formda araştırmış, birtakım müspet sonuçlar gözlemlemiştir.
Bununla birlikte, bu test tüpü çalışma sonuçları değişik olsa da, bu yağların bedeninizdeki tesirlerini yansıtması gerekmez. Muhakkak bir uçucu yağın beşerdeki bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebileceğini kanıtlamaz.
Başka kullanımlar
Uçucu yağlar, aromaterapi dışında birçok kullanım alanına sahiptir.
Birçok insan meskenlerini kokutmak yahut çamaşır yıkamak üzere yöntemer için de kullanır.
Ayrıyeten mesken üretimi kozmetiklerde ve yüksek kalitede doğal eserlerde doğal bir koku olarak kullanılırlar.
Dahası, uçucu yağların DEET üzere insan üretimi sivrisinek kovuculara inançlı ve etraf dostu bir alternatif sunabileceği öne sürülmüştür.
Fakat, aktiflikleri ile ilgili sonuçlar karışıktır.
Çalışmalar, sitronella üzere birtakım yağların birtakım sivrisinek tiplerini yaklaşık 2 saat boyunca uzak tutabildiğini göstermiştir. Müdafaa mühleti, vanilin ile birlikte kullanıldığında 3 saate kadar uzatılabilir.
Ayrıyeten, uçucu yağların özellikleri, kimilerinin besinlerin raf ömrünü uzatmak için endüstriyel olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Gerçek uçucu yağlar nasıl seçilir
Birçok şirket yağlarının “saf” yahut “tıbbi sınıf” olduğunu tez ediyor. Bununla birlikte, bu tabirler kozmik olarak tanımlanmamıştır ve bu nedenle çok az yük taşırlar.
Düzenlenmemiş bir sanayinin eserleri olduğu göz önüne alındığında, uçucu yağların kalitesi ve bileşimi büyük ölçüde değişebilir .
Sırf yüksek kaliteli yağları seçmek için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:
Saflık: Katkı hususu yahut sentetik yağ içermeyen, yalnızca aromatik bitki bileşikleri içeren bir yağ bulun. Saf yağlar ekseriyetle “lavanta esansiyel yağı” üzere tabirler yerine bitkinin botanik ismini (Lavandula officinalis gibi) listeler.
kalite: Gerçek uçucu yağlar, en az ekstraksiyon süreci ile değiştirilen yağlardır. Damıtma yahut mekanik soğuk presleme ile çıkarılan kimyasal husus içermeyen bir uçucu yağ seçin.
Prestij: Yüksek kaliteli eserler üretmek için prestiji olan bir marka satın alın.
Güvenlik ve yan tesirler
Yalnızca bir şeyin doğal olması inançlı olduğu manasına gelmez.
Bitkiler ve bitkisel eserler, sıhhatinize ziyan verebilecek birçok biyoaktif bileşik içerir ve uçucu yağlar da bunlardan farklı değildir.
Bununla birlikte, cildinizde kullanım için solunduğunda yahut sabit baz yağla birleştirildiğinde, birçok esansiyel yağların inançlı olduğu kabul edilir. Ortamda gebe bayanlar, çocuklar ve evcil hayvanlar da dahil olmak üzere kokuyu içebilecek diğerlerini da göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun.
Bununla birlikte, kimi yan tesirlere neden olabilirler:
-döküntüler
-astım atakları
-baş ağrısı
-alerjik tepkiler
-En sık görülen yan tesir kızarıklık olmasına karşın, uçucu yağlar daha önemli tepkilere neden olabilir ve bunlar bir vefat hadisesi ile bile ilişkilendirilmiştir .
En sık aksi tepkilerle ilişkilendirilen yağlar lavanta, nane, çay ağacı ve ylang-ylang’dır.
Tarçın üzere fenollerde bulunan yağlar cilt tahrişine neden olabilir ve baz yağ ile birleştirilmeden cilt üzerinde kullanılmamalıdır. Bu ortada, turunçgillerden elde edilen esansiyel yağlar, cildin güneş ışığına verdiği tepkisi arttırır ve yanıklar oluşabilir.
Uçucu yağların yutulması tavsiye edilmez, zira ziyanlı ve birtakım dozlarda ölümcül olabilir .
