Ulkemizde Arıcılık Faaliyetleri Nerede Yapılır,
imagesulkemizdearicilikfaaliyetlerineredeyapilir5afb539b15052
BAL:
Arının yaşayabildiği her yerde az veya cok bal yetişir
Bazı bolgelerin balları farklıdır Mesela Duzcede acı bal (deli bal da denir Yenince baş donmesi yapar, Arılara yedirilirse, calışma hızları artar Bazı arıcılar, ilk baharda arılarını orada bir muddet bekletip, kuvvetlenmesini sağlarlar) yetişir Marmariste cam balı, Rize de Anzer balı Turkiyenin genelinde Yayla balı veya cicek balı adı verilen genel bal turu yetişir
POLEN (cicek tozu): Yavru arıların yumurtadan cıkıp, larva halindeyken beslenmeleri icin uretilen yiyecekleri, polenden yapılır
ARISUTU:
Ana arı (veya Kralice arı) nın uzun omurlu(358 sene) olmasını sağlayan, larva (kurtcuk) halindeyken beslendiği, arılar tarafından ozel olarak uretilip kapsulune yerleştirilen krem rengi ve kıvamında ozel bir besin maddesidir Saf olarak yenirse oldurucu olduğu soylenir Onun icin, belli bir oranda balla karıştırılıp piyasada satılır
25 Sene arıcılık yapmış, tecrubeli, tanıdığım birinden duyduğum ilginc soz: Bal, sadece ciceklerden olmaz, BAL CİĞ YAĞMASI GİBİ GOKTEN YAĞAR
Ulkemiz farklı ekolojik ve iklim ozelliklerine sahip bolgeleri ile arıcılık konusunda dunya capında iyi bir potansiyele sahiptir Dunyadaki tarımsal gelişmelere parelel olarak arıcılık tekniği ve yenilikleri biraz yavaş da olsa ulkemizde de uygulanmaya başlamaktadır Tarım ve Koyişleri Bakanlığı onderliğinde arıcıların Arı Yetiştiricileri Birliği adı altında orgutlenme faaliyetleri hızlanmış, son birkac yıl icerisinde yeni yonetmelik ve duzenlemeler yapılmıştır Tum bu calışmalar arıcılık sektorunde gecmiş yıllara oranla buyuk atılımlar yaşanmasına neden olmuştur
Tarımda verimliliğin etkileyen iki temel esastan biri olan genetik yapı nesilden nesile aktarılır ve kolaylıkla değiştirilemezler Verimi etkileyen ikinci unsur ise cevre faktorleridir Birim alandan veya canlıdan verimliliği artırmak icin her iki faktorun de uygun olması gerekir Bir canlının yapısını değiştiremeyiz, ancak sonraki nesilleri veya o canlıyı uretim dışı bırakarak farklı genetik yapıdaki canlıyı getirerek genetik yapıyı değiştirebiliriz Ancak genetik yapının değişiminde cevre şartlarına uygunluk cok onemlidir Bu nedenle kademeli olarak ıslah calışmalarının yurutulmesi daha başarılı olacaktır Yine cevre faktorlerinde de bir takım iyileştirmeler yapılabilir Orneğin arıcılık acısından baktığımızda bakım ve besleme koşullarının iyileştirilmesi ve flora değişikliği iyileştirme olabilir Dunya uzerinde bu amacla yapılan calışmalarda en fazla kullanılan arılar olan İtalyan ve Karniyol gibi arı ırkları ile bazı ıslah calışması urunleri (orneğin Buckfast arısı) gibi materyaller değişik yollar ile ulkemize getirilip kullanılmaktadır Bu arılar ile yapılan bilimsel araştırmalar da vardır Bu calışmalardan elde edilen sonuclara ve dunyada yapılan calışma sonuclarına gore bu arı materyallerinin ulkemizde kontrollu olarak kullanılmasının faydalı olacaktır Ancak ozellikle şunu belirtmekte fayda vardır Ulkemizde Anadolu arısının Muğla ekotipinin ve Kafkas ırkının korunması ve yapılacak ıslah calışmalarında mutlaka kullanılmaları gerekmektedirAyrıca yurt dışından getirilecek materyali Bakanlık ve Universiteler işbirliği ile hastalık ve zararlı bulaşmasına karşı kontrol edilerek getirilmesi ulke arıcılığımızın geleceği acısından oldukca buyuk onem arz etmektedir
