Üniter yönetim anlayışı nedir?
Üniter devlet, merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı ve idari birimlerin (ulusal ölçeğin altındaki birimlerin) sadece merkezi yönetimin devretmeyi uygun gördüğü yetkileri kullanabildiği, tek bir birim olarak yönetilen devlet. Dünya devletlerinin büyük çoğunluğu üniter devlettir.Üniter devlet özellikleri nelerdir?
Üniter devlet, ülkesi ile bölünmez bir bütündür. İl, ilçe vb idari bölümler ile ayrılabilirse de bunlar ancak idare hukuku yetki ve sorumluluklarına sahiptir. Üniter devlet, millî unsuru ile bölünmez bir bütündür. Din, dil, etnik grup vb. bakımlardan ayrım yapılamaz.Federal yönetim ne demek tarih?
Federal yönetim ne demek tarih?Federal devlet; bu anlamda iç yapıları itibarıyla özerk olan devletlerin (federe devlet) oluşturduğu siyasi bir birliktir. Federe devletlerin her biri kendi ülkesine, anayasasına sahip iken diğer devletlerle olan ilişkilerin düzenlenmesinde yetki federal devlete aittir.
Japonya üniter bir devlet mi?
Japonya üniter bir devlet mi?devlet de denir. Fransa, İngiltere, İrlanda, İsrail, İtalya, Hollanda, Japonya, Lüksemburg, Portekiz, Yunanistan, Türkiye… birer üniter devlettir. milletin, tek bir egemenliğe tabi olduğu devlet şeklidir.
Federatif ne anlama gelir?
Federatif devlet kısaca; tek bir amaç için, iç yapıları özerk tutulan devletlerin oluşturmuş olduğu siyasi birliktir. Federe devletlerin oluşturan tüm devletlerin kendi anayasası mevcutken dış ülke ilişkileri federe devlete aittir. Federe devleti oluşturan devletler kendi polis teşkilatlarını kurabilmektedirler.Federal ülkeler hangileri?
Örneğin Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Güney Afrika Birliği, Hindistan, Almanya, İsviçre, Belçika, federal yapıya sahip devletlerdir.Federal devlet hangi ülkeler?
Federal devlet hangi ülkeler?Konfederasyon ülkeler hangileri?
Konfederasyon ülkeler hangileri?Bkz. Arjantin, Küba, İspanya, Kolombiya, Meksika, Kanada Federal devletlere örnek olarak verilebilir. Fakat tam tersi bir süreç olarak bir istisna, federasyon devleti olan Yugoslavya’nın son iki üyeleri Sırbistan ve Karadağ 2003 yılında Sırbistan ve Karadağ adında bir konfederasyon devletine dönüştü.