Çok az sayıda çalışma, bu yağların, ekseriyetle kaçınmaları tavsiye edilen gebe yahut emziren bayanlar için güvenliğini incelemiştir.
ÖZETLE ;
Uçucu yağların, bir baz yağ ile birleştirildiklerinde, cilde solunduğunda yahut cilde uygulanmasında çoklukla inançlı olduğu düşünülür. Onlar direk oral alınmamalıdır.
Bununla birlikte, alakalı sıhhat savlarının birçoklarını destekleyen ispatlar eksiktir ve aktiflikleri çoklukla abartılmaktadır.
Küçük sıhhat sorunları için, tamamlayıcı bir terapi olarak uçucu yağların kullanılması muhtemelen zararsızdır.
Bununla birlikte, önemli bir sıhhat durumunuz varsa yahut ilaç kullanıyorsanız, kullanımlarını sıhhat uzmanınızla görüşmelisiniz.
Bu yazımda , uçucu yağlar ve sıhhat tesirleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklamaya çalışacağım .
Uçucu yağlar nelerdir?
uçucu yağlar bitkilerden elde edilen bileşiklerdir.Yağlar bitkinin kokusunu ve tadını yahut “özünü” içerir.
Eşsiz aromatik bileşikler, her uçucu yağa karakteristik özünü verir.Uçucu yağlar damıtma (buhar ve / yahut su yoluyla) yahut soğuk presleme üzere mekanik sistemler ile elde edilir.Aromatik kimyasallar çıkarıldıktan sonra, kullanıma hazır bir eser oluşturmak için bir taşıyıcı yağ ile birleştirilirler.
Yağların üretilme biçimi kıymetlidir, zira kimyasal süreçlerle elde edilen uçucu yağlar gerçek uçucu yağlar olarak kabul edilmez.
Uçucu yağlar nasıl çalışır?
Esansiyel yağlar en çok çeşitli metotlarla solundukları aromaterapi uygulamasında kullanılır.
Esansiyel yağlar direk oral olarak alınmamalıdır.Uçucu yağlardaki kimyasallar bedeninizle çeşitli formlarda etkileşime girebilir.
Cildinize uygulandığında, kimi bitki kimyasalları emilir .Bazı uygulama yollarının, ısıyla yahut bedenin farklı bölgelerine uygulanması üzere emilimini artırabileceği düşünülmektedir. Lakin, bu alandaki araştırmalar eksiktir.
Aromaların esansiyel yağlardan solunması, beyninizin, hislerde, davranışlarda, koku alma duyusunda ve uzun periyodik hafızada rol oynayan bir kısmı olan limbik sisteminizi uyarabilir .
farklı bir biçimde, limbik sistem büyük ölçüde anıların oluşturulmasına katılmaktadır. Bu, tanıdık kokuların neden anıları yahut hisleri tetikleyebildiğini kısmen açıklayabilir .
Limbik sistem ayrıyeten nefes alma, kalp atış suratı ve kan basıncı üzere bilinçdışı fizyolojik işlevlerin denetiminde rol oynar.
Tanınan uçucu yağlar
Her biri kendine has kokusu ve sıhhat açısından potansiyel faydaları olan 90’dan fazla uçucu yağ çeşidi vardır.
İşte 10 tanınan esansiyel yağın ve bunlarla ilgili sıhhat özelliklerinin kısa bir listesi:
Nane: Enerjiyi artırmak ve sindirime yardımcı olmak için kullanılır
Lavanta: Gerilimi azaltmak için kullanılır.
Sandal ağacı: Sonları yatıştırmak ve odaklanmaya yardımcı olmak için kullanılır
Bergamot: Gerilimi azaltmak ve egzema üzere cilt hastalıklarını uygunlaştırmak için kullanılır
Gül: ruh halini düzgünleştirmek ve tasayı azaltmak için kullanılır
Papatya: ruh halini ve rahatlamayı düzgünleştirmek için kullanılır
Ylang-Ylang: Baş ağrısı, mide bulantısı ve cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır.
