unsuz benzeşmesi ornekleri
Unsuz Benzeşmesi (Unsuz Sertleşmesi)
P, c, t, k, f, h, s, ş harfleri ile biten bir kelimeye c, d, g harfleri ile başlayan bir ek gelirse, ekin başındaki yumuşak harfler sertleşir Buna gore; cc, dt, gk olur
Ornekler:
Kebapcıkebapcı,
Yavaşcayavaşca,
Ayakcakayakcak,
ayakdaayakta,
yurtdanyurttan,
sesdeşsesteş,
yapdıyaptı,
acdıractır,
atgıatkı,
secginseckin,
calışgancalışkan,
kısgackıskac
kitapda kitapta
NOT : Bu kural, sayıların rakamla yazılışlarında da gecerlidir Buna gore rakamlar okunur ve okunuşu p, c, t, k, f, h,s, ş harflerinden biriyle biterse, ekler de sertleşir Buna uyulmazsa yazım yanlışı yapılmış olur Ornek : Saat 3'de geldim (Yanlış), Saat 3'te geldim (Doğru)
Ozel durumlar değiştir
1 Bazı birleşik kelimelerin bu kurala uymadığı gorulur : Dikdortgen, Akciğer 2 Bazı matematik terimlerinin bu kurala uymadığı gorulur: Ucgen, beşgen 3 De, da bağlacı, başlı başına bir kelime olduğu icin p, c,t,k,f,h,s,ş harfleriyle biten kelimelerden sonra gelse bile sertleşme kuralına uymaz Zaten de, da bağlacını d, d ekinden ayıran en onemli ozelliklerden biri de budur Ornek: Gitsek de olur, gitmesek de
Farklı ornekler değiştir
Sozcuk: Ek: Yazılışı:
Kayık cı Kayıkcı
Piş gin Pişkin
Ağac dan Ağactan
Uc de Ucte
Simit ci Simitci
Corap ci Corapcı
Sabah cı Sabahcı
Dolap de Dolapta
Taş gin Taşkın
Unsuz Benzeşmesi (Unsuz Sertleşmesi)
P, c, t, k, f, h, s, ş harfleri ile biten bir kelimeye c, d, g harfleri ile başlayan bir ek gelirse, ekin başındaki yumuşak harfler sertleşir Buna gore; cc, dt, gk olur
Ornekler:
Kebapcıkebapcı,
Yavaşcayavaşca,
Ayakcakayakcak,
ayakdaayakta,
yurtdanyurttan,
sesdeşsesteş,
yapdıyaptı,
acdıractır,
atgıatkı,
secginseckin,
calışgancalışkan,
kısgackıskac
kitapda kitapta
NOT : Bu kural, sayıların rakamla yazılışlarında da gecerlidir Buna gore rakamlar okunur ve okunuşu p, c, t, k, f, h,s, ş harflerinden biriyle biterse, ekler de sertleşir Buna uyulmazsa yazım yanlışı yapılmış olur Ornek : Saat 3'de geldim (Yanlış), Saat 3'te geldim (Doğru)
Ozel durumlar değiştir
1 Bazı birleşik kelimelerin bu kurala uymadığı gorulur : Dikdortgen, Akciğer 2 Bazı matematik terimlerinin bu kurala uymadığı gorulur: Ucgen, beşgen 3 De, da bağlacı, başlı başına bir kelime olduğu icin p, c,t,k,f,h,s,ş harfleriyle biten kelimelerden sonra gelse bile sertleşme kuralına uymaz Zaten de, da bağlacını d, d ekinden ayıran en onemli ozelliklerden biri de budur Ornek: Gitsek de olur, gitmesek de
Farklı ornekler değiştir
Sozcuk: Ek: Yazılışı:
Kayık cı Kayıkcı
Piş gin Pişkin
Ağac dan Ağactan
Uc de Ucte
Simit ci Simitci
Corap ci Corapcı
Sabah cı Sabahcı
Dolap de Dolapta
Taş gin Taşkın