Son konular

Uzmanlara Göre Sütü Kaynatmak Besin Değerini Düşürüyor

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Uzmanlara Göre Sütü Kaynatmak Besin Değerini Düşürüyor

Yapılan araştırmalarda, açıkta satılan sütteki mikropları öldürmek için 10- 15 dakika kaynatılması nedeniyle vitaminlerin yüzde 12 ile 66 oranında azaldığı belirtildi.

Uzmanlar, sokakta satılan açık sütün sağlığa zararlı mikroorganizmaların yok olması için 90-95 santigrat derecede en az 10-15 dakika kaynatılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Uzm. Dr. Ahmet Özkul, kaynatma işlemiyle sütün besin değerinin düştüğünü söyledi. Yapılan araştırmalarda, insan beslenmesi için önemli bir besin maddesi olan sütün tüketiminin Türkiye'de düşük olduğunun tespit edildiğini anlatan özkul, "Tüketilen içme sütünün büyük kısmının da sağlıksız, açıkta satılan ve ısıl işlem görmemiş sütler olduğu belirlendi. Bu sütlerdeki mikrobiyolojik kalite sorununu aşmanın tek yolunun kaynatmak olduğunu unutmamak gerekir. Sütün kaynatılması durumunda da besin değerinin azaldığı da bilinmeli" dedi.

Araştırmalarda, geleneksel kaynatmanın sütün besin değerine olan etkisinin incelediğine işaret eden Uzm. Dr. Özkul, sokakta alınan açık sütün sağlığa zararlı mikroorganizmaların yok edilmesi için uzun süre 90-95 santigrat derecede en az 10- 15 dakika kaynatılması gerektiğini ifade etti. 15 dakikalık süre sonrasında çiğ sütteki vitaminin yüzde 66, riboflavin ve folik asitin yüzde 50, niasinin yüzde12 oranında azaldığını, B12 vitaminindeki kaybın da 20 dakika sonunda yüzde 30'a ulaştığını belirten özkul, şu bilgileri verdi: "Araştırmalar için alınan numunelerin vitamin değerlerin de beklenilenin çok altında olduğunu, sütlerin içine su katılmış olabileceğini düşünüyoruz. Satışı yasak olmasına karşın Türkiye'de süt tüketiminin yüzde 62'si açıkta satılıyor."

Cihan
 

Similar threads

  • Soru
Sütün evde kaynatılması vitamin değerlerinde ciddi kayıplara yol açar Evde mikrobiyolojik olarak patojen mikroorganizmalardan arındırmak için sütü en az 1015 dakika kaynatmak gerekir Evde sıcaklık ve süre kontrolü olmadan yapılan kaynatma işlemi süt proteinlerinin de besin değerinin düşmesine ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Sütü Ne Kadar Kaynatmak Lazım? sorusu, süt kaynatma süresini belirlemek isteyenler için önemlidir. Süt kaynamadan önce uygun sıcaklık sağlanmalıdır. Kaynatma işlemi, sütün mikroorganizmalardan arındırılması için gereklidir. Kaynama süresi sütün kalitesini etkileyebilir, bu yüzden dikkatli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Her 30 saniyede bir kişi ostreopoz sonucu kalçasını kırmaktadır. 'Osteoporoz'dan (kemik erimesi) korunmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 2006 yılından itibaren 29 ilde gerçekleştirilen programla; halkın sağlıklı süt tüketimi konusunda bilinç düzeyininin artırılması hedefleniyor. Öncelikle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Çiğ süt neden ısıl süreçten geçiyor? Patojen yani hastalık yapıcı bakterilerle ilgili 3 kıymetli tehlike vardır: 1. Her mekanda bulunurlar 2. Çok çabuk çoğalırlar 3. Gözle görülemezler Mikrobiyologlar bile bir besinin zehirli olup olmadığını imajından, kokusundan, velev tadından kolay kolay...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Fazla Sütün Zararları Eksikliği: Süt demir yönünden çok fakirdir. A.B.D Günlük Tavsiye Edilen Değerleri almak için bir çocuğun günde 31 litre süt içmesi gerekir. Süt ayrıca vücudun depoladığı demiri kullanarak bağırsaklardan atılmasına sebep olur. Şeker Hastaları diyabetik 142 çocuk...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Üst Alt