Son konular

Vitiligo

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Vitiligonun seyri nasıldır?

Hastalık seyri ve şiddeti kişiye göre değişir; genellikle yavaş ilerler, ilerleme bazen durup tekrar devam edebilir; şiddetli olgularda tüm vücudu kaplayabilir. Bazı hastalarda bir miktar renk geri gelir, nadiren de tamamen kendiliğinden düzelir.

Vitiligo, deride pigment kaybından kaynaklanan beyaz alanların görüldüğü, kesin sebebi bilinmeyen bir deri hastalığıdır. En sık yüz, dudak, el, kol, bacak ve genital alanlar olmak üzere vücudun herhangi bir kısmı etkilenebilir. Dünya nüfusunun %1’nde görülür ve erkek, kadın ve tüm ırkları eşit oranda etkiler.

Vitiligo Kimlerde Olur?
Vitiligo; 100 hastada 1 veya 2 kişiyi etkiler; bebeklikten yaşlılığa her yaşta görülebilmekle beraber, hastaların yarısında 20 yaştan önce başlar ve % 20 hastada aile hikayesi vardır.

Vitiligo iç organ hastalığı mıdır? Bulaşıcı mıdır?
Vitiligo herhangi bir iç organ hastalığından kaynaklanmaz; bu sebeple de birçok hastanın genel sağlık durumu iyidir. Vitiligo bulaşıcı değildir.

Vitiligonun sebepleri nelerdir?
Melanin denilen pigment deri, saç ve göz rengini belirler ve melanosit denilen hücrelerde üretilir. Eğer bu hücreler ölürse veya melanin üretemezse, deri daha açık renkli bir hal alır veya tamamen beyaz renkli olur. Bunun neden olduğu bilinmemektedir ama 4 ana teori var- dır: 1- Melanositlerin hasarına neden olan genetik anormallik olabilir 2- Vücudun bağışıklık sistemi melanositleri parçalayabilir, pigmenti yabancı cisim olarak algılayıp yıkabilir. 3- Anormal fonksiyon gören sinir hücreleri melanositleri ha- sarlayabilecek zehirli maddeler yapabilir 4- Pigment üreten hücreler kendilerini yıkabilirler. Pigment ya- pılırken toksik ürünler üretilebilir ve melanositleri yıkabilir.

Kolda Vitiligo bulgusu

Vitiligo nasıl oluşur? Vitiligoda vücut kendi melanositlerine karşı otoantikorlar ya- par ve hasarlandırır; aynı otoantikorlar tiroid gibi başka organlarda da hasara sebep olabilir. Bu nedenle vitiligo ile eş zamanlı başka otoimmun hastalıklar da ortaya çıkabilir. Vitiligo güneş yanığı ile tetiklenebilir. Açık renk tenli kişilerde vitiligolu alanlarla normal deri arasındaki fark yazın daha çok belirginleşirken, daha koyu tenlilerde tüm yıl boyunca vitiligo daha kolay fark edilir.

Vitiligo tanısı nasıl konur? Deride oluşan beyaz alanlar sadece vitiligoda değil başka hastalıklarda da görülebilir. Bu beyaz alanların ayırıcı tanısı Dermatoloji uzmanı tarafından yapılır. Kesin tanı için gerekirse deri biyopsisi alınabilir ama çoğu zaman klinik olarak beyaz alanların görünümü ile tanı konulabilir.

Vitiligo tedavisi olan bir hastalık mıdır?
Vitiligo tedavi edilebilir bir hastalıktır ancak vitiligonun kesin sebebi bilinmediğinden tedavi sonuçları kişisel farklıklar gösterebilir. Farklı tedavi seçenekleri mevcuttur ve bu tedaviler en az 3 ay kullanılmalıdır.

Vitiligo tedavisinde neler kullanılır?

1- Kremler 2- Fototerapi 3- Greftleme 4- Depigmentasyon tedavisi 5- Güneşten korunma: Vitiligodaki beyaz alanlar güneşte kolay yanabilir, bu nedenle en az 30 güneş koruma faktörü içeren güneş koruyucu kremler sürekli kullanılmalıdır. Sadece denize girerken veya güneşlenirken krem uygulaması yeterli olmamaktadır. Güneş koruyucu giysi ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. 6- Kamuflaj: Hiçbir tedaviden fayda sağlanamazsa kalıcı makyajla beyaz alanları kapatma şeklinde kamuflaj uygulaması yapılabilir. 7- Psikolojik destek: Vitiligo, kişinin dış görüntüsünü bozan bir hastalık olduğundan, kişilerde stres, kendine güvende azalma, mutsuzluk ve depresyona sebep olabildiği gibi psikolojik faktörler ile artma eğilimi de gösterir. 8- Diyet: Vitiligonun diyetle herhangi bir ilişkisi yoktur ancak her durumda önerildiği gibi sağlıklı beslenme vitiligoda da önemlidir.
 

Similar threads

  • Soru
Vitiligo - Ala Illeti Vitiligo latince vitelius sözünden gelmiştir. Vitelius Türkçe dana mealine gelmektedir. Hastalık bu hayvanın sırtındaki lekelere benzetilmiştir. Derimizde pigment üreten, binaenaleyh derimize rengini veren melanosit hücreleri vardır. Bu melanositlerin hasar görmesi sonucu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Vitiligo, beyaz leke hastalığı Vitiligo, beyaz leke hastalığı Vitiligo?ya beyaz leke hastalığıda denir ve bu hastalıkgenelikle endüstri ülkelerindedaha çok görülmektedir. Takriben Almanyada insanların % 1-2?de görülmektedir ve buda takriben bir milyon insan vitiligo hastası demektir. Bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Vitiligo Hastalığı Hakkında Geniş Bilgi Vitiligo, normal deri görünümünde, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların bulunduğu bir deri durumudur. Deride tebeşir veya süt beyaz renkte, yuvarlak veya oval, keskin sınırlı yama tarzında lekelerle seyreden bir hastalıktır. Nokta kadar küçük...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Deride renk kaybına bağlı olarak beyaz yama tarzı lekelerle seyreden vitiligo hastalığında Fiberoptik iletim sistemi Bclear yöntemi ile tedavi yurt dışından sonra Türkiye'de de uygulanmaya başlandı. Kozmed Lazer Merkezi 'nden Dr. Canan Savaş Avrupa Dermatoloji Derneği Genel Sekreteri İsrailli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Kazanılmış olarak derinin rengini veren melanositlerin kaybı ile depigmente (pigmentsiz) ortamlara neden olan, bazen üveit ve gayri otoimmün hikayelerle birlikte görülebilen bir hastalıktır. Prevlalans. Beyazlarda %1-2, siyahlarda daha ziyadedir. Yaş. Sıklıkla çocukluk yahut genç erişkin yaşta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt