Vajinismus Belirtileri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
2003 yılından bu yana hizmet veren müessesemizdeki gözlemlerimize göre pek çok çift, ancak kendi başlarına geldiği zaman vajinismus hastalığını duyduklarını tarafımıza ifade etmektedirler. Pek çok kadın vajinismus belirtileri (bulguları) ile ilgili yazıları okuduktan sonra kendilerinde vajinismus hastalığından şüphe etmektedirler. Bu bölümde vajinismus belirtileri ile ilgili konular ele alınmaktadır.

Vajinismus belirtileri fazladır

Vajinismus belirtileri – bulguları kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Pek çok kişi kendisindeki sorunları araştırırken vajinismus belirtileri ile kendi şikâyeti arasında benzerlikler kurar, hatta kendi tanısını kendisi koyar.

Acaba vajinismus muyum?

Tarafımıza başvuran hastalarımızdan bize sık olarak yöneltilen sorular arasında “acaba vajinismus olabilir miyim, vajinismus belirtileri neler?” gibi sorular bulunmaktadır.

Vajinismus tanımı

Vajinismus hastalığı, cinsel ilişki sırasında vajinanın üçte birlik aşağı kısmında yer alan pelvik kasların ilişki sırasında kontrol dışında kasılması sonucunda cinsel ilişkinin gerçekleşememesi veya çok zor olarak gerçekleşmesi ile kendisini gösteren bir problemdir.

Bazen de korkular o kadar yoğundur ki kişi eşiyle sevişme sonrası bırakın deneyip kasılmayı, cinsel birleşmeyi denemeyi dahi düşünemez.

Günümüzde kullanılan güncel vajinismus tanımı: Kadının kendi arzusuna rağmen vajina içerisine cinsel ilişkide penis, onun haricinde de parmak veya diğer yabancı maddeleri alamamasıdır.

Vajinismus aslında yalnızca cinsel ilişki sırasında kendisini göstermez. Vajinismusun başka belirtileri de olabilir.

Vajinismus belirtileri nelerdir?

Vajinismus belirtileri – bulguları herkes için farklı olabilir. Ancak vajinismus belirtileri içerisinde genel olarak cinsel ilişkiye girememe sorunu veya ilişkide oldukça zorlanma vardır.

Vajinismus belirtileri özetle şu şekilde sıralanabilir:

Partneri ile cinsel ilişkiden korkma ve hiç birleşmeyi (penetrasyon) dahi deneyememe

Cinsel birleşmenin ağrılı ve zor gerçekleşmesi (disparoni)

İlişki sırasında bacakları açamama

Değişik pozisyonlarda cinsel ilişkiye rahat bir şekilde girememe

Cinsel ilişkinin yarım olarak gerçekleşmesi (vajina içine penisin ancak bir kısmının girebilmesi)

Vajina içerisine ped veya tampon yerleştirememe

Vajina içine parmak sokamama

Jinekolojik muayenelerden korkma ve çekinme, masaya çıkamama

Vajinal ultrasona girememe, smear testi yaptıramama

Vajina içine tedavi amaçlı da olsa fitil türü ilaçlar sokamama gibi şikâyetler vajinismus belirtileri arasındadır.

Vajinismus hastalık mıdır?

Vajinismus aslında bir hastalık değil bir “semptom” yani belirtidir. Ve içsel bir takım sıkıntıların dışsal yansıması olarak yorumlanmaktadır. Aslında vajinismus problemine sahip bayanların pek çoğunda başka korkular (fobiler) da olabilmektedir. Tarafımızdan yaptığımız çalışmalara göre bunlar; kan aldırmak, muayene olmak, diş tedavisi almak, iğne, yükseklik, karanlık, yalnızlık, hastalık, ölüm, kedi, köpek vb. korkular (fobiler) olabilir. Halk arasında vajinismus hastaları “canı tatlı” olarak tabir edilen kesime uyar.

Vajinismus problemine sahip bayanlar cinsel ilişki sırasında son derece ızdırap çekebilirler veya çoğu zaman da cinsel birleşme hiç mümkün olmayabilir. Yani, bir kişinin vajinismus tanısı alabilmesi için ilişki sırasında ağrı olması şartı yoktur. (DSM IV tanı kriterlerine göre)

Vajinismus problemine sahip bayanlar eşleri ile sevişmelerinden zevk alabilir, hatta kendi başına veya eşinin uyarıları ile orgazm olabilirler. Ancak zaman içinde ilişki denemeleri azalmakta, umutsuzluklar ve sıkıntılar artmaktadır. Denemelerin azalması ile birlikte kişilerin cinsel ilişkiden zevk alma azalmakta ve isteksizlik ortaya çıkabilmektedir.