Çay Ağacı: Enfeksiyonlarla savaşmak ve bağışıklığı artırmak için kullanılır
Yasemin: depresyon, doğum ve libidoya yardımcı olmak için kullanılır
Limon: Sindirim, ruh hali, baş ağrıları ve daha fazlasına yardımcı olmak için kullanılır.
Uçucu yağların sıhhat faydaları
Yaygın kullanımlarına karşın, uçucu yağların makul sıhhat şartlarını tedavi etme yeteneği hakkında çok az şey bilinmektedir.
Gerilim ve telaş
Gerilim ve korku yaşayan kişilerin% 43’ünün semptomlarını hafifletmek için bir çeşit alternatif terapi kullandığı kestirim edilmektedir .
Aromaterapi konusunda, birinci çalışmalar hayli olumlu olmuştur. Birçoğu, birtakım esansiyel yağların kokusunun, telaş ve gerilimi tedavi etmek için klâsik tedaviyle birlikte olumlu ssonuç verdiğini göstermiştir .
Farklı bir halde, masaj sırasında esansiyel yağların kullanılması gerilimin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Baş ağrısı ve migren
90’larda yapılan , iki küçük çalışma, iştirakçilerin alınları ve burnuna nane yağı ve etanol karışımının alınmasının baş ağrısı ağrılarını hafiflettiğini tespit edilmiştir.
Son çalışmalar da cilde nane ve lavanta yağı uyguladıktan sonra baş ağrısının azaldığını gözlemledi.
Dahası, şakaklara papatya ve susam yağı karışımı uygulamanın baş ağrısı ve migrenleri tedavi edebileceği önerildi. Bu, klasik bir Farsça baş ağrısı ilacıdır .,
Uyku ve uykusuzluk
Kokulu lavanta yağının, doğumdan sonra bayanların yanı sıra kalp hastalığı olan hastaların da uyku kalitesini güzelleştirdiği gösterilmiştir .
Bir derleme esansiyel yağlar ve uyku ile ilgili 15 çalışmayı incelemiş ve çalışmaların birçok, yağların koklanmasının – çoğunlukla lavanta yağı – uyku alışkanlıkları üzerinde olumlu tesirleri olduğunu göstermiştir.
İltihabı azaltmak
Esansiyel yağların inflamatuar hastalıklarla uğraşta yardımcı olabileceği öne sürülmüştür. Birtakım çalışmalar, antienflamatuar tesirlerinin olduğunu göstermektedir.
Bir fare çalışmasında kekik ve kekik uçucu yağlarının bir kombinasyonunun alınmasının kolit remisyonunun indüklenmesine yardımcı olduğu bulundu. Kimyon ve biberiye yağları üzerinde yapılan iki sıçan çalışması da emsal sonuçlara ulaşmıştır .
Bununla birlikte, çok az sayıda insan çalışması bu yağların enflamatuar hastalıklar üzerindeki tesirlerini incelemiştir. Bu nedenle, aktiflikleri ve güvenlikleri bilinmemektedir .
Antibiyotik ve antimikrobiyal
Antibiyotiğe dirençli bakterilerin artması , bakteriyel enfeksiyonlarla çaba edebilecek öteki bileşiklerin araştırılmasına olan ilgiyi arttırdı.
Test tüpü çalışmaları, nane ve çay ağacı yağı üzere uçucu yağları, antimikrobiyal tesirleri bakımından ağır formda araştırmış, birtakım müspet sonuçlar gözlemlemiştir.
Bununla birlikte, bu test tüpü çalışma sonuçları değişik olsa da, bu yağların bedeninizdeki tesirlerini yansıtması gerekmez. Muhakkak bir uçucu yağın beşerdeki bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebileceğini kanıtlamaz.
Başka kullanımlar
Uçucu yağlar, aromaterapi dışında birçok kullanım alanına sahiptir.
Birçok insan meskenlerini kokutmak yahut çamaşır yıkamak üzere yöntemer için de kullanır.
Ayrıyeten mesken üretimi kozmetiklerde ve yüksek kalitede doğal eserlerde doğal bir koku olarak kullanılırlar.
Dahası, uçucu yağların DEET üzere insan üretimi sivrisinek kovuculara inançlı ve etraf dostu bir alternatif sunabileceği öne sürülmüştür.
Fakat, aktiflikleri ile ilgili sonuçlar karışıktır.
