Uzaktan kumanda nedir nasıl kullanılır?Akıllı kumanda nedir?
Uzaktan kumanda elektronik cihazların, yaygın olarak televizyonların,kısa mesafelerde uzaktan kontrol edilebilmesini sağlayan parçasıdır.
Tarihçe:
Uzaktan kumandanın ilk örneklerinden biri, 1898 yılında Nikola Tesla tarafından “Hareket Eden Araç Veya Araçların Mekanizmalarının
Kontrolü İçin Cihaz Tekniği” ismi ile geliştirild
1903 yılında Leonardo Torres Quevedo, Telekino adlı tasarımını Paris Bilim Akademisi'nde deneysel bir gösteri ile tanıttı. Aynı yıl içinde Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD'de cihazın patentini aldı. Telekino elektromanyetik dalgalarla iletilen komutları yerine getiren bir robottu. Telekino uzaktan kumanda alanında bir öncü ve dünyanın ilk radyo kontrol cihazı olarak kabul edilmektedir. Torres, 1906 yılında Bilbao Limanı'nda kralın ve büyük bir kalabalığın önünde bir botu sahilden uzaktan kumanda ile başarılı bir şekilde yönlendirdi. Daha sonra Telekino'yu mermi ve torpidolara uyarlamaya
çalıştı ancak parasal sorunlar nedeniyle çalışmayı tamamlayamadı.
İlk uzaktan kumandalı model uçak 1932 yılında uçtu ve uzaktan kumanda teknolojisi yoğun olarak II. Dünya Savaşı süresince askeri amaçlarla kullanıldı. Bunun bir sonucu olarak Alman yapımı Wasserfall füzesi ortaya çıktı.
Televizyon kumandaları:
İlk televizyon uzaktan kumandası 1950'lerin ilk yarısında Zenith Radyo Şirketi tarafından geliştirildi. "Lazy Bones" (Türkçe:"Tembel Kemikler") olarak anılan bu uzaktan kumanda televizyona bir kablo ile bağlanmıştı. Bu ağır uzaktan kumandayı daha kullanışlı hale getirmek için 1955 yılında “Flashmatic” denen kablosuz uzaktan kumanda geliştirildi. Flashmatic’in çalışma prensibi bir fotoelektrik hücre üzerine ışın demeti gönderilmesine dayanıyordu. Hücreler başka ışık kaynaklarından gelen ışıkla uzaktan kumandadan gelen ışını ayırt edemiyordu. Ayrıca kumanda ışınının tam olarak hücre üzerine doğrultulması gerekiyordu.
1956 yılında Robert Adler, “Zenith Uzay Kumandası” adıyla kablosuz bir uzaktan kumanda geliştirdi. Kanalı ve ses şiddetini değiştirmek için mekanik ve ses ötesi tekniğini kullanıyordu. Kullanıcı uzaktan kumanda üzerinde bir düğmeye bastığında mekanik olarak meydana gelen çarpma sesi (her bir kanal için farklı frekansta) televizyon tarafından tespit edilip kanalın değiştirilmesini sağlıyordu. Transistörün bulunması ve piezoelektrik kristalleri içeren uzaktan kumandaların geliştirilmesi ile bu teknik daha ucuz ve kullanılabilir hale geldi. Ancak kullanılan frekans insan kulağının duyabileceği ses seviyesinin üzerinde olmasına rağmen, bazı insanların sesleri duyabilmesi ve bundan rahatsız olması, ksilofon ve benzeri ses çıkaran aletlerin uzaktan kumanda ile aynı frekansta çalışabildiği ve istemsiz kanal değişikliklerine sebep olması gibi sorunlar bu tekniğin çok kullanışlı olmadığını ortaya koydu.
Televizyon kumandalarında daha fazla özellik arayışı, BBC’nin Ceefax teletekst servisini geliştirmesiyle 1970'lerin sonlarına doğru ortaya çıktı. O dönemdeki çoğu uzaktan kumanda sınırlı sayıda özellik sunuyordu. Bazen kumandalarda sadece dört tane tuş vardı: sonraki kanal, önceki kanal, ses yükseltme ve ses azaltma. Bu tür kontroller, üç basamaklı sayılarla ifade edilen teletekst sayfalarının ihtiyacını karşılamıyordu. Bir sayfanın görüntülenebilmesi için bir uzaktan kumandanın, sıfırdan dokuza rakam tuşlarına ve buna benzer başka kontrol tuşlarına ihtiyacı vardı. Başlangıçta kablolu olan teletekst kumandalarınının, kullanımın devam etmesiyle birlikte, kablosuz olmasına ihtiyaç duyuldu. Bu nedenle BBC mühendisleri, bazı televizyon üreticisi firmalarla görüşerek 1977-78 yıllarında daha çok özellik içeren ilk kablosuz uzaktan kumanda örneklerini geliştirdi. Bu şirketlerden bir tanesi olan ITT daha sonra kendi adıyla anılacak olan ITT kızılötesi iletişim protokolünü geliştirmişti.
