Son konular

Vitiligo, nedeni ve tedavisi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
43
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,938
Cildin renk hücreleri olan melanositlerin işlevini kaybetmesi nedeniyle beyaz lekelerle kaplanmasına vitiligo illeti denir. Hastalık vücudun görünen alanlarında olduğunda kimseyi toplumsallaşmaktan alıkoyabilir. Fakat her beyaz leke vitiligo olmadığından bir bilirkişinin tanı koyması değerlidir. Ekseriyetle tanı koymak için Wood denilen hususî bir lambayla lekenin incelenmesi ehliyetli olur. Bazen de lekeden bir kazıma yapılarak mikroskopta incelenmesi ile mantar marazından ayrılması gerekebilir. Nadiren teşhis emeliyle etkilenen yerden küçük bir modül alınarak (biyopsi) mikroskop altında incelenebilir.

Çok küçük bir lekeden büyük nahiyelere kadar değişen orantılarda vitiligo görülebilir. Bazen yayılmadan kalabildiği üzere, birtakım kimselerde etkilenen sahalar süratle genişleyebilir. Hudutlu bir ortamda, vücudun yalnızca bir yarısında yahut yaygın ve simetrik olabilir.

Sık görüldüğü mahaller umumiyetle güneş gören el, kol, ayak, yüz, dudak üzere cilt nahiyeleri olsa da, koltuk altı, ağız ve burun içi yahut cinsî nahiyede de oluşabilir. Vitiligosu olan birtakım bireylerde saç, kaş ve kirpikler de erkenden beyazlaşabilir.

Nedeni
Bu illette vücudun kendi bağışıklık hücreleri, renk hücreleri olan melanositlere saldırır ve ciltte beyazlaşmaya neden olur. Bu yerde bulunan kıllar da beyazlaşır.

Nedeni şimdi tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Kimi aileleri etkileyen bir yatkınlık yahut genetik geçiş laf konusu olabilir. Umumî olarak vitiligonun vücudun kendi hücrelerine saldırdığı otoimmün bir hastalık olduğu kabul edilir. Gerilim tetikleyici olarak suçlansa da, bu mevzu tam olarak kanıtlanmış değildir.

Hastalık birçok defa 20 yaşından evvel başlar, 40 yaşından sonra görülmesi ise nadirdir. Bazen tiroid hormon bozuklukları, diyabet, anemi üzere farklı marazlarla birlikte göründüğünden bunlara yönelik tetkiklerin yapılması ehemmiyet taşır .

Tedavi
Tedavi ile görünüşün düzelmesi amaçlanır. Bu açıdan hastada görülen vitiligonun tarafı, yaygınlığı üzere durumlar dikkate alınarak tedavi planlanır. Kozmetik kremlerin ve kalıcı boyaların kullanılması hastaları rahatlatabilir. Lakin bu cins tahliller muvakkattir.

Vitiligoda bölgesel olarak uygulanan ilaçlar ve ışın üzere tedavi sistemleri epeyce tesirlidir. Işın tedavisinde maksat renk hücrelerinin tekrar işlev kazanmasıdır. Bu emelle uygulanan ultraviyole ışınlarıyla bu yerlerdeki renk pigmentlerinin uyarılması sağlanır. Işın tedavisi yaygın vitiligoda PUVA kabinleri, bölgesel olduğunda ise mikrofototerapi biçiminde gerçekleştirilir.

Vitiligo bulunan bireylerde vücudun ultraviyole ışınlarına hassaslığı arttığından güneşe çıkıldığında yüksek himaye faktörlü güneş kremleri önerilir.
 

Similar threads

  • Soru
Vitiligo - Ala Illeti Vitiligo latince vitelius sözünden gelmiştir. Vitelius Türkçe dana mealine gelmektedir. Hastalık bu hayvanın sırtındaki lekelere benzetilmiştir. Derimizde pigment üreten, binaenaleyh derimize rengini veren melanosit hücreleri vardır. Bu melanositlerin hasar görmesi sonucu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Vitiligo Hastalığı Hakkında Geniş Bilgi Vitiligo, normal deri görünümünde, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların bulunduğu bir deri durumudur. Deride tebeşir veya süt beyaz renkte, yuvarlak veya oval, keskin sınırlı yama tarzında lekelerle seyreden bir hastalıktır. Nokta kadar küçük...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Vitiligo deriye doğal ten rengini veren melanin olarak isimlendirdiğimiz pigmentin yokluğu ile beliren açık renkli lekeler şeklinde gördüğümüz bir deri sorunudur. Bu sorun bazen noktasal lekeler halinde olabileceği gibi bazı vakalarda vücudun geniş alanlarını tutabiliyor. Hatta derinin ekleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Vitiligo vücudun bazı bölgelerinde cilt renginin beyazlaşması sonucu ortaya çıkan bir durum. Bu hastalıkta deriye renk veren melanosit adlı hücrelere vücudun kendi sistemindeki diğer hücreler saldırıyor ve yok ediyor. Bu saldırının nedeni tam olarak bilinmemekte. Yakın akrabalarda vitiligo...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Vitiligonun seyri nasıldır? Hastalık seyri ve şiddeti kişiye göre değişir; genellikle yavaş ilerler, ilerleme bazen durup tekrar devam edebilir; şiddetli olgularda tüm vücudu kaplayabilir. Bazı hastalarda bir miktar renk geri gelir, nadiren de tamamen kendiliğinden düzelir. Vitiligo, deride...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt