Son konular

Uranyum Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
53
Yaş
36
Coin
256,936
Uranyum; radyoaktif kimyasal bir elementtir. Uranyum 1789 yılında Martin Heinrich tarafından keşfedilmiştir. Uranyum hakkında bilinmeyenler elementleri yakından araştıranlar tarafından merak konusu olmuştur.
Uranyum; radyoaktif kimyasal bir element olarak tanımlanmaktadır. Uranyumun simgesi ‘’U’’dur. Uranyum ilk defa 1789 senesinde Martin Heinrich tarafından keşfedilmiş ve 1841 senesinde Eugene – Melchior Peligot tarafından izole edilmiştir. Uranyum cama katıldığı zaman sarı ve yeşil bir renk verir. Yüksek radyoaktif bir element olmakla birlikte yüksek yoğunluğa da sahiptir. Çelikten daha yumuşaktır ancak kurşundan %65 daha yoğundur.

Uranyum Ne İşe Yarar?
Uranyum; santrallerde kullanılan nükleer güç yakıtı olarak da bilinmektedir. Günümüzde nükleer güç santrallerinde yakıt olarak da kullanılmaktadır. Doğal uranyumlu yakıtlar ağır su ile soğutulan reaktörlerde de kullanılabilmektedir. Hafif su ile soğutulan reaktörler ise zenginleştirilmiş uranyum yakıtı kullanmaktadır.

Uranyum Atom Numarası Kaçtır?
Uranyum; radyoaktif kimyasal bir element olarak pek çok kullanım alanına sahiptir. Özellikle nükleer güç yakıtı olarak kullanılabilen uranyumun atom numarası element araştırmacıları tarafından merak konusu olmuştur. Uranyum atom numarası; 92’dir.

Uranyum Bulunan Ülkeler Hangileridir?
Uranyum bulunan ülkeler; Avusturalya, Kazakistan, Rusya ve Kanada’dır. Dünyada bilinen anlamda uranyum rezervinin 1 milyon 661 bin tonu Avusturalya’da, 629 bin tonu Kazakistan’da, 487 bin 200 tonu Rusya’da 468 bin 700 tonu Kanada’da bulunmaktadır.

Uranyum Doğada Nasıl Bulunur?
Uranyum doğada hiçbir zaman serbest olarak bulunmaz. Uranyum çeşitli elementler ile birleşerek minerallerini meydana getirir. Yerkabuğunda yüzlerce uranyum minerali vardır. Ancak bunların büyük bir çoğunluğu ekonomik boyutta uranyuma sahip değildirler.

Uranyum Doğada Bulunur Mu?
Uranyum doğada serbest olarak bulunamaz. Uranyum ancak çeşitli elementler ile birleşerek minerallerini bir şekilde meydana getirir. Ancak serbest olarak uranyumun doğada kendiliğinden meydana gelmesi beklenemez.

Uranyum Dünyada En Çok Nerede Çıkarılır?
Uranyum hakkında bilinmeyen pek çok bilgi bulunuyor. Uranyumun dünyada farklı ülkelerde çıkarıldığı bilinen bilgiler arasında yer alıyor. Uranyum dünyada en çok 1 milyon 661 ton uranyum rezervi ile Avusturalya’da çıkarılıyor.

Uranyum Elle Tutulur Mu?
Uranyum elementi radyoaktif ve yoğun bir element olduğu için bu alanda en çok merak çeken konular arasında yer alıyor. Uranyumun elle tutulup tutulamayacağı merak edilen sorular arasında yer buluyor. Uranyum radyoaktif bir element olduğu için elle tutulmaması gerektiği tavsiye edilir. Bu bakımdan uranyum elle tutulamaz diyebiliyoruz.

Uranyum Hangi Alanlarda Kullanılır?
Uranyum kullanım alanları şu şekilde sıralanıyor;

Nükleer enerji santralinde elektrik üretiminde

Savaş sanayisinde silah üretiminde

Zırh delici mermilerin üretiminde ve sert zırhların yapım aşamasında

Seramik malzemelere renk vermek amacıyla mermer ve seramik fabrikaları içerisinde

Uranail asetat analitik uygulamalarında

Dolaylı olarak tıp, tarım, bilimsel araştırma, sanayi ve uzay gibi alanlarda da kullanıldığı gözlenmiştir. Bu özellikleri ile uranyumun pek çok alanda aktif olarak kullanıldığını söylemek mümkündür.
 
Üst Alt