Akıllı Kumanda
Akıllı kumanda; bulunduğu yerin internet ağını algılayabilen, programlanarak farklı cihazları ya da seçilen bir özel cihazı farklı uzaklıklardan kontrol etmeyi sağlayan tuşlu, tuşsuz, dokunmatik gibi farklı modellerde üretilen kumandalara verilen addır.
Akıllı kumanda kodu nasıl girilir?
Akıllı Kumanda Nasıl Ayarlanır?
Akıllı uzaktan kumandanın kullanılması için öncelikle yapılandırmak gerekir. Kumandayı yapılandırmak istediğiniz cihaza doğrultarak kod tuşuna basılmalı ve yanan kırmışı ışığı gördükten sonra kod numarası girilmelidir. İşlemi tamamladıktan sonra kumandayı test edebilirsiniz.
Akıllı Kumanda Nasıl Kodlanır?
Akıllı kumanda ile hangi cihazın kontrolü sağlanmak isteniyorsa kumandanın tuşuna basarak söz konusu cihazın seçilmesi gerekir. Televizyon tuşu, uydu tuşu, ses sistemi tuşu gibi tuşlar tercih edilmelidir. Seçimi yaptıktan sonra kod düğmesine iki saniye kadar süre ile basıldığında kırmızı ışık yanacaktır.
Kırmızı ışığın yanmasının ardından seçeceğiniz cihazın kod numarasını girmelisiniz. Şimdi uzaktan kumandayı denemek için fonksiyon tuşlarını ve güç düğmelerini deneyin. Örneğin fonksiyon tuşlarını denerken bir şey eksikse veya düzgün çalışmıyorsa listedeki aşağıdaki kodu deneyin.
Akıllı Kumanda Ayarı Nasıl Yapılır?
Dilediğiniz cihazın kod numarasını girip onayladıktan sonra artık kumanda kullanıma hazır hale getirmek için ayarlanmalıdır. Sayı tuşları ile 1111 arandıktan sonra kırmızı ışık yanıp sönmeye başlayacaktır. Akıllı uzaktan kumandayı yapılandırmak istediğiniz cihaza doğrultun. Cihaz kapanır kapanmaz KOD tuşuna hızlıca 2 saniye basılı tutun. Bu işlemden sonra daha önce yanan kırmızı ışık sönmelidir. Kırmızı ışık söndükten sonra artık kullanıma hazır bir akıllı kumanda sahibi olacaksınız.
Akıllı Kontrol Sıfırlama
Akıllı kumanda ile uyumlu hale getirilen cihazdan vazgeçmek isteyebilirsiniz bunu için kumandanın sıfırlanması yani resetlenmesine gerek vardır. Sıfırlama prosedürü için sıfırlamak istediğiniz düğmeye basarak sürüklemek ve dilediğiniz cihazı seçmek gerekir. Daha önce kumandaya ayarlanan cihazların birini ya da tamamını sıfırlayabilirsiniz.
Sıfırlamak için KOD düğmesine yaklaşık 2 saniye basılı tuttuğunuzda kırmızı ışık yanmaya devam edecek ve bu haldeyken de dört tane sıfırı tuşlamanız gerekecek. Bu işlemde 0000 tuşladıktan sonra kırmızı ışık sönecektir. Işığın sönmesi resetleme işleminin başarıyla yapıldığı anlamına gelir.
Akıllı Uzaktan Kumanda Televizyona Nasıl Bağlanır?
Akıllı bir kumandanız varsa televizyon aldığınızda kutudan çıkan kumandayı kullanmanıza gerek kalmaz. Söz konusu akıllı kumandayı televizyona bağlayarak daha özgürce kullanabilirsiniz. Smart Remote yazılımını kullanarak bir TV’ye bağlamak için uygulamayı telefonunuzdan açın ve yeni bir cihaz ekleyin. Ek işlemde TV’niz izlenecek; Görünmüyorsa veya manuel olarak eklemek istiyorsanız TV’nin IP adresini girebilirsiniz.