Çalışmalar, sitronella üzere birtakım yağların birtakım sivrisinek tiplerini yaklaşık 2 saat boyunca uzak tutabildiğini göstermiştir. Müdafaa mühleti, vanilin ile birlikte kullanıldığında 3 saate kadar uzatılabilir.
Ayrıyeten, uçucu yağların özellikleri, kimilerinin besinlerin raf ömrünü uzatmak için endüstriyel olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Gerçek uçucu yağlar nasıl seçilir
Birçok şirket yağlarının “saf” yahut “tıbbi sınıf” olduğunu tez ediyor. Bununla birlikte, bu tabirler kozmik olarak tanımlanmamıştır ve bu nedenle çok az yük taşırlar.
Düzenlenmemiş bir sanayinin eserleri olduğu göz önüne alındığında, uçucu yağların kalitesi ve bileşimi büyük ölçüde değişebilir .
Sırf yüksek kaliteli yağları seçmek için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:
Saflık: Katkı hususu yahut sentetik yağ içermeyen, yalnızca aromatik bitki bileşikleri içeren bir yağ bulun. Saf yağlar ekseriyetle “lavanta esansiyel yağı” üzere tabirler yerine bitkinin botanik ismini (Lavandula officinalis gibi) listeler.
kalite: Gerçek uçucu yağlar, en az ekstraksiyon süreci ile değiştirilen yağlardır. Damıtma yahut mekanik soğuk presleme ile çıkarılan kimyasal husus içermeyen bir uçucu yağ seçin.
Prestij: Yüksek kaliteli eserler üretmek için prestiji olan bir marka satın alın.
Güvenlik ve yan tesirler
Yalnızca bir şeyin doğal olması inançlı olduğu manasına gelmez.
Bitkiler ve bitkisel eserler, sıhhatinize ziyan verebilecek birçok biyoaktif bileşik içerir ve uçucu yağlar da bunlardan farklı değildir.
Bununla birlikte, cildinizde kullanım için solunduğunda yahut sabit baz yağla birleştirildiğinde, birçok esansiyel yağların inançlı olduğu kabul edilir. Ortamda gebe bayanlar, çocuklar ve evcil hayvanlar da dahil olmak üzere kokuyu içebilecek diğerlerini da göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun.
Bununla birlikte, kimi yan tesirlere neden olabilirler:
-döküntüler
-astım atakları
-baş ağrısı
-alerjik tepkiler
-En sık görülen yan tesir kızarıklık olmasına karşın, uçucu yağlar daha önemli tepkilere neden olabilir ve bunlar bir vefat hadisesi ile bile ilişkilendirilmiştir .
En sık aksi tepkilerle ilişkilendirilen yağlar lavanta, nane, çay ağacı ve ylang-ylang’dır.
Tarçın üzere fenollerde bulunan yağlar cilt tahrişine neden olabilir ve baz yağ ile birleştirilmeden cilt üzerinde kullanılmamalıdır. Bu ortada, turunçgillerden elde edilen esansiyel yağlar, cildin güneş ışığına verdiği tepkisi arttırır ve yanıklar oluşabilir.
Uçucu yağların yutulması tavsiye edilmez, zira ziyanlı ve birtakım dozlarda ölümcül olabilir .
Çok az sayıda çalışma, bu yağların, ekseriyetle kaçınmaları tavsiye edilen gebe yahut emziren bayanlar için güvenliğini incelemiştir.
ÖZETLE ;
Uçucu yağların, bir baz yağ ile birleştirildiklerinde, cilde solunduğunda yahut cilde uygulanmasında çoklukla inançlı olduğu düşünülür. Onlar direk oral alınmamalıdır.
Bununla birlikte, alakalı sıhhat savlarının birçoklarını destekleyen ispatlar eksiktir ve aktiflikleri çoklukla abartılmaktadır.
Küçük sıhhat sorunları için, tamamlayıcı bir terapi olarak uçucu yağların kullanılması muhtemelen zararsızdır.
Bununla birlikte, önemli bir sıhhat durumunuz varsa yahut ilaç kullanıyorsanız, kullanımlarını sıhhat uzmanınızla görüşmelisiniz.