Son konular

Uşak SİVASLI İlçesi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
58
Yaş
36
Coin
256,936
SİVASLI

Sivaslı 1953 yılına kadar Uşak’a bağlı bir nahiye iken, 15 Temmuz 1953’te Uşak’ın il olmasıyla birlikte ilçe olmuştur.


Sivaslı, Ege bölgesinde (İç Batı Anadolu) Uşak iline bağlı bir ilçedir. Uşak’ın güneydoğusunda ve Uşak-Denizli Devlet Karayolunun 35. kilometresinde Bulkaz Dağları’nın eteklerinde kurulmuştur.
38-39 derece enlem, 29-30 derece boylam çizgileri arasındadır.

Sivaslı; kuzeyde Uşak Merkez İlçe, kuzeydoğuda Banaz, doğuda Afyon’un Sandıklı ilçesi, güneyde Denizli’nin Çivril ilçesi, güneybatıda Karahallı ilçesi, batıda Ulubey ve Merkez ilçe toprakları ile çevrilidir.
İlçenin doğusunda Bulkaz Dağları mevcuttur. Bu dağlar Denizli-Uşak il sınırının olduğu yerde Kuruçay vadisi ile ikiye ayrılmış olup, güney kısmına Bulkaz Dağı, kuzey kısmına da Kocadağ adı verilir.
Diğer yandan Afyon-Uşak doğal il sınırını oluştururlar. Yüksekliği 1990 metredir.
İlçenin geriye kalan arazisi genellikle düz olup, yer yer engebelidir. Topraklarından Büyük Menderes nehrinin bir kolu olan Banaz Çayı geçmektedir. Sivaslı 2. sınıf deprem bölgesinde bulunmaktadır.


Bitki örtüsünü bozkırlar ve çalılıklar teşkil eder. Dağlarda ise orman alanları geniş yer tutar. Ormanlarda en çok çam, ardıç ve meşe ağaçları bulunmaktadır

İlçede İç Batı Anadolu Bölümü'nde hakim olan karasal iklim hüküm sürer.


İlçenin geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve nakliyeciliktir. İlçe ekonomisinde 1960’lı yıllardan sonra Avrupa'ya işçi olarak giden kişilerin getirileri de önemli yer tutmaktadır. Bunların dışında ilçede; dokumacılık,
halı-kilim, testi-bardak ve mermer ocakları gibi işletmeler de mevcuttur. Sivaslı’nın sucuk ve çileği çok meşhurdur. Her yıl Haziran ayının başında Çilek Festivali düzenlenir.


Şeker pancarı ve tütün; tahıllardan arpa, buğday, mısır; yağlı tohumlulardan susam ve haşhaş yetiştirilen tarım ürünleri arasındadır. İlçe çileğiyle de meşhurdur.
 
Üst Alt