Tedavi olmayan veya olamamış olan çiftler ya kendilerini bu şekilde kabul ederek evliliklerine aseksüel (ilişki olmaksızın) devam edebilmekte veya maalesef boşanmalara gidebilmektedirler.

İlişkide panik atak benzeri durum yaşama vajinismus belirtisidir

Vajinismus problemine sahip bayanlarda ilk zamanlarda rahatlatıcı ve güzel sevişme sonrası eşleriyle birleşme anı geldiğinde kendilerinde “panik atak benzeri bir durum” ortaya çıkmaktadır. Bu durumda aniden heyecanlanıp kadın vücut kaslarını tanımlayamadığı bir korku ile kasar, vajinal ıslanma sona erer, kalp atışları hızlanır, nefes alış verişleri artar ve kendini geri çekerek bacaklarını kapatıp eşlerini iterek ilişkiye son verir.

Çoğu kez kasılmalar vajinal kaslarla sınırlı değildir. Vajinismusun derecesi ile de bağlantılı olarak kas kasılmaları kalça, karın, bel, sırt, omuz, bacaklar ve hatta ayak parmaklarına kadar yaygın olabilir. Bu nedenle de ilişki denenen günlerden sonra vücudun genelinde veya bir kısmında kas ağrıları görülebilir.

Vajinismusta ortaya çıkan bu bulgular, vücudun ağrı duymaya (veya ağrı duyma korkusuna) karşı kendisini “savunma amacıyla verdiği refleks cevaplar” ile ilişkilidir. Yani beden bilinçdışından aldığı uyaranlar sonrasında kendisine tehdit olarak gördüğü bir olaydan kendisini korumaktadır. Çözüm de bilinçdışına yerleşmiş yanlış bilgi ve inanışların silinerek yerine doğru bilgilerin işlenmesi ile mümkün olacaktır.

Vajinismusun kesin tanısı deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan basit bir jinekolojik değerlendirme sonucunda konur. Son derece kolay, ağrısız ve yalnızca birkaç dakika süren bu jinekolojik muayene masasına yatmak bile pek çok hasta için gereksiz şekilde korkutucu ve rahatsız edici olabilmektedir. Ancak bu jinekolojik değerlendirme ile vajinismusun doğru tanısı konulabilir ve derecelendirmesi yapılabilir. Bu da tedavinin şeklini etkileyecektir.

Vajinismus sıklığı

Vajinismus ülkemizde her 10 kişiden birisinin problemidir. Batılı kaynaklarda daha nadir rastlandığı ileri sürülmüştür (Binde 2 ile yüzde 1 arasındadır).

Vajinismus, ülkemizde cinsel işlev bozuklukları ile kliniklere başvuranlar arasında en sık yer alan problemdir ve % 43-73 arasında görülmektedir. Türk kültüründeki cinsel değerler, cinselliğin anlamı, cinsel ilişkinin tanımı, cinsel işlev bozukluğunun algılanması gibi bazı özelliklerin bu yüksek görülme sıklığında rol oynamış olabileceği belirtilmiştir.

Vajinismus problemine sahip bayanların zaman içerisinde eşlerinde de erken boşalma ve ereksiyon sorunları (sertleşme azlığı) ortaya çıkabilmektedir.

Vajinismus belirtileri gösteren kadınlarda ilk etapta jinekolojik muayene şarttır.

Vajinismus belirtileri gösteren kadınların, öncelikle bir jinekolojik muayeden geçmeleri şarttır. Bu şekilde vajinismusun kesin tanısı konulabilir. Vajinismus tanısı konulduktan sonra da cinsel terapiye geçilmelidir. Çünkü vajinismus profesyonel yardım almaksızın çözümlenemez. Vajinismus tedavisi sonrasında hastalarda yalnızca cinsel korku azalmayacak; jinekolojik muayene olamama, vajinal ultrasona girememe, vajinaya fitil yerleştirememe gibi diğer vajinismus belirtileri de ortadan kalkacaktır.
 
Üst Alt