Akıllı Uzaktan Kumandanın Özellikleri
Adından da anlaşılacağı gibi, akıllı uzaktan kumandalar, farklı işlevlere sahip olan ve diğer uzaktan kumandaların yapamayacağı uzaktan kumandaları kopyalamak için kullanılır. Bu kontrollere akıllı denmesinin nedeni, tüm kontrolleri kopyalamaları değil, birçok basit fonksiyonla kontrolleri kopyalamak için kullanılmalarıdır.
Günümüz teknolojisi bir süredir insanlar için yenilikler geliştirmiş ve bu yenilikleri insanların kullanımına açmıştır. Burada amaç, kullanıcıların konforunu, güvenini ve değişim taleplerini karşılamaktı. Otomasyon sistemlerinin yaygınlaşması ve otomatik kapı açma ve kapama sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte günümüzde bu uzaktan kumanda sistemlerini birçok alanda kullanıyoruz.
Akıllı Kumanda Nasıl Kullanılır?
Akıllı uzaktan kumandanın kullanılması için öncelikle yapılandırmak gerekir. Kumandayı yapılandırmak istediğiniz cihaza doğrultarak kod tuşuna basılmalı ve yanan kırmışı ışığı gördükten sonra kod numarası girilmelidir. İşlemi tamamladıktan sonra kumandayı test edebilirsiniz.
Akıllı Uzaktan Kumanda Alırken Nelere Dikkat Edilir?
TV’lerin işlevlerini yerine getirebilmesi için doğru TV uzaktan kumandasını seçmek çok önemlidir. Aksi halde uyumsuzluk nedeniyle herhangi bir işlem yapamayan bir cihaz sizin için çok yanlış bir tercih olacaktır.
Akıllı kumanda satın alırken dikkate alınması gereken unsurları şu şekilde sıralanabilir;
Televizyon ile uzaktan kumanda uyumluluğu, dikkate alınması gereken en önemli faktördür.
TV’nin markası kadar modeline de dikkat edilmelidir; Mevcut seri için uzaktan kumanda seçilmelidir.
Eski uzaktan kumandayı satın alınan yenisiyle karşılaştırarak, aynı tuş kombinasyonuna sahip olup olmadığını öğrenmelisiniz.
TV markasından başka bir uzaktan kumanda alırsanız her cihaza uyumlu olacağından kesinlikle emin olmalısınız. Akıllı cihazlarda bu kriter oldukça değişkenlik gösterebilmektedir.
İnternet denetimleri, ekran klavyesini kullanmayı kolaylaştıran seçeneklere öncelik vermelidir.
TV ayarlarını kolayca yapmanızı ve ayarlamalar yapmanızı sağlayan TV uzaktan kumandası, birçok yönden kullanım kolaylığı ve izleme deneyimini kişiselleştirme olanağı sağlayacaktır.
Tüm bu detaylar dikkatlice incelendikten ve TV’nin tüm özellikleri belirlendikten sonra beklenti ve ihtiyaçlarınıza uygun bir TV uzaktan kumandası bulmanız çok kolay hale geliyor.
Son zamanlarda, uzaktan kumandalar sadece kanalları değiştirmenize değil, aynı zamanda internette gezinmenize, çevrimiçi drama platformlarına erişmenize ve hatta arama motorlarında arama yapmanıza izin veren çok önemli elektronik araçlar haline geldi. Bu nedenle doğru uzaktan kumandalar ile bilgisayarınızda yaptığınız çoğu şeyi büyük bir TV ekranının rahatlığıyla yapabilirsiniz.
Akıllı Kumanda Fiyatları:
Akıllı TV’lerin her bütçeye uygun hale gelmesi ve birçok varyant sunan seçeneklerle TV uzaktan kumandası, bu kadar dijital çok yönlülüğe sahip cihazlara uygun versiyonları ile ön plana çıkmıştır. Her marka, çok düğmeli sisteme alışmış olanlar ve ekrandan kontrol etmeyi daha kolay bulanlar için TV kontrol yeteneklerini çeşitlendirdi.
Ayrıca dizileri de bulunan televizyonlar için uzaktan kumandalar, bireyin kendine özgü ihtiyaç ve beklentilerine göre farklı işlevler sunan bir tasarıma sahiptir. Markalar ile her TV’ye uygun uzaktan kumanda seçeneklerini kolayca bulabilirsiniz.