Vücut saatimiz yani biyoritmimiz

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
İnsan vücudunun her iş için ülkü bir saati vardır.

07:00 : Kahvaltı saati : Sindirim organları bu saatte uygun çalışır ve karbonhidratlar depolanmadan kuvvete çevrilir.

08:00 : Nabız ve tansiyon yükselir : Uyurken dakikada 60 olan kalp atışı uyandığımızda 72- 80 e çıkar.

09:00- 11.00 : En tesirli çalışma saatimiz: Kısa vade belleği çok uygun durumdadır. Konsantrasyon ve mantıklı düşünebilme yeteneği en yüksek seviyededir.

12:00- 14.00: Yorgunluk baş göstermiştir. Dikkat azalır ve uyku basar. Dimağa giden kan ölçüsü azalmıştır. Zira kan, sindirim için mide tarafından kullanılacaktır.Öğle yemeğinin akabinde düzgünce tartı bastırır. Öğlen uykusu uyuyanların % 30 kalp bunalımı geçirme bahtı azalır.

15:00: Günün en keyifli saati : Bu saatte memnunluk hormonu endorfin en yüksek seviyededir.

16:00: 17:00 : Adrenalin en yüksek seviyededir. Kaslar güçlenir. En kuvvetli olduğumuz saatlerdir. Beyin- kas tertibi harikadır. Tansiyon ve dolaşım çok düzgün durumdadır. Küçük kaslar en güçlü seviyededir.

18:00 ; Yorgunluk başlar. Akşam yemeği saatidir. Kaslarımız güçsüzleşir, midemiz en çok bu saatte asit salgılar. Akşam yemeği için ülkü bir saattir. Pankreas bu saatte çok etkindir.

19:00-20:00 ; Havanın kararmasıyla vücudumuz uykuya hazırlanır. Melatonin hormonu salgılanır. Kan basıncı azalır ve nabız yavaşlar. Sindirim devam etmektedir.

21:00 ; Yemeğin tehlikeli olduğu saatler. Sindirim bitmiştir. Bu durum çok tehlikelidir. Hazmedilmeyen besinler zararlı asitler salgılarlar,bağırsak duvarlarındaki mukazaya hamle ederler.

22:00 ; Bağışıklık sistemi aktif çalışmaya başlar. Bu saatte akyuvarların aktivitesi artar.

23:00 ; Tam uyku ve dinlenme saatidir. Gerilim hormonunun salgılanması durur. Bu saatte sakinleşir,gevşeriz. Tansiyon ve vücut ısısı düşer. Uykuya daldıktan 10dakika sonra kalp atışımız ve dimağımızın çalışması yavaşlar.

24:00 ; Biz uyurken vücut yenilenir.Gün içinde yıpranan bütün dokularımız derin uykuda salgılanan melatonin hormonu sayesinde yenilenir.Bu günlük yenilenme fırsatını kaçırmak, bir ölçü yaşlanmak demektir.

01:00-02:00 ; Verimliliğimiz ve dikkat en alt seviyededir. Bu saatte hala çalışanlar günah yapar, zira vücut kendini uyumaya programlamıştır. Görme ve yansılar yavaşlar. Bu nedenle trafik kazaları bu saatlerde daha ziyade olur. Ayrıyeten leptin hormonu sentez edilmeye başlıyor.

03:00 ; Bedensel ve ruhsal olarak (melatonin hormonu sayesinde) tembel ve kararsız devirdir.

04:00 ; Yeni güne hazırlanmak için birinci kıpırdanmalar. Gerilim hormonu yine salgılanmaya başlar, kan basıncı artar.

05:00- 06:00: Güne hazırlanma saati : Gerilim hormonu gündüz kıymetinden 6 katına çıkar. Gece uzunluğu eksilen kuvvet tekrar oluşmaya başlar. Metabolizma hareketlenir, yeni güne başlamak için hazır durumdayız.
 
Üst Alt