Son konular

Vajinismus

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Vajinismus,vajina girişindeki kasların istemsizce kasılması sonucu cinsel birlikteliğin gerçekleşememesine verilen isimdir. Vajinismus, ilk geceden itibaren çiftler için büyük bir sorun olabilmekle beraber her cinsel birleşememe durumu da vajinismus olarak görülmemelidir.

Vajinismusta sorun vajina girişini çevreleyen kasların tamamen istemsiz bir şekilde kasılması sonucunda penisin vajinaya girememesidir ve bu durum cinsel birliktelik arzulanıyor olsa dahi ortaya çıkabilir.

Öncelikle vajinismusunisteğe bağlı olmadığının çok iyi anlaşılması gerekmektedir. Vajinismusun temelinde yatan neden genellikle tam olarak tespit edilememekle beraber aşağıdaki durumlar vajinismusa neden olabilir:

Cinsel taciz veya istismara uğramış olmak veya böyle bir duruma tanık olmak

Vajinal mantar enfeksiyonları

Travmatik doğum veya jinekolojik işlem öyküsü

Genel anksiyete

İlk cinsel ilişkinin aşırı ağrılı olacağı inancı

Fiziksel travma (cinsel travma olmaksızın)

Stres

Vulvar vestibülit denilen, klinik olarak net bulgular vermeyen ancak birleşme esnasında ağrıya neden olabilecek durumlar

Aile içi şiddete maruz kalmak

Eşler arası güven kaybı

Kontrolü kaybetme korkusu

Cinsel olarak yetersiz olma hissi
Vajinismusgenellikle psikolojik nedenler dolayısıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. İlk kez cinsel birliktelik yaşayacak kadınlarda görülebileceği gibi aktif cinsel hayatı olan kadınlarda da görülebilmektedir.

Primer vajinismus; daha önce cinsel birliktelik yaşamamış kadınlarda görülür. Sekonder vajinismus; daha önce cinsel birliktelik yaşamış fakat sonrasında gelişen olaylardan dolayı cinsel ilişkiye girememe durumudur (doğum travması, eşler arası uyumsuzluk, psikolojik).

Vajinismusun belirtileri aşağıdakiler gibidir;

İlişkiye girmekten korkma

Penisin vajinaya giriş anında duyulan aşırı ağrı

Penisin vajinaya girememesi
Vajinismus hastalığı genellikle psikolojik sebeplere bağlı gelişmesi nedeniyle kendi kendine tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Mutlaka hasta ve eşlerinin bir hekime birlikte başvuru yapmaları gerekmektedir. Ön görüşmede başvuru yapan çifte yaşadıkları ortam ve birbirleriyle olan ilişkileri gibi aile öyküleri sorulur.

Bunun dışında hastaya jinekolojik muayene yapılır ve diğer problemlere bağlı etkenler araştırılır (anatomik veya enfeksiyonel durumlar gibi). Fiziksel muayene sonrasında ailenin de durumu göz önünde bulundurularak kişiye özel bir tedavi planı oluşturulur.

Hekimin uygun görmesi ile birlikte cinsel terapiseansları düzenlenebilir. Vajinismus tedavisinde davranışsal terapiler uygulanabilmektedir.. Vajinismus hastaları, doğru tedavi yöntemleriyle cinsel mitler nedeniyle oluşan kaygı ve korkuyu yenebilir ve sağlıklı bir cinsel hayata sahip olabilir.

Bunların yanı sıra vajina girişini rahatlatacak bir takım egzersizler ve uygulamalar tavsiye edilebilir.

Vajinismus bir aile problemi olarak ele alınmalıdır. Uzun zamanda eşler arasında uzaklaşma ve eşlerin birbirlerinden kopmasına neden olabilir. Vajinismus, tıbbi yardım almaktan çekinilmesi sonucunda, çiftlerin kendi kendilerine deneyerek çözüm bulabileceği bir rahatsızlık olmamakla beraber, uzun süre yapılan denemeler cinsel ve duygusal travmalara neden olabilmektedir. Uzun bir süre boyunca tedavi edilemeyen vajinismus durumlarında, erkeğin de cinsellikle ilgili algısı değişerek sertleşme bozuklukları gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
 

Similar threads

  • Soru
Vajinismus belirtileri önemlidir, çünkü bir kadının kendisinde bir sorun olup olmadığını anlaması zaman alabilir. Vajinismus hastası genellikle vajinismus belirtilerine dikkat etmeden bu konudan devamlı bir kaçma ,araştırmama ve korkma sorunu da yaşar.Çoğu zaman vajinismus hastalığını kendine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Türkiye’de, cinsel tedavi merkezlerine, psikologlara, cinsel terapistlere başvuran kadınlarda en sık rastlanan cinsel sorundur. Ülkemizde, batı ülkelerindeki resmi oranlardan çok daha fazla görülmektedir. Vajinismus, cinsel birleşme denendiğinde, vajinanın dış üçte birini çevreleyen kaslarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
25
  • Soru
Vajinismus, Vajinaya giriş denemelerinin yarattığı gerilim ile ortaya çıkan, cinsel birleşmeye müsaade vermeyen, vajinanın girişindeki kasların istem dışı ve yineleyici bir biçimde kasılarak cinsel birleşmenin acılı, ağrılı yahut imkansız olarak algılanması durumuna denir. Kişinin sözel olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Vajinismus tüm dünyada görülen, cinsel işlev bozuklukları arasında doktora en çok başvuru sebebidir. Vajinismus belirtileri her hastada farklı olabilmekle beraber belirti çeşitliliğine göre de vajinismusun şiddeti değişmektedir. Vajinismus nedir? Vajinismus basit tabir ile penis vajina...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Vajinismus nedir? Vajinismus kadınlarda görülen, çoğunlukla psikolojik temelli bir cinsel bozukluktur. Cinsel ağrı bozuklukları kapsamında yer alır. Ancak ağrılı cinsel ilişki (disparoni) ile karıştırılmamalıdır. Disparonide, cinsel ilişki sırasında acı çekilmesi söz konusudur ancak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt