USB Port Nedir?

Tepkime
10
Yaş
36
Coin
2
USB (Universal Serial BUS), bilgisayarlarda genelde aksesuar bağlamaya yarayan giriş / arabirimdir.

Günümüzde bilgisayarların hemen hepsinde birden fazla USB girişi bulunmaktadır. Bu USB konnektörler fareden yazıcıya birçok çevresel cihazın bilgisayara hızlı ve kolayca bağlanmasını sağlar. İşletim sisteminin desteklemesine göre, cihaz sürücülerinin yüklenmesi de oldukça kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Paralel port, seri port ve diğer bazı özel kartların kurulumuyla karşılaştırıldığında USB cihazlar inanılmaz derecede basit yapıdadırlar.
Bu makalede USB portlar kullanım ve teknik özellikleri açısından incelenecektir.
USB girişler geliştirilmeden önce bilgisayara bir cihaz bağlamak gerçekten çok baş ağrıtıcı olabiliyordu.
- Yazıcılar paralel porta bağlanırdı ve birçok bilgisayarda sadece tek giriş vardı. Bunun sonucunda erişim ve kullanım hızı sınırlanıyordu.
- Bilgisayardaki seri port çıkışları da sınırlı ve hız açısından çok tatminkar değillerdi.
- Daha hızlı çalışması gerekan bağlantılar, bilgisayar kasasına takılan kendi kartlarına sahiplerdi ancak bilgisayarın slot sayısı sınırlıydı.
USB tüm bu problemleri ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilmiştir. USB basit kullanımı sayesinde, kolay bir şekilde 127 adete kadar cihazın bilgisayar bağlantısı yapılabilmektedir.
Günümüzde hemen her çevresel aygıt USB girişiyle beraber gelmektedirler.
- Bilgisayar yazıcısı
- Tarayıcı
- Mouse
- Joystick
- Dijital kamera
- Webcam
- Bilimsel veri işleme cihazları
- Modemler
- Speakerlar
- Telefonlar
- Depolama cihazları
- Network bağlantıları
USB Kablo ve Konnektörler
Bir bilgisayara USB cihaz bağlamak oldukça kolaydır. USB konnektörü cihazın arkasında veya önünde bulunan USB girişlere takmak yeterli olacaktır.

Takılan, yeni bir cihaz ise işletim sistemi otomatik olarak tespit edecek ve cihazın sürücüsünü soracaktır. Eğer cihaz kurulduysa bilgisayar cihazı aktive edecek ve onunla haberleşmeye başlayacaktır. USB cihaz istenilen zamanda takılıp çıkartılabilir.
Birçok USB cihaz kendi kablosuyla birlikte gelmektedir. Bu dahili kablo, A konnektörü içerir. Eğer kablosuyla gelmezse üzerinde B tipi soket girişi bulunmaktadır.
USB kafa karışıklığını önlemek için A ve B konnektör standartlarını kullanır.

A konnektörü bilgisayara doğru olan veri akışını yönlendirir.

B konnektörü ise bilgisayardan gelen veri akışını yönlendirir.
USB Hubları
USB port sayısının yeterli olmadığı yerlerde USB hublar kullanılarak USB giriş sayısı arttırılabilir. USB standartı, 127 cihaza kadar bağlantıyı desteklemektedir.

USB Çalışma Prensibi
Ana bilgisayarın enerjisi açıldığında öncelikle bağlı olan tüm cihazları kontrol eder ve herbirine bir adres atar. Bu işleme listeleme denmektedir. Ana bilgisayar ayrıca her cihazın hangi tipte veri transfer etmek isteyeceğine bakar.
- Kesme : Fare veya klavye gibi çok az sayıda veri gönderen cihazlar kesme modunu tercih eder.
- Bulk : Yazıcı gibi büyük paketler halinde veri alan cihazlar ise bulk transfer modunu kullanır. Bir data bloğu yazıcıya gönderilerek doğru olup olmadığından emin olunur.
- Eşfrekanslı : Speaker gibi streaming cihazları eşfrekanslı modu kullanır. Cihaz ile ana bilgisayar arasındaki veri akışı gerçek zamanlı olarak gerçekleşir ve hata doğrulaması yoktur.
Ana bilgisayar kontrol paketleri ile ayrıca komutlar ve sorgular gönderebilir. Cihazlar numaralandıktan sonra ana bilgisayar kesme ve eşfrekanslı cihazlardan gelen toplam bant genişliği taleplerini izlemeye devam eder. Bant genişliğinin %90′ ınana kadarını kullanabilirler ancak bu seviye aşıldığında gelen talepler bilgisayar tarafından reddedilecektir.
USB erişilebilir bantgenişliğini çerçevelere böler ve ana bilgisayar bu çerçeveleri kontrol eder. Çerçeveler 1500 byte içerir ve her milisaniyede bir çerçeve oluşturulur. Çerçeve süresinde, eşfrekanslı ve kesme cihazları bantgenişliklerini garanti etmek için kendilerine yer alırlar.
USB Özellikleri
USB aşağıdaki özelliklere sahiptir.
- Bilgisayar host gibi davranır.
- 127 cihaza kadar bağlantı yapılabilir.
- USB kablosu tek başına 5 metreye kadar gidebilir. Hub ile birlikte ise ana bilgisayardan 30 metre uzağa kadar götürülebilir.
- USB 2.0 standartı ile beraber 480 megabit/sn maksimum veri kapasitesine ulaşılmıştır.
- USB kabloda enerji için iki tel ( +5 volt ve toprak ) data taşımak için eşlenik kablo
- Enerji kablosu için bilgisayar tarafından 5 volt, 500 miliamper enerji sağlanabilir.
- USB cihazlar istenilen zamanda takılıp çıkarılabilir.
- Birçok USB cihazı, bilgisayar güç tasarruf moduna geçtiğinde uyku durumuna geçebilmektedir.

Kırmızı : + 5 volt
Kahverengi : Toprak
Yeşil ve Mavi : Veri taşıma için
USB 2.0
USB 2.0 versiyonu Nisan 2000′ de USB 1.1′ in geliştirilmişi olarak lanse edilmiştir.
USB 2.0 multimedya ve depolamaa uygulamalarında ek bir bant genişliği sağlar ve data aktarım hızı 1.1 versiyonuna göre 40 kat daha yüksektir. USB 2.0 aynı zamanda 1.1 versiyonuda desteklemektedir.
1.5, 12 ve 480 megabit/sn olmak üzere üç farklı hız modunu destekler.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt