İnsan sağlığı icin Vitaminlerin onemi cok buyuktur Vitaminlerin Vucudumuza Yararları insan vucudu uzerinde etkileri ve faydaları hakkında hazırladığımız yazımızda merak ettiklerinizi bulabilirsinizVitamin dendiğinde aklımıza tukettiğimiz meyveler ve sebzeler de gelmeliVucudumuz vitaminleri sadece ilaclardan almazBu nedenle yazımızda Vitaminlerin hangi besinlerde bulunduklarına dair kısa bilgiler de bulabilirsiniz
ALT :wwwupluploadsvitaminlerinfaydalari80591vitaminlerinfaydalari80591ALT
A vitamini Yalnızca hayvanlarda bulunur yağda eriyen bir VitamindirSut ve yumurtanın sarısında bulunurAyrıca ton ve morina balıklarının karaciğer yağında bulunmaktadırA vitamini eksikliğinde oldukca cidid problemlere karşılaşılabilir
D vitamini ;Daha etkili olduğundan tedavide daha cok kullanılan D2 vitamini (ergokalsiferol) ve D3 vitamini (kolekalsiferol) olmak uzere iki tipi vardırMolekul yapısı steroidlerle aynıdırD2’ nin kaynağı deridir; derideki 7 dehidrokolestrol, mor otesi ışınların etkisiyle vitamin D2’ ye donuşur D3 vitamininin kaynağı besinlerdir; daha cok et, sut ve yumurta sarısında bulunmaktadırAyrıca guneş ışığı alan insan vucudunda D vitamini yeterince uretebilir
E vitamini ;Başta tahıl olmak uzere ıspanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur İnsanda karaciğerin yanı sıra yağlı dokularda, bobrekte, kalpte, kaslarda ve bobrekustu bezi kabuğunda depolanır Fazla olan bolumu idrar ve dışkıyla atılır
K vitamini ; K vitamini insan bağırsağındaki bir grup bakteri tarafından da uretilmektedirSebzelerin yeşil bolumunde, ıspanakta, kabakta, marulda, yeşil domateste, cam ignesinde, yeşil biberde bol bulunur
B vitamini ;Suda eriyebilen, molekul yapılarında bir azot atomu bulunan, bazı enzim sistemlerinin etkinliğini arttırıcı koenzimler olarak işlev goren 15’ e yakın değişik maddeden oluşan bir vitamin gurubudur
B1 vitamini ;Buğday başağı, kepek, bira mayası, sebzeler gibi bir cok besinde bol miktarda bulunur Memelilerin karaciğer, bobrek, kalp, beyin ve bağırsaklarında az miktarda bulunur
B6 vitamini ;Hayvansal ve bitkisel besinlerde duşuk dozda bulunur B6 vitamini eksikliği son derece enderdirBu durumda deri, sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya cıkmaktadır
B12 vitamini ;Karaciğerde, sutte, yumurta akında, peynirde, balıkta, ette ve karideste bol miktarda,bitkilerde ise son derece az miktarda bulunmaktadır
C vitamini ;Turuncgillerde bol miktarda, ayrıca taze sebzelerde, maydonozda, kabakta, soğanda ve domatesde bol miktarda bulunan bir vitamindir
ALT :wwwupluploadsvitaminlerinfaydalari80591vitaminlerinfaydalari80591ALT
A vitamini Yalnızca hayvanlarda bulunur yağda eriyen bir VitamindirSut ve yumurtanın sarısında bulunurAyrıca ton ve morina balıklarının karaciğer yağında bulunmaktadırA vitamini eksikliğinde oldukca cidid problemlere karşılaşılabilir
D vitamini ;Daha etkili olduğundan tedavide daha cok kullanılan D2 vitamini (ergokalsiferol) ve D3 vitamini (kolekalsiferol) olmak uzere iki tipi vardırMolekul yapısı steroidlerle aynıdırD2’ nin kaynağı deridir; derideki 7 dehidrokolestrol, mor otesi ışınların etkisiyle vitamin D2’ ye donuşur D3 vitamininin kaynağı besinlerdir; daha cok et, sut ve yumurta sarısında bulunmaktadırAyrıca guneş ışığı alan insan vucudunda D vitamini yeterince uretebilir
E vitamini ;Başta tahıl olmak uzere ıspanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur İnsanda karaciğerin yanı sıra yağlı dokularda, bobrekte, kalpte, kaslarda ve bobrekustu bezi kabuğunda depolanır Fazla olan bolumu idrar ve dışkıyla atılır
K vitamini ; K vitamini insan bağırsağındaki bir grup bakteri tarafından da uretilmektedirSebzelerin yeşil bolumunde, ıspanakta, kabakta, marulda, yeşil domateste, cam ignesinde, yeşil biberde bol bulunur
B vitamini ;Suda eriyebilen, molekul yapılarında bir azot atomu bulunan, bazı enzim sistemlerinin etkinliğini arttırıcı koenzimler olarak işlev goren 15’ e yakın değişik maddeden oluşan bir vitamin gurubudur
B1 vitamini ;Buğday başağı, kepek, bira mayası, sebzeler gibi bir cok besinde bol miktarda bulunur Memelilerin karaciğer, bobrek, kalp, beyin ve bağırsaklarında az miktarda bulunur
B6 vitamini ;Hayvansal ve bitkisel besinlerde duşuk dozda bulunur B6 vitamini eksikliği son derece enderdirBu durumda deri, sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya cıkmaktadır
B12 vitamini ;Karaciğerde, sutte, yumurta akında, peynirde, balıkta, ette ve karideste bol miktarda,bitkilerde ise son derece az miktarda bulunmaktadır
C vitamini ;Turuncgillerde bol miktarda, ayrıca taze sebzelerde, maydonozda, kabakta, soğanda ve domatesde bol miktarda bulunan bir vitamindir