imagesulkemizdearicilikfaaliyetlerineredeyapilir5afb539b15052
BAL:
Arının yaşayabildiği her yerde az veya cok bal yetişir
Bazı bolgelerin balları farklıdır Mesela Duzcede acı bal (deli bal da denir Yenince baş donmesi yapar, Arılara yedirilirse, calışma hızları artar Bazı arıcılar, ilk baharda arılarını orada bir muddet bekletip, kuvvetlenmesini sağlarlar) yetişir Marmariste cam balı, Rize de Anzer balı Turkiyenin genelinde Yayla balı veya cicek balı adı verilen genel bal turu yetişir
POLEN (cicek tozu): Yavru arıların yumurtadan cıkıp, larva halindeyken beslenmeleri icin uretilen yiyecekleri, polenden yapılır
ARISUTU:
Ana arı (veya Kralice arı) nın uzun omurlu(358 sene) olmasını sağlayan, larva (kurtcuk) halindeyken beslendiği, arılar tarafından ozel olarak uretilip kapsulune yerleştirilen krem rengi ve kıvamında ozel bir besin maddesidir Saf olarak yenirse oldurucu olduğu soylenir Onun icin, belli bir oranda balla karıştırılıp piyasada satılır
25 Sene arıcılık yapmış, tecrubeli, tanıdığım birinden duyduğum ilginc soz: Bal, sadece ciceklerden olmaz, BAL CİĞ YAĞMASI GİBİ GOKTEN YAĞAR
Ulkemiz farklı ekolojik ve iklim ozelliklerine sahip bolgeleri ile arıcılık konusunda dunya capında iyi bir potansiyele sahiptir Dunyadaki tarımsal gelişmelere parelel olarak arıcılık tekniği ve yenilikleri biraz yavaş da olsa ulkemizde de uygulanmaya başlamaktadır Tarım ve Koyişleri Bakanlığı onderliğinde arıcıların Arı Yetiştiricileri Birliği adı altında orgutlenme faaliyetleri hızlanmış, son birkac yıl icerisinde yeni yonetmelik ve duzenlemeler yapılmıştır Tum bu calışmalar arıcılık sektorunde gecmiş yıllara oranla buyuk atılımlar yaşanmasına neden olmuştur
Tarımda verimliliğin etkileyen iki temel esastan biri olan genetik yapı nesilden nesile aktarılır ve kolaylıkla değiştirilemezler Verimi etkileyen ikinci unsur ise cevre faktorleridir Birim alandan veya canlıdan verimliliği artırmak icin her iki faktorun de uygun olması gerekir Bir canlının yapısını değiştiremeyiz, ancak sonraki nesilleri veya o canlıyı uretim dışı bırakarak farklı genetik yapıdaki canlıyı getirerek genetik yapıyı değiştirebiliriz Ancak genetik yapının değişiminde cevre şartlarına uygunluk cok onemlidir Bu nedenle kademeli olarak ıslah calışmalarının yurutulmesi daha başarılı olacaktır Yine cevre faktorlerinde de bir takım iyileştirmeler yapılabilir Orneğin arıcılık acısından baktığımızda bakım ve besleme koşullarının iyileştirilmesi ve flora değişikliği iyileştirme olabilir Dunya uzerinde bu amacla yapılan calışmalarda en fazla kullanılan arılar olan İtalyan ve Karniyol gibi arı ırkları ile bazı ıslah calışması urunleri (orneğin Buckfast arısı) gibi materyaller değişik yollar ile ulkemize getirilip kullanılmaktadır Bu arılar ile yapılan bilimsel araştırmalar da vardır Bu calışmalardan elde edilen sonuclara ve dunyada yapılan calışma sonuclarına gore bu arı materyallerinin ulkemizde kontrollu olarak kullanılmasının faydalı olacaktır Ancak ozellikle şunu belirtmekte fayda vardır Ulkemizde Anadolu arısının Muğla ekotipinin ve Kafkas ırkının korunması ve yapılacak ıslah calışmalarında mutlaka kullanılmaları gerekmektedirAyrıca yurt dışından getirilecek materyali Bakanlık ve Universiteler işbirliği ile hastalık ve zararlı bulaşmasına karşı kontrol edilerek getirilmesi ulke arıcılığımızın geleceği acısından oldukca buyuk onem arz etmektedir